Helal ve Haram Kavramlarının İyi Anlaşılması yazımızda helal kazancın önemini ve haram lokmanın bizim için ne kadar kötü bir şey olduğunu yazdık.
Helal ve Haram
Helal ve haram olan şeyler kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’de belirtilmiştir. Peygamberimizin de hadisleriyle neyin ne olduğunu biliriz. Kalbi kirli olan bir insandan sizin hayrınıza olacak sözler gelmez. Dilinizi yalana alıştırmayın çünkü haram işlerin başlangıcı yalan söylemektir. Ne çekersek şu tutamadığımız dilimiz yüzündendir. İnsan nerede ne konuşacağını bilseydi, çoğu derdinden kurtulurdu ve günahlara bulaşmazdı. Birine o yaptığın şey haramdır diye bilmek için konuyu çok iyi bilmeniz gerekir. Ahiret de tüm yaptıklarımızdan hesaba çekileceğimiz için çok dikkatli hareket etmeliyiz. Haramın hükmünü Allah(c.c) verir. Kuran-ı Kerim’de hepsi yazılıdır. Kafamıza göre haramdır diyemeyiz sonucu çok ağır olur.
Helal ve Haramın Ölçüsü Nedir?
Kuran-ı kerimde yazan iyi ameller helal kötü ameller ise haram kabul edilir. Kuran-ı kerim’deki Asr suresinde yazdığı gibi salih ameller yapmalıyız.
Bismillahirrahmânirrahîm.
1- Vel asr
2- İnnel insane le fi husr
3- İllellezıne amenu ve amilus salihati ve tevasav bil hakkı ve tevasav bis sabr.
Anlamı
Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın ismiyle.
1- Asra yemin olsun ki,
2- İnsan mutlaka ziyandadır.
3- Ancak iman edenler, salih amel (iyi işler) işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye eden ve sabrı tavsiye edenler bunun dışındadır.
Her zaman aklımızda iyilik yapma bulunmalıdır. Kötülüklerden uzak durmalıyız. Peygamberimizin tavsiyesi sürekli olarak iyilik yapmamız şeklindedir. Haramlardan bazıları yalan, dedikodu, iftira, gıybet, laf taşımak, alışverişte hile yapmak, ölü hayvan eti yemek, (akar) kan içmek, domuz eti yemek ve Allah(c.c)’dan başkası adına kesilen hayvanların etini yemek Allah(c.c)’ın yasak ettiği davranışlar haram olarak sayılır. Günah olan şeyler haramdır. Peygamberimizin sözü; sizi sarhoş eden şeylere yaklaşmayın haramdır. İçki gibi sarhoş edici içeceklerden uzak durmamız gerekir.
Büyük Günahlar
İslâm’da büyük günah olarak ifade edilen başlıca Haramlar; Hazreti Ali, Hazreti İbni Ömer ve Hazreti Ebû Hüreyre radıyallâhü anhüm’ün rivâyetlerine ile Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından şöyle beyan buyurulmuştur.
- 1- Allah(c.c)’a şirk (ortak) koşmak,
- 2- Haksız yere adam öldürmek,
- 3- Nâmuslu kadına iftirâ etmek,
- 4- Zinâ etmek,
- 5- Harpten kaçmak,
- 6- Sihir yamak,
- 7- Yetim malı yemek,
- 8- Müslüman ana babaya âsî olmak,
- 9- Harem-i Şerifte günah işlemek,
- 10- Fâiz yemek,
- 11- Hırsızlık yapmak,
- 12- Sarhoşluk verici olan maddeleri içmek ve kullanmak.
Bunlara ilave olarak; Kadın olsun erkek olsun her mükellef Müslüman için kapatılması zarurî olan mahalleri örtmemek yani İslâm’ın emrettiği şekilde tesettüre riâyet etmemek de haramdır. Her zaman helal olan şeylere yönelelim.