En Popüler 12 Kripto Para Birimi
En Popüler 12 Kripto Para Birimi
İnsanlar kripto para birimleri hakkında konuştuğunda Bitcoin tüm manşetlere çıkıyor, ancak konu bu dijital para birimlerine gelince kelimenin tam anlamıyla binlerce başka seçenek var. Aslında, Bitcoin olmayan kripto paralar genellikle ” altcoinler ” olarak adlandırılan “aynı zamanda çalıştırılan ” veya Bitcoin’in alternatifi olarak kabul edilir.
Bitcoin piyasaya çıkan ilk büyük kripto para birimi olsa da (2009’da piyasaya çıktı), orijinali kadar büyük olmasa da pek çok kripto para oldukça popüler hale geldi.
İşte var olan madeni paraların toplam dolar değerine, yani piyasa değerine veya piyasa değerine göre en büyük kripto para birimleri. (Veriler 27 Eylül 2023 itibarıyla CoinMarketCap.com’dan alınmıştır.)
Piyasa değerine göre en büyük kripto para birimleri
1. Bitcoin (BTC) – En Popüler 12 Kripto Para Birimi
- Fiyat: 26.726$
- Piyasa değeri: 521 milyar dolar
Kripto para çağının habercisi olan Bitcoin, hâlâ insanların dijital para birimi hakkında konuşurken genellikle başvurduğu paradır. Gizemli yaratıcısı – iddiaya göre Satoshi Nakamoto – para birimini 2009 yılında piyasaya sürdü ve o zamandan bu yana inişli çıkışlı bir yolculuk yaşadı. Ancak kripto para biriminin popüler bilince ulaşması 2017 yılına kadar mümkün olmadı.
2. Ethereum (ETH)
- Fiyat: 1.624$
- Piyasa değeri: 195 milyar dolar
Kripto para platformunun adı olan Ethereum, kripto alanında tanıyacağınız ikinci isimdir. Sistem, bir dizi işlevi yerine getirmek için eter (para birimi) kullanmanıza izin verir, ancak Ethereum’un akıllı sözleşme özelliği, onu popüler bir para birimi haline getirmeye yardımcı olur.
3. Tether (USDT)
- Fiyat: 1,00$
- Piyasa değeri: 83 milyar dolar
Tether’in fiyatı madeni para başına 1 dolar seviyesinde sabitlendi. Bunun nedeni buna stabilcoin adı verilmesidir. Stablecoin’ler, Tether’in durumunda ABD Doları gibi belirli bir varlığın değerine bağlıdır. Tether, yatırımcıların bir kripto para biriminden diğerine geçtiğinde genellikle bir araç görevi görür. Dolara dönmek yerine Tether kullanıyorlar. Ancak bazı insanlar, Tether’in rezervde tutulan dolarlarla güvenli bir şekilde desteklenmediğinden, bunun yerine kısa vadeli teminatsız borç biçimini kullandığından endişe ediyor.
4.BNB (BNB)
- Fiyat: 214,56$
- Piyasa değeri: 33 milyar dolar
BNB, Binance tarafından çıkarılan kripto para birimidir. Dünyanın en büyük kripto borsaları arasında yer alıyor. Başlangıçta indirimli işlemlerde ödeme yapmak için bir token olarak oluşturulmuş olsa da, Binance Coin artık çeşitli ürün ve hizmetlerin satın alınmasının yanı sıra ödemeler için de kullanılabiliyor.
5. XRP (XRP)
- Fiyat: 0,5044$
- Piyasa değeri: 27 milyar dolar
Eskiden Ripple olarak bilinen ve 2012 yılında oluşturulan XRP, birçok farklı gerçek dünya para birimiyle ödeme yapmanın bir yolunu sunuyor. Ripple, sınır ötesi işlemlerde faydalı olabilir ve ödemeleri kolaylaştırmak için güven gerektirmeyen bir mekanizma kullanır.
6. USD Coin (USDC)
- Fiyat: 1,00$
- Piyasa değeri: 26 milyar dolar
Tether gibi USD Coin de dolara sabitlenmiş bir stabilcoindir, yani değerinin dalgalanmaması gerekir. Para biriminin kurucuları, paranın tamamen ayrılmış varlıklar veya “eşdeğer rayiç değere” sahip varlıklar tarafından desteklendiğini ve bu varlıkların denetime tabi ABD kurumları nezdinde hesaplarda tutulduğunu söylüyor.
7. Cardano (ADA)
- Fiyat: 0,2466$
- Piyasa değeri: 9 milyar dolar
Cardano para biriminin adı olan ada’nın arkasındaki kripto para platformudur. Ethereum’un kurucu ortağı tarafından oluşturulan Cardano, aynı zamanda kimlik yönetimini mümkün kılan akıllı sözleşmeleri de kullanıyor.
8. Dogecoin (DOGE)
- Fiyat: 0,06112$
- Piyasa değeri: 9 milyar dolar
Başlangıçta Bitcoin’deki yükselişin ardından şaka olarak yaratıldı. Dogecoin Adını Shiba Inu köpeğinin yer aldığı bir internet ‘meme’sinden alıyor. Var olan madeni para sayısını sınırlayan birçok dijital para biriminin aksine Dogecoin’in sınırsız ihracına sahiptir. Ödeme yapmak veya para göndermek için kullanılabilir.
9. Solana (SOL)
- Fiyat: 19,35$
- Piyasa değeri: 8 milyar dolar
Mart 2020’de lansmanı yapılan Solana daha yeni bir kripto para birimidir ve işlemleri tamamlama hızıyla ve “web ölçeğindeki” platformunun genel sağlamlığıyla övünmektedir. SOL adı verilen para biriminin ihracının sınırı 480 milyon jetonla sınırlıdır.
10. Toncoin (TON)
- Fiyat: 2,24$
- Piyasa değeri: 8 milyar dolar
2018 yılında piyasaya sürülen Toncoin, şifreli mesajlaşma platformu Telegram tarafından geliştirildi. Telegram, TON Vakfı tarafından devralınan projeden vazgeçti. Telegram’ın platformuna TON tabanlı bir cüzdan entegre edeceğini duyurmasının ardından Toncoin’in fiyatı 2023’te arttı.
11.Tron (TRX)
- Fiyat: 0,08585$
- Piyasa değeri: 8 milyar dolar
Eylül 2017’de Justin Sun tarafından başlatılan Tron, blockchain teknolojisi ve merkezi olmayan uygulamalar aracılığıyla internetin merkezi olmayan hale getirilmesine odaklanan bir blockchain ekosistemidir. CoinMarketCap.com’a göre Tron, dünyanın en büyük dolaşımdaki stablecoin arzına ev sahipliği yapıyor.
12.Dai (DAI) – En Popüler 12 Kripto Para Birimi
- Fiyat: 1,00$
- Piyasa değeri: 5 milyar dolar
Dai, Ethereum blok zincirinde yaşayan, dolar destekli bir stablecoindir. Danimarkalı girişimci Rune Christensen, Dai’yi 2017’de kurdu ve onu denetleyen kuruluş, bir yıl sonra risk sermayesi şirketi Andreesen Horowitz’den 15 milyon dolarlık yatırım aldı. Dai, adını borç vermeyle ilişkilendirilen Çince bir karakterden alıyor.
Sonuç Olarak
Kripto para piyasası bir Vahşi Batı’dır (her ne kadar ABD hükümeti Kripto alanını denetlemede daha aktif bir rol alsa da), dolayısıyla bu dijital varlıklara spekülasyon yapanlar, kaybetmeyi göze alabileceklerinden daha fazla para yatırmamalıdır. Kripto varlıkları 2022’nin büyük bölümünde aşağı yönlü bir baskıyla karşı karşıya kaldı ve ticaret 2023’te de dalgalı bir seyir izledi. Bireysel yatırımcıların sıklıkla son derece bilgili oyunculara karşı ticaret yaptığını ve bu durumun acemiler için endişe verici bir deneyim haline geldiğini de unutmamak gerekiyor.
Editoryal Sorumluluk Reddi: Tüm yatırımcılara, bir yatırım kararı vermeden önce yatırım stratejilerine ilişkin kendi bağımsız araştırmalarını yapmaları tavsiye edilir. Ayrıca yatırımcılara, yatırım ürününün geçmiş performansının gelecekteki fiyat artışının garantisi olmadığı tavsiye edilir.
En Popüler 12 Kripto Para Birimi-Kaynak: bankrate