HaberYaşam

İstanbul’a Göç

İstanbul’a Göç yazımızda İstanbul‘un Osmanlı zamanlarından şimdiki zamanlara kadar almış olduğu göçleri, Türkiye’nin göç haritasını ve ağırlıklı olarak hangi bölgeden göç aldığını yazdık.

İstanbul'a Göç-Göç Oranları

İstanbul’a Göç Oranları

İstanbul’a göçler 1950’li yıllarda başladı. 1907 yılında Osmanlı Devletinin son nüfus sayımında İstanbul’un nüfusu 1.2 milyon kişiydi. Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan sayımda ise İstanbul’un nüfusu 690 bine düşmüştür. Savaş zamanlarının nüfusa olumsuz etkisi çok fazla olmuştur. 1950 yılına gelindiğinde anca nüfusu 1 milyona ulaşıyor. 25 yıllık bir zaman diliminde bu sayıya ulaşılabiliyor. Son 70 yılda İstanbul nüfusunu tam 17 kat arttırmıştır. Bu nüfus artışının bu hızla gitmeyeceği tahmin ediliyor. Çevre şehirlerde yapılan yapılar ve sanayi ile insanların o bölgelere taşınabileceği öngörülüyor. İstanbul’un ağırlığı çevre illere aktarılacak gibi duruyor

İstanbul’un yine bu bölgenini merkez kenti olmaya devam edeceği belirtiliyor. Metropol olması nedeniyle de bu ağırlığın devam edeceği görülmektedir. İstanbul’a göç eden kişiler burada aile kurarak İstanbullu bireyler Dünyaya getirmektedirler. Geldiği yerin kültürünü de İstanbul’a taşıyarak çok kültürlü bir kent havası oluşmaktadır. Yeni doğan bireyler İstanbul’a ne kadar adapte olabilirse o kadar kendini İstanbullu hissederler. İstanbul’da doğan kişilerde göç etmiş olmaz buralı olmuş olurlar.

İstanbul'a Göç-Zenginlik

Göç Haritası

İstanbul çoğunlukla Karadeniz bölgesinden göç alır. Karadeniz bölgesi kendine yakın hissettiği bu topraklara göç ederek yabancılık çekmez. Ege bölgesinde İzmir, Adana ili güney ve Çukurova bölgelerinin göçlerini alır, İç Anadolu göç yeri de Ankara‘dır. Türkiye’nin 4 büyük ili aslında 4 büyük göç alanıdır. Antalya ili ise yurt dışından çok fazla göç alır. Türkiye’deki göçlerin %25’i İstanbul temellidir. İstanbul’un insanların ekmek parasını kazanmada daha fazla imkan sağlaması, bu göçlerde ki en önemli nedendir. Ekonominin lokomotifi olan bu kent birçok fırsat sunarak insanları kendine çekmektedir. Yoksa bu trafiğe ve kalabalığa katlanılmasının başka bir nedeni olamaz

Göç eden kişiler aynı yerlere toplanmazlar. İlk göç eden sonraki göç edecek akrabalarını davet eder ve onlarda başka yerlere dağılır. Fakat bölgesel olarak İstanbul’a gelen insanların bazı yerlerde çok olması durumu vardır. Karadeniz bölgesinden gelen insanlar İstanbul’un bir kaç ilçesine yerleşir, Doğu bölgesinden gelen insanlar da İstanbul’un farklı ilçelerine yerleşir. İstanbul yabancı kişilerinde ilgisini çekmektedir. Yurt dışından da iş için gelen ve burada yaşamaya başlayan yabancı insanların çokluğu da göze çarpmaktadır. Global anlamda Dünya merkezleri gibi bir çekim kuvvetine sahiptir.

İstanbul'a Göç-Karadenizli göçü

İstanbul’da Karadenizli Ağırlığı

İstanbul’da Karadenizli hakimiyeti de vardır. Küçük ve büyük şirketler kuran Karadenizliler, birbirlerinden güç alarak büyümüşlerdir. Birçok inşaat şirketinin temelinde Karadenizli insanlar vardır. Karadeniz’e yakınlığını yazmıştık ve bunun etkisini iş yaşamında da görebiliyoruz.

Bunun yanında zor işler için doğudan gelen ve yabancı ülkelerden gelen birçok insan da mevcuttur. 1950 yılında göç edenler ile 1970 ve 1980 yıllarında göç edenler farklı yerlere göç etmişlerdir. İstanbul’un tarihi yerlerinin yanında dış taraflarına da birçok göç alınmıştır. Böylece günden güne İstanbul’un her yeri kullanıma açılmıştır. Eski yapıların yıkılarak kentsel dönüşüm neticesinde yerlerine yeni binalar yapılarak daha fazla kişi alınması sağlanmıştır. Şuan da yüksek gelire sahip genç nüfus kentin merkezinde yaşamayı tercih ediyor. Normal ekonomiye sahip nüfus ise İstanbul’un her yerine yayılmış durumda.

İstanbul’a Göç.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir