Ekonomi ve ParaHaberMutfakSağlıkTarım ve HayvancılıkYaşam

Ekmeğin Endüstrileşmesi

Ekmeğin Endüstrileşmesi yazımızda dünyanın ekmek ihtiyacını karşılamak için hızlı bir şekilde sanayi fırınlarının geliştiği, yeni kullanılan teknolojilerin ülkelere yayıldığı ve Food processing kitabından 1900’lü yıllar ve 2000’li yıllar arasında ekmekte yaşanan 5 önemli gelişmeyi yazdık.

Dünyanın Ekmek İhtiyacını Karşılamak İçin Ekmeğin Endüstrileşmesi Çözümü

Türkiye’nin ekmek ihtiyacını günümüzde modern sanayi fırınları karşılamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Türkiye’deki ekmek yeme oranı dünya ortalamasının 5 katını bulmaktadır. Ülkemiz ekonomisinde ekmeğin yeri çok büyüktür. Bu nedenle de ekmeğin üretilme geçmişine bir bakmak gerekir. Ekmeğin her toplumda tarihi farklıdır. Son yıllarda devletler arası hububat ve un ihracatları eskisine göre çok daha kolay olmaktadır. Bütün ülkelerin büyük bir hızla gıdada endüstrileşme yolunda ilerleme heyecanları, ekmeğin tek tipli yapılmasını hızlandırdı. Diğer taraftan ise ekmek formülleri ve fırıncılıkta kullanılan yeni teknolojiler, farklı ülkelerdeki insanlar tarafından hızlı bir şekilde kopyalanıp yapılmaya başlandı. Yazar Welch, Food Processing kitabında 2000 yılına kadar ekmeğin endüstrileşmesi tarihini özetlemektedir. Kitaptan önemli 5 maddeye bir bakalım.

Ekmek Tüketmenin Zararları-Buğday tarlası

Food Processing Kitabında Yer Alan 5 Madde

  1. 1900’lü yıllarda Avrupa’da ilk defa un beyazlaştırıcı kimyasal ajanlar yani mikroorganizmalar bulundu.
  2. 1930’lü yıllarda dünya genelinde yerel tarım desteklenmeye başladı. Dilimlenmiş ekmek poşet içinde ilk defa raflarda yerini aldı.
  3. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kolesterol ve kalp hastalıkları arasındaki ilişki ortaya çıkartılıyor. Zenginleştirilmiş ulusal somun ve bozulmayı önleyici katkı maddeleri ile elde edilen undan ekmek yapımı hızlı bir şekilde dünya genelindeki fırıncılar tarafından yapılıyor.
  4. 1970’li yıllarda lifli gıdaların sağlığa olumlu etkisi keşfediliyor daha sonra popüler yayınlarla birlikte tam tahıllı ekmek ortaya çıkartılıyor.
  5. Türkiye’de 2000’lerden sonra genetiği değiştirilmiş gıdalarda organiğe dönmenin gereksinimi çok fazla konuşulmaya başlanıyor.

Ekmek 19.yüzyılda mikroorganizmaların ve mayanın keşfinden sonra ticari olarak üretilmeye başlanıyor. Ekmek artık bir sanayi dalı haline getirilip ekmeğin endüstrileşmesi başlamış oluyor. Günümüzde ekmek üretiminde gelir elde etmek artık ilk öncelikler arasında yer almaktadır. Sizin sanayiye karşı yapacağınız en önemli şey ekmeğinizi evinizde üretmenizdir.

İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir