Safra Kesesi Ameliyatı

Safra Kesesi Ameliyatı yazımızda safra kesesi içerisinde bulunan taşların hastalara yaratmış olduğu tehlikeleri, hastalığın belirtilerini ve Laparoskopik ameliyat aşamalarını yazdık.
Safra Kesesi Taşı
Safra kesenizde eğer taş var ise iltihap yapar. İlerlemiş iltihap delinmeye neden olur ve safra mideye doğru akar. Bu durum karın zarı iltihabına neden olur. Bu durum tedavi edilmez ise hayati bir sorun haline gelir. Ameliyat olması gereken bir durum olmuş olur. Safra kesesinin delinmesi ciddi bir sorundur. Safrada kalan taş da şişmeye neden olacaktır. Yemeklerin emilimi sırasında safra kesesi kasılarak içindeki safrayı bağırsağa boşaltamaz ve böylelikle yağlı maddelerin emilimi gerçekleşemez. Taşlar burada devreye girerek engelleme yaparlar. Sonunda bu taş safranın ucundan yırtılmaya neden olacaktır ve tedavi edilmemesi halinde ölüm riski taşıyacaktır.
Safra Kesesi Rahatsızlığını Anlama ve Laparoskopik Cerrahi Ameliyatı
Safra kesesi rahatsızlığının belirtileri arasında göbek ve sağ koltuk altı arasında oluşan ağrıdan anlayabilirsiniz. Ayrıca göbekte başlayıp sağ kasığa doğru uzayan bir ağrıda bu hastalığın belirtisidir. Nefes alırken o bölgenizden bir ağrı geliyor ise sizin safra kesenizde bir sorun olma ihtimali vardır. Diğer bir belirtisi kişinin aşırı sararmasıdır. Bunun yanında idrarın koyulaşması ve dışkının beyazlaması da belirtilerdendir. Gözlerde sararmaya başlar. Bunun nedeni safranın akmamasıdır. Kötü bir durumda kalan hasta, hastaneye gitmek zorunda kalır
Hastaneye randevu alan hasta, check-up’tan geçer. Check-up ile ameliyat risk değerlendirmesi yapılır. Ultrasonik görüntüleme ile hastanın safra kesesindeki taşların boyutları ve ne durumda oldukları belirlenir. Anestezi uzmanı hastayı bakarak ameliyat odasına gönderir. Sabah başlayan bu işlemler 2 saat kadar alır. Ameliyat süresi ise 15-20 dakika kadardır. Laparoskopik yöntem ile safra kesesine ulaşmak için, vücutta 2 mm kadar bir delikten oraya ulaşılarak bir ışık tutulur. 1 cm’lik bir delik içerisinde bir alet ile taşlar kırılır veya bir alet ile taşlar oradan çekilir ve safra kesesi taşlardan kurtarılmış olur.

Ameliyat Bitişi
Ameliyat bitince açılan küçük delikler iyi bir şekilde dikilerek gözükmeyecek türden işlem bitirilir. Hasta anestezi altında olduğu için 5-6 saate kadar uyanması beklenir. Aynı gün içerisinde hasta yemek yiyebilir. Hasta istiyorsa o gün evine gidebilir. Bir gün içinde safra kesesi ameliyatını olup hastalığından kurtulabilmesi mümkündür.
Safra Kesesi Ameliyatı.