Türkiye’nin Beşinci Nesil Savaş Uçağı Kaan İlk Uçuşa Çıktı
Türkiye’nin Beşinci Nesil Savaş Uçağı Kaan İlk Uçuşa Çıktı
Türkiye’nin ilk yerli savaş uçağı Kaan, ilk uçuşunu Çarşamba günü Ankara yakınlarındaki Akıncı Hava Üssü’nde tamamladı.
Üretici TUSAŞ‘ın CEO’su Temel Kotil, ilk uçuşun 13 dakika sürdüğünü tweetledi. Kotil’e göre uçak 230 knot hıza ulaştı ve 8.000 feet yüksekliğe ulaştı.
Türkiye, savaş uçağı geliştirme programını Aralık 2010’da başlattı. Ağustos 2011’de SSM ile TUSAŞ arasında kavramsal tasarım sözleşmesi imzalandı. Ağustos 2016’da ise geliştirme sözleşmesi imzalandı.
Program, Türk Hava Kuvvetleri’nin 2030’lu yılların ötesindeki ihtiyaçlarını karşılayacak, ülkenin F-16 filosunun yerine beşinci nesil bir savaş uçağının sahaya sunulmasını hedefliyor. Türkiye, ileri savaş uçakları üretimine yönelik teknolojiden altyapıya, insan kaynaklarından üretim kabiliyetine kadar tüm değer zincirine sahip birkaç ülkeden biri olmayı hedefliyor.
Kanat açıklığı 14 m (46 ft) ve uzunluğu 21 m (69 ft) olan Kaan, iki motorla donatılmıştır. Prototip, erken üretim partilerinde de kullanılması planlanan iki adet General Electric F110-GE-129 turbofan motordan güç alıyor. Türkiye, Kaan’a yerli turbofan motorunun TRMotor tarafından geliştirilmesi üzerinde çalışıyor.
Savaşçı programının, standart beşinci nesil uçağın düşük gözlemlenebilirlik, dahili silah bölmeleri, sensör füzyonu, gelişmiş veri bağlantıları ve iletişim sistemleri gibi özelliklerinin çoğunu içermesi planlanıyor. Uçağın 2070’li yıllara kadar hizmette kalması bekleniyor.
Mevcut sözleşme, ön tasarım aşamasının tamamlanmasıyla sonuçlanacak olan programın ilk dört yılını kapsıyor. O zamana kadar daha fazla test ve teknoloji olgunlaşma faaliyetleri planlanıyor.
Kaynak: defensenews