Baş Ağrıları yazımızda baş ağrı çeşitlerini, gerilim tipi baş ağrısının ne olduğunu, aşırı ağrı kesicilerin yol açtığı durumları ve ağrı kesici alımının doğru planlanmasını yazdık.
Baş Ağrıları Birincil ve İkincil Durumlar
Baş ağrılarında birincil ve ikincil olarak tanımlanan iki durum vardır. Birincil baş ağrıları, beyinde herhangi bir hastalık olmadığı zaman aniden gelen baş ağrılarıdır. İkincil baş ağrıları ise tümöre bağlı, kansere bağlı, damar tıkanıklığına bağlı ciddi ağrılardır. İkincil baş ağrısının tedavisi için altta yatan hastalığın tedavi edilmesi şarttır. Birincil bağ ağrısında ise altta yatan acının durdurulması gerekir. Birincil baş ağrılarında en çok görülen ağrı çeşidi gerilim tipi baş ağrısıdır. Bu ağrıyı migren ağrısı takip eder. Bir diğer sıklıkla görülen ağrı çeşidi ise aşırı ağrı kesici kullanımına bağlı ağrılardır. Ağrıyı geçirmek için kişi sürekli ağrı kesici alınca onda ağrıya karşı bir bağışıklık gelişmiş olmaktadır.
Gerilim Tipi Baş Ağrısı
Gerilim tipi baş ağrısının belirtileri kafayı bir mengene ile sıkıştırıyor tarzındadır. Işıktan ve sesten rahatsızlık duymaz. Ağrının hissi değişmez. Gerilim tipinde ağrılar bazen az bazende şiddetli bir şekilde kendini hissettirir. Kişiden kişiye bu baş ağrıları değişmektedir. Uzun süre aç kalmakta baş ağrısına neden olmaktadır. Baş ağrısı enseden girip sürekli olarak zonkluyorsa ve gözünüzü açamayacak hale geldiyseniz bu durumda doktora başvurmanız gerekir. Günlük hayatında baş ağrısı yaşayıp ağrı kesici alınca geçiyorsa bu hastaların doktora gitmesine gerek yoktur. Kişilerin stresli olması ve uyku düzeninin bozulması gerilim tipli ağrıya neden olabilmektedir.
Aşırı Ağrı Kesici Kullanımına Bağlı Ağrı
İnsanlar bilinçsizce her başı ağrıdığında su içer gibi ağrı kesici almaktadır. Ağrı kesiciler sürekli kullanım için yapılmamıştır. Eğer baş ağrınız geçmiyorsa ağrı kesici almayı kesip başka yöntemler bulmalısınız. En iyisi de doktora gidip asıl sorunu öğrenmeniz olacaktır. Ayrıca uzun süreli yüksek doz ağrı kesici kullanımı, böbreklerde hasara yol açarak böbrek yetmezliğine neden olmaktadır. Ağrı kesiciler, Türkiye ilaç pazarında bir önceki yıla göre yüzde 21 büyüme ile en büyük tedavi alanı olmuştur. Sağlık sektöründe ilaç pazarında 1 milyon 646 bin TL’lik pazar değeriyle birinci sırada yer alan ağrı kesicileri, 1 milyon 435 bin TL ile antibakteriyellerin takip ettiği belirtilmiştir.
Ağrı kesicilerin sadece baş ağrısı çekerken alınması gerekir, sürekli tüketilmemesi ve bilinçli olunması gerekmektedir. Sürekli ağrı kesici kullanımında hastalığın tedavisine yanıt da veremezsiniz. Daha zor tedavi edilebilen bir baş ağrısına neden olma ihtimaliniz yükselmektedir. Ağrınız başlamadan ağrı kesici almamaya dikkat edin yoksa alışkanlık haline getirirsiniz. Ağrının kaynağı ne ise ona göre tedavi verilmesi gerekir sadece ağrı kesici alarak ağrılar geçiştirilemez.
Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Fatma Arıcak’ın sağlık videosundan yararlanılmıştır.