Çin’in Altın Alımı Külçede Paradigma Değişimine Yol Açıyor!
Çin’in Altın Alımı Külçede Paradigma Değişimine Yol Açıyor!
Altının fiyatını ne belirliyor? Geçtiğimiz on yılın büyük bölümünde cevap kolaydı: Paranın fiyatı. Düşük oranlar düştü, yüksek altın yükseldi ve bunun tersi de geçerli oldu.
Altın, fiat para birimine güvenmeyenlerin başvurabileceği bir yer olan tam bir “dolar karşıtı” olduğundan, reel faiz oranlarının düşük ve doların ucuz olduğu bir dünyada fiyatların artması doğal görünüyordu. Ya da oranlar yükseldiğinde getiri sağlamayan altının çekiciliği doğal olarak azalıyor ve fiyatlar düşüyor.
Artık değil.
Enflasyona göre düzeltilmiş oranlar bu yıl finansal krizden bu yana en yüksek seviyesine yükselirken, külçe neredeyse gözünü bile kırpmadı. 10 yıllık Hazine enflasyon korumalı menkul kıymetler veya TIPS ile ölçülen reel getiriler Perşembe günü yeniden 2009’dan bu yana en yüksek seviyesine yükselirken, spot altın aynı gün yalnızca %0,5 oranında düşüş yaşadı. En son reel faizler bu kadar yüksek olduğunda altın neredeyse yarı fiyatındaydı.
Altın ile reel faiz oranları arasındaki ilişkinin çözülmesi, değerli metal için bir paradigma değişikliğine neden olabilir ve eski denklemlerin geçerli olmadığı bir dünyada yatırımcıların “gerçeğe uygun değerini” hesaplamakta zorlanmasına neden olabilir. Bu aynı zamanda eski dinamiğin kendisini yeniden öne çıkarıp çıkarmayacağı veya ne zaman yeniden ortaya koyabileceği ya da yeni bir temelden zaten sahip olup olmadığı konusunda soruları da gündeme getiriyor.
Peki fiyatları yüksek tutan ne?
Analistler, Çin liderliğindeki doymak bilmez merkez bankası alımları ile ABD’deki ekonomik yavaşlamanın altın için iyi olacağına inanan yatırımcıların, her zamanki taktik kitabı satış zamanının geldiğini söylese bile altın için iyi olacağına işaret ediyor.
Berenberg portföy yöneticisi Marco Hochst, “Modellerimiz bize bunun 200$’ın çok pahalı olduğunu söyledi” dedi. Ancak şirketin yönetimine yardım ettiği 319 milyon euroluk (340 milyon dolar) çoklu varlık dengeli fonu, varlıklarının yaklaşık %7’sini hâlâ altın olarak tutuyor. “Bizim görüşümüze göre gelecek altın için çok daha çekici görünüyor.”
Altının rayiç değerini değerlendirmek için çeşitli farklı modeller veya hesaplamalar mevcut (birçok analist kendi modellerini yaratıyor), ancak özünde çoğu, gerçek ABD tahvil getirileri ve dolarla karşılaştırıldığında külçenin nerede işlem gördüğüne ilişkin temel ilkeleri yansıtıyor. Normalde para yöneticileri, doların güçlenmesi ve tahviller ile nakit gibi diğer güvenli varlıkların ödediği faizlerin artması durumunda güvenli liman metalini satarlardı.
Ancak bunu beklenen ölçekte yapmadılar ve modellerin işlem görmesi gerektiğini söylediği noktaya kadar büyük bir “prim” yarattılar.
“Altından verim alamıyorum ama nakitten getiri elde edebiliyorum. Nereye gideceğim?” Ameriprise Financial Inc. baş piyasa stratejisti Anthony Saglimbene şöyle konuştu: “Bu açıdan altının bu kadar dirençli olmasına şaşırdım.”
Merkez bankalarının rekor seviyedeki altın alım çılgınlığı, metalin küresel para politikası sıkılaştırmasına dayanabilmesine yardımcı olduğundan, “prim” bir yıldan fazla süredir devam ediyor.
Ülke talebinin yavaşlamaya başladığına ve altını krizlere karşı daha savunmasız hale getirdiğine dair bazı ilk işaretler var. Fiyatlar yeni düşük seviyeleri test ederse, kurumsal yatırımcıların satış yapmaya karar vermesi, görünüm açısından önemli olacak.
Ancak bazı analistler, altının temel etkenleriyle ilişkisinin tamamen bozulmak yerine daha yüksek bir tabana sıfırlandığını öne sürüyor
ABD ekonomisinin yavaşlaması nedeniyle fiyatların önümüzdeki yıl ons başına 2.100 dolara yükseleceğini öngören Macquarie’den Marcus Garvey’e göre bu, getirilerin veya doların tekrar düşmesi durumunda rekor kırmasına olanak tanıyabilir.
Garvey, “Nominal altın fiyatında daha yüksek bir seviye kırılması yaşandı” dedi. “Finansal akışları bir rüzgar gibi aldığınızda, bunun daha iyi bir ilerleme sağlayacağını düşünüyorum.”
Mart ayında ABD finans sektörünü sarsan çalkantı bir turnusol testi olabilir. Silikon Vadisi Bankası’nın uçurumun eşiğine gelmesiyle reel getiriler ve dolar düştü ve altın destekli borsa yatırım fonlarına yeni girişler tetiklendi.
Halihazırda yüksek bir prim seviyesinde işlem görmesine rağmen metal, pandemi sırasında belirlediği rekora dokunma mesafesi kadar yükseldi, ancak kriz hafifledikçe ve yatırımcılar daha yüksek fiyatlara satış yaptıkça sonunda düştü.
Ancak diğerleri, özellikle bankacılık krizinin gerilemesi ve tahvillerin yıllardan beri ilk kez anlamlı getiriler sunması tehdidi nedeniyle, krizin tekrarına daha şüpheyle yaklaşıyor. Göreceli olarak pahalı görünen altının ABD’deki yavaşlamada bile anlamlı akışları çekmekte zorlanması muhtemel.
6,2 milyar euroluk Pictet Multi Asset Global Opportunities fonunun eş yöneticisi Marco Piersimoni, “Portföyde altınla aynı amaçla kullanılabilecek ancak taşımayla birlikte gelen uzun vadeli tahviller gibi başka varlıklar da var” dedi. Geçtiğimiz 12 ayda değerli metale olan tahsisini yarı yarıya azalttı. “Mevcut ortamda altın çok ikna edici bir çeşitlendirme varlığı değil.”
Çin’in Altın Alımı Külçede Paradigma Değişimine Yol Açıyor!-Kaynak: bloomberg