HaberYaşam

Dünyanın En Göçmen Dostu 20 Ülkesi

Dünyanın En Göçmen Dostu 20 Ülkesi

Dünyanın En Göçmen Dostu 20 Ülkesi 2023

Bu ayrıntılı yazıda, dünyadaki en göçmen dostu ülkeleri ve göçmenlerin nüfusa oranlarını tartışacağız. Ayrıca yerli halkın göçmenlere karşı tutumunun onların bir ülkede kalış sürelerini nasıl etkilediğini ve göçmenlerin belirli bir ülkeye yönelik tercihlerini hangi unsurların belirlediğini de vurgulayacağız.

Dünyanın en göçmen dostu ülkeleri, göçmenler için sıcak bir ortam sağlamak için erişilebilir politikalar ve sosyal kabulün bir kombinasyonunu sergiliyor. Bu ülkeler, yasal erişim, çalışma izinleri ve hatta daimi ikamet statüsü elde etmeyi daha kolay sunar. Özellikle, kalıcı yerleşim parametresi tüm ülkeler için geçerli değildir, çünkü bazıları göçmenlere kolayca izin verir, ancak vatandaşlık hakkı vermez, yani Körfez ülkeleri. 

Uluslararası Göç Örgütü ( IOM ) 2022 Raporuna göre , göçmen işçilerin %67’si yüksek gelirli ülkelerde (tahmini 113,9 milyon kişi), %29’u orta gelirli ülkelerde ve %3,6’sı düşük gelirli ülkelerde yaşıyordu. 2019’da gelir sahibi ülkeler.  Göçmenlere Göre Dünyanın En İyi Ülkeleri olarak , yabancı uyruklu nüfus için istikrarlı istihdam oranları ve iyi yaşam kalitesinin bir karışımını sunan ülkeler; yüksek gelirli ülkelerde bulunan çok sayıda göçmen sadece mantıklı. 

Gelen Yerleşimcilere Karşı Kabul 

Bununla birlikte, göçmenler için en çok kabul eden ülkelere giriş kolaylığı, yalnızca bir yönüdür. Göçmen dostu bir ülkenin eşit derecede önemli bir yönü de yerli halkın göçmenlere karşı tutumudur. Bu kabul eden toplumlar, kültürel çeşitliliği anlayan ve saygı duyan ve göçmenlerin getirdiği potansiyel ekonomik ve sosyal faydaları tanıyan, genellikle göçmenler hakkında olumlu veya tarafsız görüşlere sahiptir. 

ABD hakkında konuşursak, ırksal anlaşmazlıklar ve diğer kültürlere karşı hoşgörüsüzlük, ülkede değişen bir dinamik sunuyor. Yakın tarihli bir Gallup Anketine göre, Amerikalılar geçen yılın istatistiklerine kıyasla ülkeye gelen göç seviyesinden %6 daha az memnun. Şimdi, insanların yaklaşık %28’i ülkedeki çok sayıda göçmenden memnunken, bu oran 2022’de %34’tü. İlginç bir şekilde, bunlar, son on yılda göçmenlere karşı genel kamuoyunun göçmenlere karşı kabul edici bir tavır sergileyen en düşük seviyeleri. 

Başka bir Gallup Dünya Anketi, 2023’te Amerikalıların %40’ının, çevrelerinde artan yabancı nüfustan memnun olmadıkları için ülkedeki mevcut göç seviyelerinin düşmesini istediğini söylüyor. Başka bir Gallup Anketinin bulguları, Amerikalıların %37’sinin göçmenlerin daha düşük ücretlerle çalışmayı kabul ettikleri için ücretleri düşürerek ekonomiye zarar verdiğini düşündüklerini vurguladı. 

Kaliforniya Kamu Politikası Enstitüsü’nün yerli işçilerin saatlik ücretlerinin Amerika doğumlu işçilerden %12 daha düşük olduğunu söyleyen verilerine baktığımızda, ücretle ilgili endişeler onay damgası alıyor. Uzun vadede, göçmenlerin düşük ücret beklentileri işe alım yapanlara fayda sağlarken, iş fırsatları göçmenler tarafından doldurulduğu için yerlilere zarar verir. 

Kişi Başına En Çok Göçmen Alan Ülke Hangisidir?

Amerika Birleşik Devletleri, 50,6 milyona ulaşan kişi başına en fazla göçmene ev sahipliği yapan ülkedir. Ülkenin şu anki 331 milyonluk nüfusunun %15’i, çoğunlukla komşu Meksika, Çin ve Hindistan’dan gelen göçmenler. 2022 Dünya Göç Raporu’na göre, özellikle ABD ve Meksika aynı zamanda dünyanın en büyük ülkeden ülkeye göç koridorunu paylaşıyor. 

ABD göçmenleri cezbediyor çünkü 2023’te dünyanın en büyük ekonomisi olacak, 25,5 trilyon dolarlık GSYİH’ya ulaşacak ve hayatlarını iyileştirme hayaliyle göç edenlere daha iyi bir gelecek vaat ediyor. Ülke ayrıca fırsatlar, rekabetçi ücretler ve nispeten yüksek bir yaşam standardı sunuyor. Ek olarak, üniversiteleri ve eğitim kurumları dünyanın en iyileri arasındadır ve önemli sayıda uluslararası öğrenciyi kendine çekmektedir.

Periyodik tartışmalara ve tartışmalara rağmen, genellikle yasal göç ve vatandaşlığa giden yollar sağlayan politikalar ve toplumsal yapılarla, genellikle bir “göçmen ulusu” olarak anılır.

Mültecileri En Çok Hangi Ülke Destekliyor?

Türkiye, şu anda yerinden edilmiş yaklaşık 4 milyon (resmi rakam) kişiye ev sahipliği yaptığı için dünyadaki mültecilere en çok destek veren ülke konumunda. Sayı, mülteciler için en sıcak ülkeler olarak kabul edilen Ürdün, Lübnan ve Pakistan da dahil olmak üzere diğer ülkeleri geride bırakıyor.

Türkiye’nin mültecilere yönelik insani müdahalesi, entegrasyon ve kendi kendine yetme koşullarını destekleyen politika ve altyapıya dayanmaktadır. Örneğin, Geçici Koruma Yönetmeliği, Suriyeli mültecilerin geçici koruma statüsü almalarına izin vermekte ve onlara sağlık ve eğitim dahil olmak üzere temel hizmetlere erişim hakkı vermektedir. Kanun ayrıca, Türkiye’de geçici koruma arayan kişilerin, sınırı geçerken Türk makamları tarafından tespit edilmeleri halinde, ülkeye yasa dışı giriş yaptıkları için para cezası ile cezalandırılamayacağını da belirtiyor. 

Ancak Türkiye’nin takdire şayan çabalarına rağmen, krizin boyutu önemli zorluklar oluşturmaya devam ediyor. Pek çok mülteci, dil engelleri ve kayıt dışı işgücü piyasası gibi sosyoekonomik faktörler nedeniyle savunmasız durumda.

Savaş sonrası restorasyondan bahsetmişken, sorumlu şirketler savaşların beraberinde getirdiği zararı gidermede ön saflarda yer alıyor. Bu açıdan Lockheed Martin Corporation, ordu personeline yardım etmek için çok sayıda çaba sarf etti. Örneğin şirket, Amerikan askerlerinin ve askeri ailelerin yardım ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olan kar amacı gütmeyen kuruluşlara ve yardım kuruluşlarına 550.000 dolar taahhüt etti.

Lockheed Martin Corporation ayrıca 2021’de asker üyeleri, aileleri ve Afgan mülteciler için tahliye operasyonlarını desteklemek üzere Silahlı Kuvvetlere Amerikan Kızılhaç Servisi’ne 250.000 $ bağışta bulundu. Lockheed Martin Corporation ayrıca Headstrong, askeri personel, savaş gazileri ve asker aileleri için ücretsiz, gizli tedavi sunan bir akıl sağlığı tedavisi sağlayıcıları ağı. Savaşlar ve ülke düzeyindeki anlaşmazlıklar ilgili kişilerin zihinsel ve fiziksel sağlığına zarar verdiğinden, LMT’nin bu girişimleri kesinlikle takdire şayan.

Teknoloji alanında, Microsoft Corp, UNHCR ile bir ortak girişimde mültecileri güçlendirme konusunda mükemmel bir iş çıkarıyor.  Microsoft Corp ve UNHCR, Kenya’daki mültecileri geçim fırsatlarına hazırlamak için geleceğe hazır dijital beceriler sağlayarak onları güçlendiren ortak bir programı 2018’de başlattı. Microsoft Corp, mültecilerin dijital okuryazarlık ve bilgisayar bilimi becerileri kazanmalarına yardımcı olmak için ücretsiz eğitim kursları ve müfredatlar da oluşturmuştur. 

Türkiye ve Pakistan gibi ülkelerin aldığı insani yardım fonlarıyla birleşen bu tür iyileştirme çabalarıyla, dünyadaki mülteci krizinin gelecekte iyileşmesini umut edebiliriz. 

2023’te Göçmenler İçin En İyi Ülke Hangi Ülke?

Yabancı doğumlu nüfus için istihdam fırsatlarını ve vasıflı işçiler için çekiciliği göz önünde bulundurursak, Yeni Zelanda 2023’te göçmenler için en iyisidir. Ülkenin mevcut göçmen sayısı 1,4 milyon olmasına rağmen, göçmenler için artan kabul oranı, gelen yerleşimciler için güçlü beklentiler sunmaktadır. İş, İnovasyon ve İstihdam Bakanlığı tarafından yürütülen bir anket, Yeni Zelandalıların % 54’ünün göçmenlerin ülkelerini daha yaşanır bir yer haline getirdiğini düşündüklerini ve farklı kültürlerden gelen insanların NZ’yi nasıl daha canlı hale getirdiğini takdir ettiklerini belirtiyor.

Dünyanın En Göçmen Dostu 20 Ülkesi – Metodoloji

Şu anda kaç göçmen barındırdıklarına bağlı olarak göçmenleri en çok kabul eden ülkeleri sıraladık. Ancak, bir ülkede yaşayan göçmen sayısı, o ülkenin nüfus içindeki yüzdesini açıklamadığından, söz konusu ülkelerin toplam nüfus içindeki göçmen stokunu da inceledik. Daha sonra bu ülkeleri göçmen sayılarına ve bu göçmenlerin oluşturdukları nüfus yüzdesine göre derecelendirdik. Göçmenleri en çok kabul eden ülkeler için  bileşik puanlar elde etmek için notlarının ortalamasını aldık ve artan sırada sıraladık.

Bu çalışma için veri kaynaklarımız, Migration Data Portal, Knomad Database, International Organization for Migration ( IOM ) Report 2022, Pew Research Center, World Development Report 2023 : Migrants, Refugees & Societies ve Gallup Poll.

Bulgularımıza göre, işte Dünyanın En Göçmen Dostu 20 Ülkesi:

20. Güney Afrika

Bileşik Sıralama: 20

Göçmen Sayısı: 2,9 milyon 

Toplam Nüfus İçinde Göçmen Stokunun Oranı: %4,8 

Güney Afrika, Afrika ülkelerinden, özellikle Zimbabve, Mozambik, Lesoto ve diğerlerinden önemli ölçüde iç göç yaşadı. Bu göçmenler genellikle kendi ülkelerindeki siyasi istikrarsızlıktan daha iyi ekonomik fırsatlar veya sığınak arıyorlar. Ancak bu akın, ülkede gerginliklere ve yabancı düşmanı şiddetin patlak vermesine de yol açtı.

19. Pakistan 

Bileşik Sıralama: 19

Göçmen Sayısı: 3,3 milyon 

Toplam Nüfus İçinde Göçmen Stokunun Yüzdesi: %1,5 

Pakistan en kötü beyin göçü ve siyasi kaosla mücadele ederken, göçmen stoğu onu dünyanın en iyi 20 ülkesi arasına sokuyor. Göçmen nüfusu çoğunlukla Afgan mültecilerden oluşuyor ve birçoğu Sovyet-Afgan savaşını hissettikten sonra onlarca yıldır ülkede yaşıyor. Ayrıca Pakistan, Myanmar’dan yerinden edilmiş çok sayıda Rohingya Müslümanına sahiptir.

18. Hindistan 

Bileşik Sıralama: 18

Göçmen Sayısı: 4,9 milyon 

Toplam Nüfus İçinde Göçmen Stokunun Yüzdesi: %0,4 

Hindistan’daki göçmenlerin çoğu komşu ülkelerden geliyor ve Bangladeş en önde gelen menşe ülke. Ayrıca Nepal, Pakistan ve Sri Lanka’dan insanlar da dünyanın 5. büyük ekonomisi olması nedeniyle Hindistan’daki göçmenler arasında yer alıyor. Göçmenler, Hindistan’ın çeşitli sosyo-kültürel ortamına katkıda bulunurken, aynı zamanda güvenlik ve kaynak tahsisi sorunları da sunuyorlar. 

17. Tayland 

Bileşik Sıralama: 17

Göçmen Sayısı: 3,6 milyon 

Toplam Nüfus İçinde Göçmen Stokunun Yüzdesi: %5,2 

Tayland, başta komşu ülkelerden olmak üzere hem yasal hem de yasadışı göçmenleri en çok kabul eden ülkelerden biridir. Ekonomik eşitsizlik ve siyasi istikrarsızlık nedeniyle göçmenlerin en büyük oranı Myanmar’dan geliyor. Diğer önemli göçmen kaynakları arasında, esas olarak Tayland’ın inşaat, tarım ve deniz ürünleri endüstrilerinde istihdam fırsatları arayan kişiler de dahil olmak üzere Laos ve Kamboçya bulunmaktadır. Bununla birlikte, statüleri, asgari ücretin altında ve kötü çalışma koşulları gibi sömürüye yol açabilir. Ne yazık ki Taylandlıların %57’si göçmen işçilerin sömürülmesi durumunda sadece kendilerinin suçlanacağına inanıyor.

16. Malezya 

Bileşik Sıralama: 16

Göçmen Sayısı: 3,53 milyon 

Toplam Nüfus İçinde Göçmen Stokunun Oranı: %10,7 

Malezya’daki göçmenler çoğunlukla Endonezya, Myanmar, Bangladeş ve Nepal’den geliyor. Bu gelen yerleşimciler, ülkenin kayıt dışı ve resmi işgücü piyasasının, imalat ve ev işlerinin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Bununla birlikte, Malezya’daki göç, ara sıra meydana gelen toplumsal ve ekonomik gerilimler nedeniyle tartışmalı bir konu olmuştur. Aşırı kalabalıklaşma, kamu kaynakları üzerinde baskı ve kötü niyetli göçmen gözaltılarına ilişkin endişeler yaşandı. 

15. Türkiye 

Bileşik Sıralama: 15

Göçmen Sayısı: 6 milyon (resmi rakamlara göre)

Göçmen Stokunun Toplam Nüfus İçindeki Oranı: %7,2 

Türkiye’nin stratejik konumu, onu, ağırlıklı olarak Suriye’den olmak üzere Asya, Afrika ve Orta Doğu’dan gelen göçmenleri en çok kabul eden ülkelerden biri haline getirdi. 2023’ün ortalarına kadar, Türkiye yaklaşık 4 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor, bu dünyadaki en yüksek sayı ve Geçici Koruma statüsü altındaki Suriyelilerin çoğunluğu oluşturuyor. Türkiye övgüye değer bir misafirperverlik sergilemiş olsa da göçmen akını, göçmenlerin yerel toplumla bütünleşmesi ve istihdam sıkıntısı gibi sorunları da beraberinde getiriyor. 

14. Ukrayna

Bileşik Sıralama: 14

Göçmen Sayısı: 5 milyon 

Göçmen Stokunun Toplam Nüfus İçindeki Oranı: %11,4 

Ukrayna, çoğunlukla eski Sovyet ülkelerinden gelen göçmenler için bir varış noktası olarak hizmet ediyor. Rusya Federasyonu ve Beyaz Rusya, kısmen tarihsel ve dilsel bağlar nedeniyle önemli kaynaklardır. Bununla birlikte, Rusya-Ukrayna çatışması ülke içinde yerinden edilmeyle sonuçlandı ve ülke muhtemelen ileriye doğru göçte bir düşüş görecek. 

13. İtalya 

Bileşik Sıralama: 13

Göçmen Sayısı: 6,4 milyon 

Toplam Nüfus İçinde Göçmen Stokunun Oranı: %10,6 

İtalya, dünyanın en göçmen dostu ülkelerinden biridir. İtalya’daki göçmenler, göçmenlerin 2. kuşaklarına kolayca vatandaşlık sağlanabilmesi nedeniyle Pakistan gibi Asya ülkelerinin yanı sıra Romanya, Arnavutluk ve Fas’tan geliyor. İtalya’nın konumu, onu deniz yoluyla Avrupa’ya ulaşmaya çalışan mülteciler ve göçmenler için bir giriş noktası haline getiriyor. Ne yazık ki, Akdeniz üzerinden İtalya’ya ulaşmaya çalışan yasadışı göçmenlerin trajik kazaları da oldu. Yakın zamanda, birden fazla Asya ülkesinden yasa dışı göçmen taşıyan ve Libya’dan İtalya’ya gitmekte olan bir gemi battı ve Akdeniz’deki en ölümcül kazalardan birine neden oldu.

12. Ürdün

 Bileşik Sıralama: 12

Göçmen Sayısı: 3,5 milyon

Toplam Nüfus İçinde Göçmen Stokunun Yüzdesi: %33,9 

Ortadoğu’nun kalbinde yer alan Ürdün, uzun süredir çatışmalı ülkelerden gelen göçmenler için bir sığınak görevi görüyor. BMMYK’ye göre, Ürdün’ün göçmen nüfusunun çoğunluğu, 675.000’den fazla kayıtlı mülteciyi oluşturan Suriyelilerden oluşuyor. Ürdün ayrıca, 2 ila 3 milyon arasında değişen tahminlerle önemli sayıda Filistinli mülteciye ev sahipliği yapıyor. 

11. Kazakistan

Bileşik Sıralama: 11

Göçmen Sayısı: 3,7 milyon 

Toplam Nüfus İçinde Göçmen Stokunun Yüzdesi: %19,9 

Kazakistan’a birincil göç kaynağı, ortak sınırlar ve kültürel bağlar nedeniyle Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Çin’den kaynaklanmaktadır. Kazakistan’ın Orta Asya’nın en büyük ve en müreffeh ekonomisi statüsü göz önüne alındığında, daha iyi yaşam standartları arayan göçmenler için uygun bir seçenek. 

10. İspanya – Dünyanın En Göçmen Dostu 20 Ülkesi

Bileşik Sıralama: 10

Göçmen Sayısı: 6,8 milyon

Göçmen Stokunun Toplam Nüfus İçindeki Oranı: %14,6 

İspanya, dünyadaki göçmen yanlısı ülkelerden bir diğeridir. Ülkenin toplam nüfusunun yaklaşık %14,6’sını temsil eden önemli bir göçmen nüfusa sahiptir. Bu göçmenlerin büyük bir yüzdesi Romanya ve Fas’tandı ve bu ülkelerdeki sosyoekonomik ve siyasi kargaşa nedeniyle Latin Amerika’dan, özellikle Venezuela ve Kolombiya’dan gelenlerin sayısı artıyor.

İspanyol hükümeti göçmenliğe tipik olarak entegrasyona odaklanarak yaklaşmıştır ve süreci yönetmek için kapsamlı bir göçmenlik politikasına sahiptir. Bununla birlikte, İspanya’daki göçün karmaşık dinamikleri, özellikle Kuzey Afrika’daki Ceuta ve Melilla yerleşim bölgelerindeki düzensiz göç yollarını da içeriyor. 

9. Fransa

Bileşik Sıralama: 9

Göçmen Sayısı: 8,5 milyon 

Göçmen Stokunun Toplam Nüfus İçindeki Oranı: %13,1 

Fransa, çok çeşitli bir göç ortamına sahipti ve geleneksel olarak Kuzey Afrika’dan (Cezayir, Fas, Tunus), Sahra Altı Afrika’dan ve diğer Avrupa ülkelerinden, yani Portekiz, İtalya ve İspanya’dan insanları kendine çekiyordu. Bununla birlikte, Orta Doğu’daki son çatışmalar ve istikrarsızlık, Suriye ve Afganistan’dan Fransa’ya ulaşan mülteci sayısının artmasına da yol açtı.

8. Rusya 

Bileşik Sıralama: 8

Göçmen Sayısı: 11,6 milyon 

Toplam Nüfus İçinde Göçmen Stokunun Oranı: %8 

Kara kütlesi bakımından en büyük ülke olan Rusya’da Ukrayna, Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan kökenli yaklaşık 11,6 milyon göçmen bulunmaktadır. Rus hükümeti nüfus azalmasıyla mücadele etmek için belirli vasıflı göçü teşvik ederken, artan yabancı düşmanlığı ve yasal belirsizlikler, göçmen nüfusu yönetmeyi büyük bir zorluk haline getiriyor.

7. Birleşik Krallık 

Bileşik Sıralama: 7

Göçmen Sayısı: 9,4 milyon 

Toplam Nüfus İçinde Göçmen Stokunun Yüzdesi: %13,8 

Birleşik Krallık uzun süredir küresel göçün hedefi olmuştur ve şu anda ülkenin %13,8’lik nüfusunu oluşturan diğer ülkelerden yaklaşık 9 milyon insanı barındırmaktadır. Birleşik Krallık’taki göçmenlerin çoğu Hindistan, Polonya, Pakistan ve Romanya’dan geliyor ve Avrupa’nın hareket özgürlüğü politikaları nedeniyle 2004’ten sonra AB ülkelerinde kayda değer bir artış var. İngiltere’yi güçlü ekonomisi, dil aşinalığı ve önceden var olan diaspora toplulukları için seçiyorlar. 

6. Avustralya

Bileşik Sıralama: 6

Göçmen Sayısı: 7,7 milyon 

Göçmen Stokunun Toplam Nüfus İçindeki Oranı: %30,1 

Avustralya, iyi gelişmiş ekonomisi, istikrarlı siyasi ortamı ve yüksek yaşam standardı nedeniyle göçmenleri kendine çekiyor. Dünya Göç Raporu’na göre, Avustralya’daki göçmenlerin büyük bir yüzdesi Birleşik Krallık, Hindistan ve Çin’den gelmektedir. Avustralya’nın genç, vasıflı ve İngilizce konuşan göçmenleri destekleyen Puana Dayalı Sistem olan benzersiz göçmenlik politikası bu modeli daha da etkiliyor. 

5. Kanada – Dünyanın En Göçmen Dostu 20 Ülkesi

Bileşik Sıralama: 5

Göçmen Sayısı: 8 milyon 

Toplam Nüfus İçinde Göçmen Stokunun Yüzdesi: %22 

Kanada’nın kapsayıcı göç politikaları, ülkeye her yıl Hindistan, Çin ve Filipinler’den büyük bir göçmen akışı görmesini sağlıyor. Bu ülkeler, ekonomik fırsatlar ve aile birleşimi gibi faktörler nedeniyle en önemli göçmen kaynaklarıdır. Göçmenler, yüksek yaşam standartları, kaliteli eğitimi ve kariyer gelişimi için fırsatları nedeniyle Kanada’yı tercih ediyor. 

4. Almanya 

Bileşik Sıralama: 4

Göçmen Sayısı: 15,8 milyon 

Toplam Nüfus İçinde Göçmen Stokunun Oranı: %18,8 

Almanya, AB’deki en kalabalık ülkedir ve çoğunluğu Türkiye, Polonya ve Rusya’dan gelen göçmenler arasında üst sıralarda yer almaktadır. Göçmenler, Almanya’nın güçlü ekonomisi, sosyal refah sistemi ve birçok ülke ile tarihi-kültürel bağları tarafından cezbedilmektedir. Ancak 2015 yılından itibaren özellikle Suriye ve Afganistan’dan gelen sığınmacı ve mülteciler yoğun tartışmalara yol açtı. 2023 itibariyle, Almanya dünyanın en büyük ikinci mülteci nüfusuna sahiptir ve kamuoyu bölünmesi ve kaynak sıkıntısı gibi sorunlar ortaya koymaktadır.

3. Amerika Birleşik Devletleri

Bileşik Sıralama: 3

Göçmen Sayısı: 50,6 milyon 

Göçmen Stokunun Toplam Nüfus İçindeki Oranı: %15,3 

ABD’deki göçmenlik durumu, ülkenin siyasi eğilimleri ve isteksizlikleri nedeniyle çok yönlüdür. 2023 itibariyle, ABD’ye gelen göçmenlerin çoğu Meksika, Çin, Hindistan ve Filipinler’den geliyor. Daha iyi geçim kaynakları, eğitim, aile birleşimi veya siyasi istikrarsızlıktan veya şiddetten kaçma fırsatları tarafından motive edilirler. Bununla birlikte, değişen politikalar, ekonomik koşullar ve sosyal tutumlarla şekillenen durum karmaşıktır.

2. Birleşik Arap Emirlikleri 

Bileşik Sıralama: 2

Göçmen Sayısı: 8,7 milyon 

Toplam Nüfus İçinde Göçmen Stokunun Yüzdesi: %88,1 

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), %88,1 ile dünya genelindeki toplam nüfusu içinde en yüksek göçmen stok yüzdesine sahiptir. Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve Filipinler, gelişmekte olan turizm, inşaat, ev içi yardım ve konukseverlik alanlarında iş fırsatları yakaladıkça ülkenin göçmen stoğuna katkıda bulunuyor. Bu göçmenler, önemli sosyo-kültürel zorluklarla ve katı göçmenlik politikalarıyla karşı karşıya kalmalarına rağmen daha iyi yaşam koşulları, daha yüksek ücretler ve daha iyi kariyer beklentileri arıyorlar. 

1. Suudi Arabistan – Dünyanın En Göçmen Dostu 20 Ülkesi

Bileşik Sıralama: 1

Göçmen Sayısı: 13,5 milyon 

Toplam Nüfus İçinde Göçmen Stokunun Oranı: %38,6 

Suudi Arabistan, toplam nüfusunun %38,6’sını oluşturan bir göçmen nüfusa ev sahipliği yaptığı için dünyadaki en göçmen dostu 20 ülke listesinin başında yer alıyor ve bu, göçmen dostu politikalarını ifade eden en yüksek yüzdelerden biri. Göçmenlerin çoğu, istihdam fırsatları nedeniyle krallığa sürülen Güneydoğu Asya’dan geliyor. Özellikle, bu göçmenlerin neredeyse tamamı geçici işçi veya ziyaretçi olarak kabul edilmektedir. Birçoğu yıllarca ve hatta bazen nesiller boyu kalmasına rağmen, diğer Körfez ülkeleri gibi Suudi Arabistan Suudi Arabistan’da vatandaşlık haklarına sahip değillerdir.

Dünyanın En Göçmen Dostu 20 Ülkesi-Kaynak: insidermonkey

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir