Radyoterapi Nedir?

Radyoterapi Nedir? Kanser Tedavisi

Radyoterapi Nedir? yazımızda Radyoterapinin ne olduğu, hangi hastalıklarda kullanıldığı, Radyoterapi ve Kemoterapinin nasıl uygulandığı, Radyoterapi tedavisi gören hastanın sosyal yaşamdaki durumlarını yazdık.

Radyoterapi Nedir?

Radyoterapi, halk arasında ışın tedavisi ve şua tedavisi olarak bilinmektedir. Kanser tedavisinde çokça kullanılmaktadır. Radyoterapi X ışınları ile yapılmaktadır. Radyoterapi, Radyasyon Onkolojisi bölümüne girmektedir. Radyoterapi kullanımı kanser tedavisinde, gelişen teknoloji ile sıklıkla kullanılmaya devam etmektedir. Radyoterapi alımında kanser tanısı almış hastaların yaklaşık olarak %90’ı bir dönem ışın tedavisi almaktadır. Işın tedavisi bazı hastalarda hastalığı sıfırlamak için kullanılırken, bazı hastalarda ise ağrıların azaltılması, kanamayı azaltma, nefes darlığını azaltma ve olası kırık riskini azaltmada kullanılmaktadır. Radyoterapi hem kanser hastalığının başında hemde sonunda kullanılabilmektedir.

Radyoterapi Nedir? Işın Tedavisi

Radyoterapinin En Çok Uygulandığı Kanser Türleri

Gelişen teknoloji ile Radyoterapi yapılırken aynı anda da görüntüleme yapılabilmesi hastalığın tedavisini hızlandırmaktadır. Özel cihazlar ile sadece tümörlü bölgeye X ışınları gönderilerek tedavi uygulanmaktadır. Yanlarda bulunan sağlam dokulara dokunmadan tedavi rahatlıkla yapılabilmektedir. Meme kanserinde, akciğer kanserinde, beyin tümörleri, baş ve boyun kanserlerinde, prostat kanserinde mutlaka Radyoterapi tedavisi uygulanmaktadır. Kanserli hücrelerin başka bölgelere metastaz yapması nediyle oluşan durumlarda da Radyoterapi tedavisi yapılmaktadır.

Akciğer Kanseri ve Tedavisi

Radyoterapi ve Kemoterapi

Radyoterapi uzun süren bir tedavi yöntemidir. Radyoterapiye başlandığı tarihten itibaren 5-6 haftayı bulmaktadır. Tedavi hafta içleri uygulanmaktadır. Kanser tedavisi gören kanser hastaları Radyoterapi ile birlikte eş zamanlı olarak Kemoterapide görmektedir. Kemoterapide ilaçlar kullanılmaktadır.Radyoterapi ve Kemoterapinin birlikte uygulanması etkilerini arttırmaktadır. Bazı hastalarda ve kanser türlerinde iki tedavi birlikte kullanılırken, bazı hastalıklarda sadece Radyoterapi tedavisi uygulanmaktadır. Hastanın tedavisine hangi yöntem iyi gelirse o kullanılmaktadır. Radyoterapi alan kişiler normal yaşamlarına rahatlıkla devam edebilmektedir.

Radyoterapi alan kişilere karşı herhangi bir izolasyona gerek yoktur. Normal bir insan neler yapabiliyorsa, tedavi gören kişide aynı şeyleri yapabilmektedir. Radyasyonun diğer insanları etkilemesi söz konusu değildir. Tedavi gören kişiye doktorlar neler yiyip, neler içebileceğini söylemektedir. Radyoterapi tedavisi gören hastalar, kulaktan dolma ilaçlar ve ürünler almamalıdır. Doktorlarına danışarak ilaçlarını almalıdırlar. Doktorlar bol su içmelerini ve proteinli besinler almalarını tavsiye etmektedir. Doktorları ile çok iyi iletişimde olmaları gerekir. Asla sigara içilmemesi ve uyku düzenine dikkat edilmesi gerekir.

Radyoterapi Nedir?-Radyasyon Onkolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yıldız Güney’in videosundan yardım alınmıştır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir