D Vitamini Depolama

D Vitamini Depolama Önemi

D Vitamini Depolama yazımızda D vitamini eksikliğinde oluşma riski olan hastalıkları, D vitamini fakirliğinin giderek artıyor olması ve doğru güneşlenme taktiklerini yazdık.

D Vitamini Depolama Kaynakları

D vitamini Eksikliğinde Hastalıklar Oluşuyor

Son 10 yılda D vitamini eksikliğinden kaynaklı bir çok rahatsızlık keşfedilmiştir. İnsanların güneş ışığından az faydalanmaya başladıkları için bir çok problemle karşı karşıya kalmaktadırlar. D vitamini vücutta yeteri kadar depolanmadığında sağlık tümüyle bozulmaktadır. D vitamini eksikliği beyni etkileyerek kişiyi depresyona sokmaktadır. Saçların güçsüz kalmasına neden olarak dökülmelerine sebep olur. Bağışıklık sisteminin doğru çalışmamasına neden olur ve bu da enfeksiyonların vücudu ele geçirmesine neden olur. D vitamini eksikliğinde, kansere yakalanma ihtimaliniz artmaktadır. D vitamini eksikliği tansiyon probleminin ve kilo alımı riskinin artmasına neden olur. Şeker hastalığına yakalanma riskini arttırmaktadır. Kalp damar rahatsızları riskini arttırmaktadır. Bellek bozukluğu, alzaymır, demans olma ihtimali daha da artmaktadır.

Cilt Güzelliği İçin Yapılması Gerekenler-Güneş Işınları
Güneş Işınları

D Vitamini Fakirliği Gittikçe Artıyor

D vitaminin vücudumuzda yeteri kadar olabilmesi için güneş ışığının vücudumuza yeteri kadar girmesi ve depolanması gerekir. D vitamini depolamak sağlığımız açısından çok önemlidir. Vücudumuzdaki D vitamininin %90 kadarı güneşten gelen ışınlar tarafından üretilmektedir. Geriye kalan %10’luk kısım ise yediğimiz besinlerden elde edilmektedir. Dünya genelinde modern yaşam gereği güneş ışığından faydalanamayan insan sayısı oldukça fazladır. Evden işine gidip kapalı alanlarda çalışan insanlar evlerine dönerken araçlarını kullandıkları için güneş ışığından faydalanamamaktadır. Çoğu insan bu yüzden D vitamini fakiri olarak yaşamını sürdürmektedir. Ülkemizde ise benzer durum gözlenmektedir. Erkeklerde her 5 kişiden 3’ü, kadınlarda ise her 5 kişiden 4’ü D vitamini yetersizliği çekmektedir.

Hazımsızlık-Güneş yanığı

D Vitamini Depolama-Güneşlenmenin Püf Noktaları

Güneş ışınlarının içerisinde bulunan mor ötesi ışınlardan ultraviyole A ve ultraviyole B ışınları vücudumuz için gereklidir. Ultraviyole B (UVB) ışınları kanser yapmaz. Vücudumuz için gerekli olan ışındır. D vitamini üretimini gerçekleştirir. Güneş kremleriyle UVB ışınları engellenmektedir. Bize faydası olan ışınlar güneş kremleri nedeniyle vücudumuza girmemektedir. Öğle saatlerinde 20-30 dakika arası güneşlenmek, D vitamininin yeteri kadar üretilmesini sağlayacaktır. Güneşlendikten sonra 5-6 saat kadar duş almamak gerekiyor. Güneş vitaminleri önce cilt üzerine çıkıp sonra vücudumuza karıştığı için güneşlendikten sonra duş alınması bu vitaminlerin gitmesine neden olacaktır. Yüzen insanların D vitamini eksikliği bu nedenle olmaktadır. Kişi yüzdükten ve güneşlendikten sonra sabunlu veya sabunsuz duş aldığı için tüm D vitamini suyla birlikte gitmektedir. Ultraviyole A ışınının alınması ise faydalı olan ultraviyole B ışınının parçalanmasına neden olur. Ultraviyole A ışınları sizi bronz yapar ve D vitamini almanızı engeller. Güneş ışınlarının sağlıklı alınması için sık sık fakat doğru zamanlarda UVB ışınları alınması gerekir.

D Vitamini Depolama.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir