Ekonomi ve ParaHaber

Arjantin Enflasyonu ve Genişleyen Döviz Açığı Devalüasyon Tartışmalarını Canlandırıyor

Arjantin Enflasyonu ve Genişleyen Döviz Açığı Devalüasyon Tartışmalarını Canlandırıyor

Arjantin Enflasyonu ve Genişleyen Döviz Açığı Devalüasyon Tartışmalarını Canlandırıyor

Arjantin’in yüzde 211’lik enflasyon oranı ve resmi döviz kurları ile paralel döviz kurları arasında giderek genişleyen farkın geri dönüşü, pesonun dolar değerinin yarıya düşmesinden sadece bir ay sonra yeni bir devalüasyon beklentisini artırıyor.

Güney Amerika ülkesinin pesosu, popüler karaborsada ve diğer paralel piyasalarda yılın başından bu yana düşüyor ve bu oranlar, sıkı sermaye kontrolleriyle desteklenen resmi kurdan yıllardır keskin bir şekilde ayrışıyor.

Paralel piyasalarda doların maliyeti 1.200 pesodan fazlayken, resmi döviz kurunda bu rakam 820 civarındaydı. Bu neredeyse %50’lik bir fark anlamına geliyor ve hükümetin pesoyu %50’den fazla devalüe ettiği Aralık ayında keskin bir şekilde daralmasının ardından son haftalarda iki katına çıktı.

Bu genişleme, özgürlükçü Javier Milei hükümetinin, özellikle de Aralık ayında aylık enflasyonun %25’in üzerinde olması ve pesoyu zayıflatan aylık %2’lik ‘sürünme sabitinin’ çok üzerinde olması nedeniyle yakın zamanda yeniden değer kaybedebileceği yönündeki piyasa beklentilerini harekete geçiriyor.

Danışmanlık firması Invenómica’nın yöneticisi Pablo Besmedrisnik, “Pesodaki bu değer kaybı devam ederse ve fiyatlara ilişkin olumlu bir haber gelmezse, devalüasyona ilişkin beklentiler artacaktır” dedi.

Soya ve mısırın Mart-Nisan aylarındaki önemli hasat döneminden önce devalüasyon yapmanın daha mantıklı olacağını, aksi takdirde devalüasyon beklentilerinin üreticileri ihracatı ertelemeye teşvik ederek devlet kasasına zarar vereceğini ekledi.

‘YENİ BİR DEVALÜASYONA UYANIN’

Otuz yılın en yüksek seviyesindeki enflasyon, ithalatçıların dolar talebi ve bu yılki siyasi belirsizlikler, Milei’nin göreve gelmesinden sonra yaptığı devalüasyon sonrasında paralel piyasalarda güç kazanan peso üzerinde baskı yarattı.

İsminin açıklanmasını istemeyen deneyimli bir yerel döviz tüccarı, “Bu günlerde merkez bankasının başka bir önemli devalüasyonuyla uyanırsak şaşırmam” dedi ve aylık %2’lik sabit sabitin “sürdürülemez” olduğunu ekledi.

Kendisi, devalüasyonun daha fazla ihracatı teşvik edeceğini ve mali açığın azaltılmasına yardımcı olacağını söyledi.

Merkez bankası sözcüsü yorum yapmaktan kaçındı

Arjantin’de çok sayıda paralel döviz kuru vardır ve resmi pazara erişim kesinlikle sınırlı olduğundan popülerdir. “CCL” oranı bu yıl %20 zayıfladı, karaborsa “mavi” oranı %17 kaybetti, resmi oran ise sadece %1,3 düştü.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 44 milyar dolarlık bir programa sahip olan Arjantin, bu yıl yaklaşık 5 milyar dolarlık döviz rezervi oluşturdu; bu, zayıflayan resmi pesonun da yardımıyla borç verenin ekonomik hedeflerinin bir parçası.

Özgürlük ve İlerleme Vakfı direktörü Agustín Etchebarne, hükümetin muhtemelen hasattan önce Şubat-Mart aylarında yeniden değer kaybedeceğini söyledi. Arjantin, 3 numaralı mısır ihracatçısı ve en büyük işlenmiş soya tedarikçilerinden biridir.

Milei’nin benimsemek için sunduğu uzun vadeli bir plana atıfta bulunarak, “Benim görüşüme göre, mümkün olan en kısa sürede döviz kuru tuzağından çıkmalı ve gerçek bir tek ve serbest döviz piyasasına sahip olmalılar, ya da dolarize etmeliler” dedi. dolar.

“Çok daha yüksek enflasyonla birlikte aylık %2’lik devalüasyonun sürdürülebilir olmadığı açık.”

Kaynak: reuters

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir