Obsesif Kompülsif Bozukluk

Obsesif Kompülsif Bozukluk yazımızda halk arasında bilinen adı takıntı hastalığının ne olduğunu, hangi durumlarda yaşandığını, mutluluk hormonu alımının neden gerekli olduğunu yazdık.
Obsesif Kompülsif Bozukluk Nedir?
Obsesyon bir şeyi kafaya takmaya denir. Kompülsif ise bir şey yapmaya mecbur hissetme durumudur. Takıntı hastası olanlar derece derece ayrılmaktadır. Çiftlerin ilişkilerinde yaşanmaktadır. Kişi eşinin onu aldattığını düşünür. Obsesyon yapar ve kafasına takar. Hayatında hiç yapmadığın bir şey yapıp telefonunu kurcalarsın bu da kompülsif olur. Kompülsif olma sebebi de senin hareket etme ihtiyacının doğmasıdır. Takıntı hastalarının dereceleri arttıkça hayatları da zorlaşmaktadır. Bir şeye bir kere dokununca diğer kısmına da bir kere dokunanlar veya kapıyı kilitleyip tekrar tekrar kontrol etmeden evden çıkmayanlar vardır.
Takıntı hastalığı insanların yaşamını zor bir hale getirmektedir. Özellikle temizlik takıntısı çoğu kişide bulunmaktadır. Yabancı ülkelerde temizlik takıntısı olanlar ile televizyon programları yapılarak kirli olan evleri temizlemeye gitmektedirler. Kirli olan evleri temizleyince temizlik takıntısı olan insanlar büyük bir rahatlama duymaktadır. Takıntı hastalığının belirtileri herkes de olabilir, fakat bu belirtiler bizde takıntı yapmamalıdır. Sorun haline getirmeden yaşama devam etmeliyiz.

Serotonin Hormunu ve Obsesif Kompülsif Bozukluk İlişkisi
Serotonin hormunu insanda mutluluk, canlılık ve zindelik hissi veren bir nörotransmitterdir. Serotonin hormonu eksikliğinde depresif, yorgun, sıkılgan bir ruh hali yaşanır. Halk arasında mutluluk hormonu olarak da bilinir. Serotonin’in eksikliği de takıntılı hallerin artmasına neden olmaktadır.
Serotonin’in bulunduğu besinler: Ay çekirdeği, Badem, Bezelye, Bitter çikolata, Brokoli, Ceviz, Çilek, Domates, Elma, Enginar, Greyfurt, Hindi, Isırgan otu, Ispanak, İncir, Kabak çekirdeği, Karnabahar, Keten tohumu, Kırmızı et, Kiraz, Kivi, Kuru fasulye, Kuşburnu, Lahana, Mango, Maydanoz, Mercimek, Muz, Patates, Peynir, Portakal, Sardalye, Somon, Soya, Susam, Süt, Tavuk, Tere, Ton balığı, Yer fıstığı, Yeşil çay, Yoğurt, Yumurta’da bulunmaktadır. Hazır ilaçlar almanıza gerek yoktur, bu besinlerde çokça mutluluk hormonu bulunur.

Obsesif Kompülsif Bozukluğun Hayatımıza Yansıyan Tarafları
Halk arasında takıntı hastalığı görülme oranı %3’tür. Tespit edilemeyenlerle birlikte bu oranın %7’lerde olduğu düşünülmektedir. Beynin orta kısmında serotonin hormonu eksildiğinde insanlar şuursuz hareketler yapabilmektedir. Takıntılı oldukları hareketleri istemsizce yapabilmektedir.
Takıntılar
Obsesif Kompülsif bozukluğun yaşamımızda oluşturduğu durumlarda öncelik temizlik takıntısıdır.
- 1.durumda bu kişiler her yerin temiz kalmasını isterler. Camın her zaman temiz kalması gibi.
- 2.durum simetridir. Tüm eşyaların simetrik bir şekilde durmalarını isterler. Bir tarafı yamuksa onu düzeltmeden duramazlar.
- 3.durum mükemmeliyetçiliktir. Mükemmeliyetçi insanlar hayatı hep kötü tarafından ele alır. Bir şey olacağı zaman “ya böyle olursa biz önlemimizi alalım” der hep. Bu durum onların ve çevresindekilerin hayatını olumsuz etkiler. Böyle insanlar eşlerini de olumsuz etkiler. Eşini sokağa çıkarmayan ve evde hapseden erkeklerde vardır. Aşırı derecede kıskanıp ya giderse ya başkasına bakarsa diye takıntılar geliştirirler.
- 4.durum metafizik ve dinsel konuları takıntı haline getirmedir. Bu durumda olan kişilere örnek verirsek, kişi tahtaya vurma isteği duyar. Küçüklüğünde öğrenmiştir ve tahtaya vurmadan rahat edemez.
- 5.durum sağlık yönünde takıntılı olmadır. Kendisinin öleceğini, hasta olacağını takıntı eder. Sağlık takıntısı olan kişi mutlu olduğu halde başına kötü bir şeyin geleceğini düşünür içi rahat etmez. Mutlu olduğu zaman bile takıntıları onu rahat bırakmaz.
- 6.durum da kişi eş cinsel olmaktan korkar bunu takıntı hale getirir. Hem cinsinden hoşlanmaktan korkar ve eş cinsel olmaktan endişelenir.
- 7.durum ise kuşkudur. Tüm insanlardan kuşkulanırlar. Bir iş verildiği zaman başkasının yapmasını istemez ona güvenmez ve kendisi yapmak ister. Kuşkulu halleri sürekli devam eder.
Obsesif Kompülsif Bozukluk Tedavisi
Obsesif Kompülsif hastalığın tedavisi kolay değildir. Öncelikle takıntınızı neyin tetiklediğini bulmanız gerekiyor. Serotonin hormonunu alacağınız besinleri bolca yiyin. Takıntınızı oluşturan şeylerden uzaklaşın. Hastalık için doktora gittiğinizde almış olduğunuz ilaçların yan etkilerini doktora sorun. Almış olduğunuz ilaçlar sizi bloklamaktadır ve zombiye dönüşebilirsiniz.
Obsesif Kompülsif Bozukluk-Video Eğitim YouTube kanalından yardım alınmıştır.