Ekonomi ve ParaHaber

Artan Lira Likiditesi, Türkiye Merkez Bankası Sıkılaştırmasını Etkiledi

Artan Lira Likiditesi, Türkiye Merkez Bankası Sıkılaştırmasını Etkiledi

Artan Lira Likiditesi, Türkiye Merkez Bankası Sıkılaştırmasını Etkiledi

Türkiye merkez bankası, ülkenin amiral gemisi lira tasarruf aracı ve rezervleri yenileme çabalarının ekonomiye yüz milyarlarca lira salarak para politikası sıkılaştırmasını baltalamasının ardından bankacılık sistemine sattığından daha fazla lira almaya başladı.

Ankara’daki para otoritesi, finansal sistemdeki bol lira likiditesinin bir işareti olarak, üç yıl sonra ilk kez açık piyasa işlemleri yoluyla net lira borçlu oldu. Bu arada merkez bankasının döviz rezervi biriktirmesi de ekonomiye daha fazla lira pompalanmasına neden oluyor.

Sonuç olarak, lira cinsinden varlıklar üzerindeki faiz oranları düşüyor ve liranın halihazırda dünyanın en kötü performans gösterenlerinden biri olduğu bir zamanda para biriminin bir tasarruf aracı olarak çekiciliğini azaltıyor. Üç aya kadar vadeli TL mevduat ortalama faizi ikinci haftada da %42’den %37,8’e geriledi. Lira gecelik referans faiz oranı veya TLREF, merkez bankasının gösterge faiz oranı olan %15’in oldukça altında, %16’nın üstünden %13,5’e geriledi.

Türk parası bu yıl dolar karşısında yüzde 30’dan fazla değer kaybetti ve bu, Arjantin pezosundan sonra gelişmekte olan başlıca piyasalardaki en büyük düşüş.

Politika yapıcılar geçen ay Türkiye’nin iki yılı aşkın süredir ilk faiz artırımını gerçekleştirirken, 650 baz puanlık artış, daha fazlasını bekleyen piyasa katılımcılarının altında kaldı. Ekonomistler şimdi, bir Bloomberg anketindeki medyan tahmine göre, merkez bankasının Perşembe günkü politika toplantısında küçük bir artış daha yapmasını ve 350 baz puan artırarak %18’e çıkarmasını bekliyorlar.

Bloomberg Economics Türkiye ekonomisti Selva Bahar Baziki, “Merkez bankasının parasal sıkılaştırmaya kademeli yaklaşımının, politika yapıcıların Perşembe günü kilit faiz oranını 300 baz puan artıracağını düşünüyoruz” dedi. “Dövizdeki likidite TCMB’nin alternatif araçlarında da sıkılaştırma hamlesi yapabilir.”

Kaynak: bloomberg

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir