Türkiye’de Enflasyon Yaklaşık Yüzde 80’e Çıkarak Tüketicileri Zorluyor
Çarşamba günü yayınlanan resmi verilere göre, Türkiye’de yıllık enflasyon Temmuz ayında yaklaşık %80’e yükseldi ve gıda, konut ve enerji fiyatlarının tüketicileri sert bir şekilde vurması. Türkiye İstatistik Kurumu, tüketici fiyatlarının Haziran verilerine göre yaklaşık 1 puan artarak bir önceki yıla göre %79,6 arttığını söyledi.
Bağımsız uzmanlar, enflasyonun resmi istatistiklerden çok daha yüksek olduğunu söylüyor. Ekonomistler ayrıca, enflasyondaki büyük artışın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerleşik ekonomik teoriye rağmen yüksek borçlanma maliyetlerinin enflasyona yol açtığına dair alışılmışın dışında inancından kaynaklandığını söylüyorlar.
Türkiye merkez bankası, Eylül ayından bu yana faiz oranlarını 5 puan düşürerek %14’e indirdi ve ulusal para birimini batırdı. Banka bu yıl daha fazla kesinti yapmamış olsa da, dünya çapındaki merkez bankaları tam tersi yönde hareket ederek küresel enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını yükseltiyor. Buna karşılık, yıllık enflasyon Temmuz’da euro kullanan 19 ülkede %8,9’luk rekor bir seviyeye ve Haziran’da ABD’de %9,1’lik kırk yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Türk lirası geçen yıl ABD doları karşısında değerinin %44’ünü kaybederek insanların temel ürünleri bile satın alma kabiliyetini aşındırdı. Dolar, Çarşamba günü lira karşısında 17.95’ten, yılbaşına göre yaklaşık %25 düşüşle işlem görüyordu.
Kaynak: ap.org