Mangala Tarihi Zeka Oyunumuz, her türlü oyun ihtiyaçtan doğar ve bu ihtiyaç doğrultusunda yeni oyun türleri geliştirilir. Mangala; Türk toplumu her zaman göçebe bir hayat yaşadığı için koyun bekleyen çobanların vakit geçirmek adına buldukları zeka ve strateji kullanarak eğlenceli bir şekilde oynadıkları bir oyun haline gelmiştir. Oyun o kadar tutulmuştur ki günümüze kadar gelebilmiştir. Türk toplumu ve Orta Asya’da yaygın oynanmıştır fakat batıdan gelen yeni oyun akımları sebebiyle oyunumuz olumsuz etkilemiştir.
Mangala Tarihi Zeka Oyunumuz Nasıl Oynanır?
Mangala oyunu iki kişi ve 48 taşla oynanır. Oyun tahtası üzerinde karşılıklı 6’şar tane 12 küçük kuyu bulunur ve her oyuncunun taşlarını toplayacağı birer tane büyük alan bulunur. Her iki oyuncuda 48 taşı her bir kuyuya 4’er tane olmak üzere dağıtır. Amaç en fazla taşı kendi alanında biriktirmektir. Oyun sonunda en çok taşı toplayan oyuncu oyunu kazanmış olur.
Türk Mangalası
Türk mangalasında oyuna bakış açısı ve oyundan elde edilen tecrübe gerçek hayata da olumlu yansır. Farklı kültürlerde oyunda kullanılan taşlara tohum denilmiştir biz Türkler’de ise taşlara asker kullanılan alana da karargah adı verilmiştir. Türkler askeri eğitim amaçlı kullanmışlardır. Oyun hakkında Batılı araştırmacılarda araştırma yapmışlardır. Avrupalı geziciler de kendi ülkelerinde kültürel oyunumuz olan mangalayı anlatmışlardır.
Osmanlı Zamanında Mangala
Osmanlı zamanında çobandan tutunda şehirdeki alime kadar herkes oynardı ve geniş kitlelere hitap ederdi bu zeka ve strateji oyunu. Genel olarak dikkat, ileri görüşlülük, esneklik, direnç ve hafıza kuvveti yönünden insanın beynini kuvvetlendirmede çok fazla olumlu yönü bulunmaktadır. Osmanlı devrinde gravür ve minyatürlere işlenmiştir ve bugünlere gelmiştir.
Çağımızdaki Mangala Keşfi
Son yıllardaki araştırmalar sonucu yeniden popülaritesini kazanmaya başladı bu zeka oyunu. Mangala 2009 yılı itibariyle Kültür ve Turizm bakanlığı tarafınca zeka ve strateji oyunu olarak tescil edildi ve Türk halkının güzelce oynayacağı bir oyunu olmuş oldu kültürel mirasımıza bir tanesi daha eklendi. 1 yıl sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı okullarda oynanmasını uygun buldu. Devlet kurumları mangalayı yaymak için elinden geleni yapıyor. TÜZDER sivil toplum kuruluşu oyun seti hazırlayarak bu ata oyunumuzun tanıtımını yapmaktadır ve insanların oynayabileceği güzel bir oyun seti yapmışlardır.
Bi ara öğrenmiştim, telefonda oynuyordum. Gayet güzel bir zeka oyunu. :)
Oynamaya devam