Ekonomi ve ParaHaber

Türkiye, Deprem Hasarlarını Finanse Etmek İçin Akaryakıt Vergisini Yüzde 200 Arttırdı

Türkiye, Deprem Hasarlarını Finanse Etmek İçin Akaryakıt Vergisini Yüzde 200 Arttırdı

Türkiye, Deprem Hasarlarını Finanse Etmek İçin Akaryakıt Vergisini Yüzde 200 Arttırdı

Türkiye, Pazar günü akaryakıt vergilerini neredeyse %200 oranında artırdı; bu, enflasyonist baskıları artıracak ve hanehalkı bütçelerini daha da zorlayacak bir hareket.

Benzin ve motorin dahil olmak üzere farklı akaryakıt türleri üzerindeki yeni özel tüketim vergileri Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, zam, Şubat ayında meydana gelen ölümcül depremlerden kaynaklanan finansman ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olacak ve Hazine Bakanlığı’nın güçlü nakit rezervlerini korumasına olanak tanıyacak. Hükümet, depremlerin 100 milyar dolardan fazla hasara yol açtığını tahmin ediyor.

Ancak kararın, zayıflayan lira ve hükümetin seçim vaatlerini yerine getirmek için harcamaları artırma planları ile birleştiğinde, şu anda yıllık %38 olan enflasyonu daha yüksek bir yörüngeye oturtması da bekleniyor.

Yeni bir yasa tasarısı, kurumlar vergilerini kaldırarak ve motorlu taşıtlar vergisini yıl boyunca ikiye katlayarak mali taraftaki yükün bir kısmını dengelemeyi amaçlıyor. Çeşitli tüketim mallarına şimdiden bir dizi vergi artışı getirildi.

Mayıs ayındaki seçimlerde bir beş yıl daha görev süresi garantileyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçici bir asgari ücret zammı ve emekli maaşlarına zam sözü verdi. Lira, seçimlerden bu yana dolar karşısında değerinin yaklaşık dörtte birini kaybetti.

Erdoğan, güvenirliği yeniden sağlamak amacıyla oylamadan sonra ekonomiye yeni gardiyanlar getirdi. Eski Wall Street bankacıları Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan sırasıyla maliye bakanı ve merkez bankası başkanı olarak atandı.

Erdoğan Yeni Ekonomi Ekibini Destekliyor Ama Faizleri Değiştirmeyecek

Oylamadan önce yüksek enflasyona rağmen gösterge faiz oranını yapay olarak düşük tutan alışılmadık bir deney, enflasyonun geçen yıl %85’i geçmesine neden oldu ve politika yapıcılar lirayı sabit tutmaya çalışırken ülkenin döviz rezervlerini tüketti.

Yeni ekonomi ikilisi fiyat istikrarı vaat ediyor. Merkez bankası gösterge faiz oranını iki yıldan fazla bir süredir ilk kez %8,5’ten %15’e yükseltti ve bu ay “kademeli” bir sıkılaştırma döngüsü olarak tanımladığı döngüyü sürdürmesi bekleniyor.

Kaynak: bloomberg

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir