İşleri Var Ama Evleri Yok! Amerika Evsizlik Krizinin İçinde!

ABD'deki Kiracıların Yarısı

İşleri Var Ama Evleri Yok! Amerika Evsizlik Krizinin İçinde!

İşleri Var Ama Evleri Yok! Amerika Evsizlik Krizinin İçinde!

Bunlar tesisatçılar ve kumarhane yöneticileri, pizzacı müdürleri ve fabrika işçileridir. Bakkaldan alışveriş yaparlar, gözlük satarlar ve Amazon’da kamyonları boşaltırlar.

Ve onlar evsizliğin yeni ve beklenmedik yüzü: İyi maaşlı işlerde çalışan, ancak yaşayacak bir yer bulamayan Amerikalılar.

Geçtiğimiz yıl rekor seviyeye ulaşan evsizlik, barınak görüşmelerine ve ülke çapında tahliye ve evsizlik sayımlarındaki artışlara göre, düşük ücretli çalışanlar için konut daha da ulaşılmaz hale geldikçe, iş sahibi kişiler arasında kötüleşiyor gibi görünüyor. Son nokta sayımları turu – belirli bir gecede evsiz olan kişilerin sayımı – Güneydoğu Teksas (bir yıl öncesine göre %61 artış), Rhode Island (yüzde 35 artış) ve kuzeydoğu Tennessee (yüzde 20 artış) dahil olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’nin birçok yerinde evsizlikte belirgin bir artış olduğunu gösteriyor.

Evsiz işçiler hakkında federal veri bulunmamakla birlikte, barınak yöneticileri ve yerel gruplar iş sahibi olan ilk kez gelenlerde bir artış olduğunu bildiriyor. Örneğin, bu yıl evsizliğin %26 arttığı Tulsa’da, uygun fiyatlı konut eksikliği insanların evsiz olduklarını söylemelerinin en büyük nedeni olarak sıralandı ve ruh sağlığı sorunları veya iş kaybını geride bıraktı.

“Haftada 50 saat çalışıyorum ve buna ayak uydurmak hâlâ çok zor,” diyor Nashville yakınlarındaki bir Amazon deposunda saatte 21 dolar kazanan ve uyumak için annesinin Hyundai SUV’sine dönen 22 yaşındaki Aaron Reed. Annesi önde uyurken, arka koltuğu siyah Labrador cinsi köpeği Stella ile paylaşıyor.

Yıllardır hızla artan kiralar ve uygun fiyatlı konut sıkıntısı, güçlü bir işgücü piyasasının ve artan ücretlerin bile enflasyonun yarattığı mali sıkıntıları telafi etmeye yetmediği bir durum yarattı.

“Çalışan insanları evsizliğe itiyoruz çünkü kirayı karşılayamıyorlar,” diyor San Francisco’daki Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Benioff Evsizlik ve Barınma Girişimi direktörü Margot Kushel. “Genel halk bu insanları evsiz olarak görmüyor – kamusal alanları işgal eden, madde bağımlılığı sorunları veya ruh sağlığı sorunları olan insanlar kadar görünür değiller. Ancak bu bir felaket ve tam gözlerimizin önünde gerçekleşiyor.”

Evsizlik yaklaşan başkanlık seçiminde merkezi bir sorun olmasa da, yüksek konut maliyetleri Amerikalıların aksi takdirde güçlü bir ekonomiden bıkmış olmasının büyük bir nedeni olarak görünmeye devam ediyor. Yakın zamanda yapılan bir CNN anketi, Amerikalıların konut maliyetlerini ailelerinin karşı karşıya olduğu en önemli ekonomik sorun olarak gösterdiğini, gıda fiyatlarından hemen sonra ancak benzin, sağlık hizmeti, öğrenci kredileri ve çocuk bakımının önünde yer aldığını buldu.

Daha fazla şehir ve eyalet de evsizliği en acil endişeleri arasında gösteriyor. Evsiz insanların yaklaşık yüzde 70’inin dışarıda yaşadığı Kaliforniya’da, Vali Gavin Newsom (D) Perşembe günü yetkililere eyalet arazisindeki evsiz kamplarını temizlemelerini emretti ve “acil bir şekilde hareket etme zamanı” dedi.

Evsizler arasında enflasyon önemli bir rol oynamaya devam ediyor

17 eyalette çalışırken yakın zamanda evsiz kalan 30 kişiyle yapılan görüşmelerde, neredeyse hepsi fahiş kiraların onları sadece evsizliğe sürüklemediğini, aynı zamanda yeni konut edinmelerini engellediğini söyledi.

San Ramon, Kaliforniya’da köpek kuaförü olan Deborah Bower, meme kanseri tedavileri nedeniyle 100.000 dolarlık birikimini kaybettikten sonra Ekim ayından beri evsiz. Bu günlerde ya küçük SUV’sinde uyuyor ve onu bir sinema salonunun otoparkına park ediyor ya da geceliği 95 dolar olan otel odalarında, genellikle kendi köpeği Bean’i ve müşterileri için gece boyunca baktığı diğer köpekleri de yanına alıyor.

“Her zaman insanlara yardım eden ben oldum ve şimdi yardıma ihtiyacı olan benim,” dedi 60 yaşındaki Bower. “Ama kimsenin evsiz olduğumu bilmesini istemiyorum. Bu utanç verici, sanki bir şekilde topluma karşı başarısız olmuşum gibi.”

Washington Post’a konuşan birçok kişi, imkansız bir durumda sıkıştıklarını söylüyor: Gıda kuponları ve diğer devlet yardımlarını almaya yetecek kadar para kazanmıyorlar, ancak barınma güvencesi almaya yetecek kadar para kazanmıyorlar.

Hepsi ilk ve son ayın kirasını ve birçok kiralamanın gerektirdiği güvenlik depozitosunu karşılayacak kadar para biriktirmeye çalıştıklarını söyledi ancak günlük yaşam maliyetleri tarafından engellendiler. Birçoğu ayrıca tahliyelerden veya ödenmemiş faturalardan kaynaklanan düşük kredi puanlarını konut almaya hak kazanmanın önündeki bir diğer engel olarak gösterdi.

Ayrıca, evsiz olduğunuzda her şey daha pahalı oluyor, diyor Amazon depo çalışanı Reed. O ve annesi, gece boyunca 37 derecelik havada klimayı açık bırakabilmek için benzin deposunu doldurmak için günde 50 dolar harcıyorlar. Yemek pişirmenin bir yolu yok, bu yüzden her öğünde önceden paketlenmiş yiyecekler yiyorlar veya dışarıdan yemek sipariş ediyorlar. Ve akan suya erişimleri olmadığı için, bagajda sakladıkları büyük şişe su şişelerine ayda yaklaşık 80 dolar harcıyorlar.

“Her gün, ‘Hangi faturaları gerçekten ödeyebiliriz?’ gibi oluyor,” dedi depoda 11 saatlik vardiyalarda çalışan Reed. “Araba taksitlerimizi ödeyemiyoruz, sonra benzin, sigorta, telefonlar var.”

Çift, Reed’in annesinin Kovid nedeniyle hastaneye kaldırılması ve bir mağazanın güzellik reyonundaki işini kaybetmesinin ardından ekim ayından beri evsiz. Bu durum, çifti yedi aydır yaşadıkları uzun süreli konaklama otelinden çıkarmak zorunda bıraktı.

Amazon’un sözcüsü, şirketin evsizlik ve diğer zorluklarla karşı karşıya kalan çalışanlara danışmanlık da dahil olmak üzere kaynaklar sunduğunu söyledi. (Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, The Post’un sahibidir.)

Harvard Üniversitesi’nin Ortak Konut Çalışmaları Merkezi’ne göre, rekor sayıda 12,1 milyon Amerikalı – veya yaklaşık 4 kiracıdan 1’i – gelirlerinin en az yarısını kira ve kamu hizmetlerine harcıyor ve bu da onları tahliye ve evsiz kalma riskine sokuyor. Bu arada, Ulusal Düşük Gelirli Konut Koalisyonu’na göre, ülkede tam zamanlı asgari ücretli bir işte çalışan bir kişinin tek yatak odalı bir kiralık daire alabileceği neredeyse hiçbir yer yok.

Sonuç olarak, kira moratoryumları, teşvik çekleri ve diğer hükümet desteklerinin kurumasıyla, salgın sırasında yaşanan durgunluğun ardından evsizlikte artış yaşandı.

Washington Üniversitesi’nde profesör ve “Evsizlik Bir Konut Sorunudur” kitabının yazarı Gregg Colburn, evsizlikteki artışın “devam eden kira artışlarının talihsiz ama tahmin edilebilir bir sonucu” olduğunu söyledi. “Ve şimdi bu sadece büyük kıyı şehirlerimizde değil, her yerde oluyor – Phoenix, Denver ve Atlanta’da.”

Mississippi, Biloxi’de bir otel ve kumarhane yöneticisi olan ve işini kaybetmekten korktuğu için ikinci adıyla anılan Marie, ailesinin geçen yılın sonlarında minibüslerinin şanzımanı bozulana kadar idare ettiğini söyledi. Onarımları ödediklerinde kirayı ödeyecek paraları kalmamış ve bu da onları iki yatak odalı dairelerini geçici düzenlemeler için terk etmeye zorlamış. Bugünlerde her iki haftada 900 dolar kazanıyor ve bunun 710 dolarını engelli olan kocası ve 84 yaşındaki kayınpederiyle paylaştığı bir otel odasına harcıyor. Benzinden tasarruf etmek için işe gitmek için 20 dakikalık yolculuğu kendisi yapmak yerine 90 dakikalık otobüs yolculuğu yapıyor.

“Saatte 15 dolar kazandığım için şanslıyım ama yaşam maliyeti yüksek ve saatte 15 dolar ancak kira ve faturaları karşılamaya yetiyor,” diyor 28 yaşındaki Marie. “Her şey artarken… kiralık bir yer almak için bile birikim yapamıyoruz.”

Zillow’a göre, dört yılda yüzde 32’den fazla artan kiralar son zamanlarda istikrara kavuşmaya başladı. Bu sakinleşme düzensiz oldu. Ülkenin bazı bölgelerinde fiyatlar düşerken, emlak veri şirketi CoStar Group’a göre, Clinton County, Ill., Brooke County, W.Va. ve Franklin County, Tenn.’de kiralar yüzde 30’dan fazla arttı.

34 yaşındaki Nelfreed McKay, kiraya ayda yaklaşık 1.200 dolar harcıyordu, yani aylık gelirinin neredeyse tamamını, çok fazla olmaya başlamadan önce. Mayıs ayından beri Manhattan’daki bir fırında garson olarak vardiyasını bitirdikten sonra her gece Central Park’ta uyuyor.

Saatte 18,50 dolar artı bahşiş kazanan McKay, Eylül ayına kadar 5.000 dolar biriktirmeyi umuyor, böylece kalıcı bir odanın kirasını ve depozitolarını karşılayabilir. Mümkün olduğunda fazla mesai yapıyor ve biriktirmek için yemeklerden feragat ediyor. “Bazen çok yoruluyorsunuz. Bir şeyler atıştırmak istiyorsunuz ama ‘Hayır, şu anda bunu karşılayamam’ diyorsunuz. Gerçekten istediğim şey için bu parayı biriktirmem gerekiyor: tekrar bir yatakta uyumak.”

Özellikle bir arkadaşının yanında kalan, arabasında yaşayan veya haftalık motel odasını bir araya getiren kişiler söz konusu olduğunda, evsizliğin doğru bir anlık görüntüsünü elde etmek zordur. Yine de, federal verilere göre, evi olmayan kişi sayısı geçen yıl bir önceki yıla göre %12 artarak rekor seviye olan 653.100’e ulaştı.

Biden yönetimi, milyarlarca doları acil konut çeklerine ve kira yardımına tahsis ederek ve uygun fiyatlı konut arzını artırarak “evsizliği sona erdirmek” için kapsamlı önlemler aldığını söyledi. Ancak evsizlik uzmanları, bunun onlarca yıllık başarısız politikaları ve yetersiz konut inşaatlarını telafi etmeye yetmediğini söylüyor. Son zamanlardaki göçmen akınının da sorunu daha da kötüleştirdiğini ve pandemi sonrasında kira maliyetlerindeki artışın da bunu yaptığını söylediler.

Sonuç olarak, konut satın alınabilirliği ve evsizlik, başkanlık seçimleri öncesinde özellikle zorlu sorunlar haline geldi. Yüksek Mahkeme geçen ay şehirlerin insanların parklarda, sokaklarda ve diğer kamusal alanlarda dışarıda uyumasını yasaklayabileceğine karar verdi ve bu, evsizliği suç sayan bir dizi kurala eklendi. Cumhuriyetçi aday Donald Trump, kentsel kamp yapmayı yasaklayarak ve “evsizlerin yeniden yerleştirilebileceği çadır kentler” oluşturarak daha da ileri gideceğine yemin etti.

Ancak sahadaki savunucular, bu kuralların genellikle ters tepebileceğini ve insanların ayağa kalkmasını daha da zorlaştırabileceğini söyledi. Bunun yerine, politikaların kira yardımını artırmaya, yerel imar ve arazi kullanım yasalarını yenilemeye ve daha fazla düşük gelirli konut inşa etmeye odaklanması gerektiğini söyledi uzmanlar. Ayrıca, insanların ilk etapta evlerini kaybetmelerini önlemek için daha büyük bir çaba gösterilmesi gerektiğini söylediler.

San Francisco Evsizlik Koalisyonu’nun yönetici direktörü Jennifer Friedenbach, “Yüksek kiralar evsizliğin tek nedenidir, bu yüzden ele almamız gereken şey budur” dedi. “Kira ödemekte zorluk çeken insanlara sübvansiyon vermek oldukça maliyet etkindir. Bunu yapmazsanız, o kişi evsiz kalır ve bu çok daha pahalı ve insanlık dışı bir çözümdür, çünkü şimdi onlar da tüm bu ekstra travmayı yaşıyorlar.”

The Post’a konuşan evsiz işçiler, işlerini korumak için görünüşlerini nasıl koruduklarını, eşyalarını depoya nasıl sakladıklarını, spor salonlarında duş aldıklarını, kamyon duraklarında çamaşır yıkadıklarını ve birkaç saatliğine karanlık, klimalı bir odada dinlenebilmek için sinema bileti aldıklarını ayrıntılı olarak anlattılar. Ayrımcılık ve iş kaybından endişe ettikleri için işyerlerinin yaşam koşulları hakkında bilgi sahibi olmamasının elzem olduğunu söylediler.

“Şu anda beni görseydiniz, sırt çantasıyla McDonald’s’a yürüyen bir üniversite öğrencisi olduğumu düşünürdünüz,” diyor yakın zamana kadar San Leandro, Kaliforniya’da bir dondurma dükkanını yöneterek saatte 25 dolar kazanan ve açık havada uyuyan Jordan Godlesky. “Evsiz olarak düşündüğünüz kalıba uymayan çok sayıda insan var.”

Ancak bunun sürdürülmesinin zor olduğunu söyledi. Genellikle işten akşam 10:30’da çıkıyordu -bölgedeki evsiz barınaklarına ulaşmak için çok geç- ve geceleri güvenliğinden endişe ettiği için şehirde dolaşıyordu. Eğer hiç uyuduysa, bunu gündüzleri, bir park bankında yapıyordu. 26 yaşındaki Godlesky, “Sonunda uyku eksikliği beni yakaladı,” dedi. “Artık fiziksel olarak kaldıramıyordum.”

İşyerinde çok fazla devamsızlık yaptıktan sonra birkaç hafta önce işini kaybetti. O zamandan beri birçok mülakata katıldı ve bir kurabiye zincirinde mağaza müdürü pozisyonu için son aşamalarda.

Saatte yaklaşık 28 dolar ödeyecek olan iş, istikrarlı bir maaş, sağlık sigortası ve istikrar sunacaktı. Ancak Godlesky’nin şimdilik en çok beklediği şey, uyuyabileceği bir yatağa sahip olmak: Şirketin iki haftalık eğitim programı ücretsiz konaklama ile birlikte geliyor.

Kaynak: washingtonpost.com

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir