Ekonomi ve ParaHaber

Küresel Paranın Maliyeti Neden Artmak Üzere?

Küresel Paranın Maliyeti Neden Artmak Üzere?

Küresel Paranın Maliyeti Neden Artmak Üzere?

Küresel ekonomideki en önemli fiyat nedir? Petrol fiyatı mı? Yarı iletkenlerin fiyatı? Big Mac’in fiyatı? Bunlardan daha önemlisi paranın fiyatıdır. Otuz yılı aşkın bir süredir düşüyordu ama artık yükselmeye hazır. Bloomberg Originals, The Rising Cost of Money adlı mini belgeselde bunun neden olduğunu ve bunun sizin için ne anlama geldiğini açıklıyor.

Çoğu kişiye paranın fiyatının nasıl belirlendiğini sorduğunuzda, ABD Merkez Bankası gibi merkez bankalarının belirlediği faiz oranları aracılığıyla cevap vereceklerdir. Aslında daha derin bir mantık iş başında. Temel olarak paranın fiyatı (başka herhangi bir şeyin fiyatı gibi) arz ve talep dengesini yansıtır. Daha yüksek tasarruf arzı oranları aşağı çeker. Daha fazla yatırım talebi onları yukarı itiyor.

Ekonomi açısından bakıldığında, enflasyonu sabit tutarken tasarruf ve yatırımı dengeleyen paranın fiyatının başka bir adı daha var: “doğal faiz oranı.” Otuz yıldan fazla bir süredir bu oran düşüş eğilimindeydi. Bloomberg Economics’in tahminlerine ve enflasyona göre düzeltmelere göre, 10 yıllık ABD devlet tahvillerinin doğal faiz oranı 1980’de %5’in biraz üzerindeyken, son on yılda %2’nin biraz altına düştü.

Paranın Yükselen Maliyeti’nde faiz oranını neyin düşürdüğünü, düşüşünü neyin tersine çevireceğini ve bunun ev fiyatlarından borsaya ve ABD devlet borcunun sürdürülebilirliğine kadar her şey için ne anlama geldiğini açıklıyoruz. Daha fazla Bloomberg Originals video belgeselini izlemek için Bloomberg web sitesine göz atabilirsiniz.

Kaynak: bloomberg

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir