Çin, Altının Rekor Kıran Rallisinin Önünde ve Merkezinde

Altın Yatırımı

Çin, Altının Rekor Kıran Rallisinin Önünde ve Merkezinde

Çin, Altının Rekor Kıran Rallisinin Önünde ve Merkezinde

Altının bu yıl ons başına 2.400 doların üzerinde tüm zamanların en yüksek seviyelerine yükselişi küresel piyasaları büyüledi. Değerli metalin dünyanın en büyük üreticisi ve tüketicisi olan Çin, olağanüstü yükselişin önünde ve merkezinde yer alıyor.

Orta Doğu ve Ukrayna’daki savaş da dahil olmak üzere kötüleşen jeopolitik gerilimler ve ABD faiz oranlarının düşürülmesi ihtimali, altının bir yatırım olarak faturalandırılmasını kolaylaştırıyor. Ancak perakende alışveriş yapanların, fon yatırımcılarının, vadeli işlem tüccarlarının ve hatta merkez bankasının belirsiz zamanlarda bir değer deposu olarak külçeye baktığı göz önüne alındığında, yükselişin meyvesini veren Çin’in durmak bilmeyen talebi.

En Büyük Alıcı

Çin ve Hindistan genellikle dünyanın en büyük alıcısı unvanı için yarışıyor. Ancak geçen yıl Çin’in mücevher, külçe ve madeni para tüketiminin rekor seviyelere ulaşmasıyla bu durum değişti. Çin’in altın takı talebi %10 artarken Hindistan’ınki %6 düştü. Bu arada Çin’in bar ve madeni para yatırımları %28 arttı.

Hong Kong merkezli danışman Precious Metals Insights Ltd’nin genel müdürü Philip Klapwijk, talebin hala büyüyebileceğini söyledi. Çin’deki sınırlı yatırım seçenekleri, emlak sektöründe uzun süren kriz, istikrarsız hisse senedi piyasaları ve zayıflayan yuan bu durumun en önemli etkenleri arasında yer alıyor. Parayı daha güvenli olduğu düşünülen varlıklara yönlendirmek.

“Bu koşullar altında altın gibi bir varlık için ve aslında yeni alıcıların gelmesi için mevcut olan paranın ağırlığı oldukça önemli” dedi. “Çin’de fazla alternatif yok. Döviz kontrolleri ve sermaye kontrolleri ile paranızı yatırmak için sadece diğer piyasalara bakamazsınız.”

İthalat Atla

Her ne kadar Çin diğer ülkelerden daha fazla altın çıkarsa da hâlâ çok fazla ithalat yapması gerekiyor ve miktarlar da artıyor. Son iki yılda denizaşırı alımların toplamı 2.800 tonun üzerinde gerçekleşti; bu, dünya çapında borsada işlem gören fonları destekleyen metalin tamamından veya ABD Merkez Bankası’nın elinde bulunan stokların yaklaşık üçte birinden fazla.

Buna rağmen son zamanlarda sevkiyatların hızı arttı. İthalat, hediyeler için en yoğun sezon olan Çin’in Yeni Ay Yılı yaklaşırken arttı ve yılın ilk üç ayında 2023’e göre %34 daha yüksek oldu.

Merkez Bankası

Çin Halk Bankası, rezervlerini dolardan uzaklaştırmak ve kurdaki değer kaybına karşı korunmak için 17 aydır üst üste bir alım çılgınlığı içinde bulunuyor; bu şimdiye kadarki en uzun alım serisi.

Altını tercih eden merkez bankaları arasında en istekli alıcı bu. Resmi sektörün değerli metalde geçen yıl rekora yakın seviyelere ulaştığını ve 2024 yılında da alımlarını yüksek tutması bekleniyor.

Şangay Premium

Rekor fiyatlara ve alıcıları satın alma gücünden mahrum bırakan zayıf yuan’a rağmen Çin talebinin bu kadar canlı kalması, altının cazibesinin bir göstergesi.

Büyük bir ithalatçı olan Çin’deki altın alıcıları genellikle uluslararası fiyatların üzerinde bir prim ödemek zorunda kalıyor. Bu ay başında ons başına 89 dolara yükseldi. Geçtiğimiz yılın ortalaması 35 dolarken, tarihsel ortalama sadece 7 dolardı.

Elbette çok yüksek fiyatlar külçeye olan ilgiyi biraz azaltabilir ancak piyasanın alışılmadık derecede dirençli olduğu ortaya çıkıyor. Çinli tüketiciler genellikle fiyatlar düştüğünde altını kapıyor ve bu da zayıflık zamanlarında piyasa için bir zemin oluşturmaya yardımcı oluyor. Bu sefer öyle değil, çünkü Çin’in iştahı fiyatların çok daha yüksek seviyelere çıkmasına yardımcı oluyor.

Danışmanlık Metals Focus Ltd.’nin genel müdürü Nikos Kavalis, bu durumun yükselişin sürdürülebilir olduğunu ve her yerdeki altın alıcılarının Çin’in artan talebinden memnun olması gerektiğini gösterdiğini söyledi.

Piyasa spekülasyonlarına karşı oldukça düşmanca davranabilen Çin yetkilileri ise daha az iyimser. Devlet medyası yatırımcıları yükselişi takip ederken dikkatli olmaları konusunda uyarırken, hem Şanghay Altın Borsası hem de Şangay Vadeli İşlemler Borsası aşırı risk almayı engellemek için bazı sözleşmelerde marj şartlarını artırdı. SHFE’nin bu hamlesi, günlük işlem hacimlerinin son beş yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından geldi.

ETF Akışları

Altına yatırım yapmanın daha az çılgın bir yolu borsada işlem gören fonlardır. Bloomberg Intelligence’a göre, haziran ayından bu yana neredeyse her ay Çin ana karasındaki altın ETF’lerine para aktı. Bu, dünyanın geri kalanındaki altın fonlarındaki büyük çıkışlarla karşılaştırılıyor.

Bu yıl şu ana kadar para girişi 1,3 milyar dolara ulaştı; yurtdışından gelen fon çıkışı ise 4 milyar dolardı. Çinlilerin yerel mülk ve hisse senetlerinin ötesinde daha az seçeneği olduğu göz önüne alındığında, Çin’e yatırım yapma konusundaki kısıtlamalar yine burada bir faktör.

BI analisti Rebecca Sin bir notunda, yatırımcıların varlıklarını emtialarla çeşitlendirmeye çalışması nedeniyle Çin talebinin artmaya devam edebileceğini söyledi.

Telin Üzerinde

Şili, bocalayan yerel üreticileri desteklemek amacıyla ülkenin madencilik sektöründe kullanılan Çin çelik ürünlerine geçici anti-damping vergileri uyguladı. Bu hamle, Cap SA’yı çelik fabrikalarını kapatma kararını tersine çevirmeye itti.

Çin’in en çok gelecek vaat eden endüstrileri, Batılı hükümetlerin artan ticaret kısıtlamaları tehdidiyle karşı karşıya ve bu da ülkenin pazar büyümesini artırma potansiyeline sahip hisse senetlerinin görünümünü bulanıklaştırıyor.

Pekin, ABD seçim kampanyasında halihazırda bir numaralı hedef haline gelirken, Başkan Xi Jinping’in hükümeti dünyanın en büyük ikinci ekonomisine geri tepebilecek her türlü adıma direniyor.

Yerli endüstrileri korumak için bir dizi tarife ve kısıtlama getirdiğinizde, etrafta korunacak bazılarının olduğundan emin olsanız iyi olur. Bu, ABD’nin Çin’in temiz teknoloji liderliğini bir ticaret savaşının temeli olarak görme kararındaki büyük bir sorun.

Uyarı: Yatırım tavsiyesi değildir.

Çin, Altının Rekor Kıran Rallisinin Önünde ve Merkezinde-Kaynak: bloomberg

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir