SeyahatYaşam

Medine Tanıtımı

Medine Tanıtımı yazımızda Medine kentinin genel özelliklerini, Müslümanlar için önemini, gezebileceğiniz yerlerini, hicaz demiryolunu, Mescid-i Nebevi’nin önemini ve hurmanın önemini yazdık.

Medine Tanıtımı

Medine diğer ismiyle Medine-i Münevvere, Suudi Arabistan’ın Hicaz bölgesinde, Mekke şehrinin kuzeyinde yer alan peygamber efendimizin (s.a.v) hicret ettiğin şehirdir. Resmi dili Arapça’dır. Medine’nin Hicret’ten önceki eski adı Yesrib’dir. 589 km karelik bir alanı kaplamaktadır. Mescid-i Nebevi, Kuba Mescidi, Uhud Dağı, Hejaz Railway Müzesi, Dar Al Madinah Müzesi, Madina haram parkı, Jabal Ohud bahçesi önemli yerler arasındadır. Mescid-i Nebevi’bi burada bulunmasından dolayı, Mekke’den sonra İslamiyette ki en önemli şehirdir. İslam dinin dünyaya yayıldığı yer olarak bilindiği için Peygamber şehri olarak bilinmektedir.

Medine Tanıtımı-Mescid-i Nebevi
Mescid-i Nebevi

Medine Tanıtımı-Mescid-i Nebevi

Mescid-i Nebevi veya Peygamber Mescidi, Hicret’ten sonra Medine’de peygamberimiz Hz.Muhammed (s.a.v) ile arkadaşları tarafından inşa edilen, peygamberimizin kabrinin de içerisinde bulunduğu mescittir. Mescidin her köşesinde peygamber efendimizin hatırası bulunmaktadır. 100 bin metre karelik bir alanı kaplamaktadır. 1,5 milyon Müslümanın aynı anda namaz kılabilmektedir. İlk inşa edildiğinde çok küçük olmasına karşın tekrar yapılarak büyütülmüştür. 1022 metre karelik bir alanı kaplamaktaydı. Her Müslüman 2 rekat namaz kılmak için Mescid-i Nebevi’ye uğrar. Burada kılınacak 2 rekatlık namaz cennet bahçesinde kılınacak namaz gibidir. Mescid-i Nebevi’de bulunan mescid’in yeşil kubbesinin altında peygamber efendimizin kabri bulunmaktadır. Peygamberimiz tam o noktada vefat ettiği için kabri oradadır. Mescid-i Nebevi’de peygamberimize, Hz. Ebubekir’e ve Hz. Ömer’e selam verilir. En son haliyle 400 bin metrekarelik bir alana sahiptir. Mescid-i Nebevi içerisinde devasa şemsiyeler bulunmaktadır. Güneşin saatine göre otomatik açılıp kapanmaktadır.

Medine Tanıtımı-Hicaz Demiryolu
Hicaz Demiryolu

Hicaz Demiryolu

Hicaz Demiryolu, Osmanlı Padişahlarından Sultan II. Abdülhamit tarafından 1900-1908 yıllarında Şam ile Medine arasında inşa ettirilen, Osmanlı İmparatorluğu’nun İstanbul’dan başlayan demiryollarının bir bölümünü kapsamaktadır. Hicaz demir yolunun son durağı Medine durağıdır. Osmanlı İmparatorluğundan Hac yapmak isteyenler Hicaz Demiryolunu kullanarak Medine’ye gelmekteydi. Hicaz demiryolu 1320 km uzunluğundaydı. İngilizlerin Medine’ye girmesiyle beraber demir yollarının kullanımı yavaştan kaldırılmıştır. Günümüzde Medine istasyonu müze olarak kullanılmaktadır.

Hurma
Acve Hurması

Hurmanın Önemi

Medine’ye geldiğiniz sizleri bir sürü farklı türde hurma karşılamaktadır. Her yerde hurma ağacı bulunmaktadır. Hurma, Arap bölgelerinde çok önemlidir. Ülkemizde sadece Ramazanları önem kazansa da Arabistan’da her zaman önemlidir. Medine hurması dünyaca ünlü bir hurmadır. Hurma, Peygamber efendimizin en çok tükettiği yiyecekler arasındaydı. Peygamber efendimizin şifa niyetine yediği acve hurması en değerli olanıdır. Türkler en çok mebrum hurmayı tercih etmektedir.

Medine Tanıtımı.

2 thoughts on “Medine Tanıtımı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir