Kanlıca Mantarı Nasıl Olur? yazımızda Kanlıca mantarının özellikleri, içeriğinin ne olduğu, nerelerde daha fazla yetiştiği, faydalarının ne olduğu ve Kanlıca mantarı toplama şeklini yazdık.
Kanlıca Mantarı
Bahar aylarında ülkemizin yüksek bölgelerinde çam ağacı ormanlarında, çayırlıklarda ve ağaç diplerinde görülmektedir. Kültür mantarlarından farklıdır. Kanlıca mantarının Latince adı Lactarius deterrimus’dur. Ülkemizin bazı yörelerinde hırtı ve melki isimleriyle bilinmektedir. Dünyaca ünlü Reishi mantarı ile aynı besin içeriğine sahiptir. Et tüketemeyen kişiler Reishi mantarı ve kanlıca mantarını çokça tüketmektedir. Kanlıca mantarında bulunan esansiyel amino asitler sağlık açısından büyük önem taşımaktadır. Bunun yanında mantarda kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, niasin, B1, B2 ve C vitaminleri bulunmaktadır. Bu vitamin ve minerallerin kaybolmaması için taze alınıp, bekletilmeden tüketilmesi gerekiyor. Ülkemizde Kastamonu, Sinop, Balıkesir, Bursa ve Sivas‘da yetişmektedir. Köknar ve çam ağaçlarıyla ortak olarak yaşayan mantar bu ağaçların çok olduğu ormanlarda bulunmaktadır.
Şekli ve Toplanması
Kanlıca mantarı gevrek yapıdadır ve kolayca küçük parçalara ayrılmaktadır. Gövdesi kesildiği zaman, koyu portakal renginde sıvı çıkar. Mantarın şapkası portakal rengindedir. Dar ve merkezi halkalarla kaplıdır. Mantarın kendine özgü hoş bir kokusu vardır. Sulak yerlerde yetişen mantarda sinek larvaları bulunmaktadır. Larvalı kısımların kesilip atılması gerekir. Kanlıca mantarları toplandığı zaman ortasından boylu boyunca kesilmelidir. Mantarların çaplarının 7-8 cm’den büyük olanları toplamamak daha iyidir. Kanlıca mantarını temizlemek için, mantarı döndürerek kopardıktan sonra topraklı ayak ucunu kesip atmak gerekir.
Kanlıca Mantarının Faydaları
Yukarıda saydığımız içeriğinin yanında kan yapıcı ve yorgunluk giderici etkisi bulunmaktadır. Kanlıca mantarını kaynatarak elde edilen suyu sivilcelere sürülebilmektedir. Ağrı ve romatizma kremi olarak kullanılabilmektedir. Düşük kalorili olduğu için kilo vermeye katkısı vardır. Bazı mide rahatsızlıklarında kullanılmaktadır. Kanlıca mantarının değerinin istenilen yerde olmadığı görülmektedir. Dünyaca ünlü Reishi mantarının aynı besin değerleri olmasına rağmen değeri maalesef onun kadar değildir.
Mantar Dünyası
Mantar dünyasında 2600 tane farklı mantar türü bulunmaktadır. Bu mantarların 500 tanesi yenebilmektedir. Bu yüzden bilinçsizce mantar toplanmaması gerekir. Zehirli ve zehirsiz mantarların birbirlerine çok benzemesi bir çok kişinin zehirlenmesine yol açmaktadır.
İnsan ve Hayat dergisinden yardım alınmıştır.