Gümüş Bu Yıl Altını Geçiyor

Gümüş Bu Yıl

Gümüş Bu Yıl Altını Geçiyor

Gümüş Bu Yıl Altını Geçiyor

Gümüş 2024’te sessizce ısındı. Asıl soru sıcak kalıp kalamayacağıdır.

12 Nisan itibarıyla gümüş 2024’te neredeyse %18 artış göstererek New York’taki vadeli işlemlerde ons başına 28,33 dolara yerleşti.

Bu süreçte metal, Mayıs 2021’den bu yana ilk kez ons başına 30 dolara yaklaştı.

2024 yılı başından bu yana elde ettiği kazanç, 12 Nisan’da ons başına 2.374,19 dolarla rekor seviyede kapanan ve yıllık %14,6 artış gösteren altının kazancını geride bıraktı.

Benzer şekilde Cuma gününü 25,63 dolardan kapatan iShares Silver Trust ETF  ( SLV ) , yılı %17,7 artışla takip ederken,  %13,5 artışla 216,89 dolardan iShares Gold Trust ETF’nin ( IAU ) önünde yer aldı.

ETF’ler yalnızca metalleri satın alır.

Gümüş neden tırmanıyor?

Gümüşün bu yılki yükselişi birçok nedenin ürünü.

  • Federal Rezerv’in faiz oranlarını düşürmesine izin vermeyecek yapışkan enflasyon.
  • Metale (artı altın ve diğer değerli metallere) yönelik küresel talebin artması. Küresel üretim ya sabit ya da azalıyor.
  • Dünyanın her yerindeki yatırımcıların, özellikle de Hindistan ve Çin’deki jeopolitik gerilimler karşısında servetin korunmasına ilgisi var.

Son faktör muhtemelen gümüşün geçen haftaki %4’lük ve Nisan ayında şu ana kadarki %13,7’lik kazancının en önemli nedeniydi.

Orta Doğu’daki şiddetin kontrolden çıkabileceği endişeleri geçen hafta boyunca altın, gümüş ve platin alımlarına yol açtı.

İran’ın Cumartesi günü geç saatlerde patlak veren insansız hava aracı ve füze saldırısı, ABD ve İngiltere’den gelen askeri güçlerin yardımıyla çoğunlukla İsrail tarafından geri çevrildi.

Pazartesi günü Asya’da vadeli işlemler açıldığında fiyatlar yatay seyrediyordu. Pazar günü saat 20:30’da (EDT) gümüş Cuma gününe göre 7 sent düşüşle ons başına 28,26 dolardan işlem görüyordu. Altın 4,10 dolar artışla 2.378,20 dolara çıktı.

Açık olmayan şey ise altının yanı sıra gümüşün de çok pahalı olup olmadığı. Geçen hafta her iki metal için de göreceli güç ölçümleri 80’in üzerine çıktı; bu da piyasanın aşırı alımda olduğuna dair açık bir uyarıydı.

Gerginlik azalırsa gümüş ve altın fiyatlarının da gevşeme ihtimali yüksek.

Madencilik stokları da öyle. Gümüş madencilerini takip eden Global X Silver Miners ETF SIL , Şubat ayının sonundan bu yana %22,5 artış kaydetti. Coeur Mines  ( CDE )  bu yıl %42 arttı. Hecla Mining  ( HL )  %12,7 artış gösterdi.

Değerli metaller hakkında birkaç nokta

  • Dünyanın en büyük altın sahipleri arasında merkez bankaları yer alıyor.
  • Gümüş genellikle bakır veya kurşun gibi başka bir metalin madenciliğinin bir yan ürünüdür.
  • Hindistan ve Çin’deki bireyler en büyük bireysel sahipler arasında yer alıyor.
  • Çin en büyük altın üreticisidir. Meksika en büyük gümüş üreticisidir.
  • ABD’de tüketilen gümüşün üçte ikisi ithal ediliyor.

Uyarı: Yatırım tavsiyesi değildir.

Kaynak: thestreet

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir