Kişisel GelişimPsikoloji

Algı Nedir? Ne Değildir?

Algı Nedir? Ne Değildir? yazımızda algıyı nelerin oluşturduğunu, iç dünyamızı ve dış dünyamızı nelerin etkilediğini, bilinç altına kelime yerleştirmeyi ve aklımızın ne kadar kolay kandırılabileceğini yazdık.

Algı Nedir?

Kendi hayatımız iç dünya, tesirinde kaldığımız diğer unsurlar dış dünya olarak ifade edilmektedir. Algı, dış dünyayı bütün olarak kavramaya çalışan bir zihin işlemidir. Dış dünyadan gelen uyarıların, verilerin zihinde yorumlanması ve anlamlandırılmasıdır.

Dış dünyayı neye göre algılarız?

Psikolojik durum, geleceğe ait beklentiler, sosyal ortam, ilgi ve ihtiyaçlar, eğitim, kültür ve geçmiş bilgilerle dış dünyayı algılarız.

Algı nedir?

His ve bilginin işlenmesidir. Psikolojik ve karmaşıktır. İzafi ve özneldir. Anlık bilgiye önem verir.

Algı ne değildir?

Bilginin kendisi değildir. Fiziki bir karşılığı yoktur. Gerçeği tam olarak ifade etmez. Net bir sınır koyamaz.

Algı neler ile oluşturulur?

Medya araçları, resimler, reklamlar, sürekli tekrarlar, ses, sosyal medya, renkler ve anlık haber verme.

Nasıl oluşur?

Kişinin algısı; etrafında gördüğü, hissettiği, izlediği, duyduğu, kokladığı, tattığı ve okuduğu her şeyin beyinde işlenişi ile oluşur.

Nasıl bakıyorsun?

Metalürji uzmanı, bir köprünün neyden yapıldığına bakarken, inşaat mühendisi ise köprünün maksimum taşıma kapasitesini dikkate alır. Şehir planlamacısı ise, köprüdeki trafik akışının problemsiz olmasına dikkat eder. Çevre mühendisi tabiata olan tahribatlarına bakar. Ahlaki yönden bakarsan, malzemeden çalınmış mı, ihalesi haksız mı alınmış?

Bilinç Altına Kelime Yerleştirme

Kelimelerini bilerek, insanların boşlukları tamamlayacağı şekilde sıralayabilirsiniz. Ürününüzü soru sormadan hayal etmelerini bu şekilde sağlayabilirsiniz. Bu bir tür kalıcı yazma sporudur. Başlangıç seviyesinde bir örnek:

“Bu gösterişli arabayı kır yolundan aşağı sürdüğünüzü hayal edin.”

Aklınızda ne canlandı? Büyük bir olasılıkla spor bir araba hayal ettiniz. Ama neden bir spor araba? Burada anahtar kelime tabi ki gösterişli. Gösterişli kelimesi zihninizde bir görsel oluşturdu. Size bir çağrı bırakıldı ve zihniniz sizi bir sonuca götürdü. Bu örnekten önceki paragrafta zihninize “spor” kelimesi yerleştirilmişti. Fark ettiniz mi? Spor kelimesi çoktan bilincinize yer etmişti ve size “gösterişli bir araba” hayal etmenizi söylediğimde aklınıza gelmesi oldukça kolay oldu. Ayrıca, bu olay anlatılırken 6 defa spor kelimesi tekrar edilerek zihninize yerleştirildi. Bu, başka bir kelime de olabilirdi.

Akıl Kolaylıkla Kandırılır

Zihnimiz sözel olduğu gibi görsel illüzyonlarla da kolaylıkla kandırılabilir. Psikoloji kitaplarındaki görüntü yaşlı bir kadın görünümündedir, tersten bakıldığında ise genç bir kadın profili belirir. Siz hangisini görüyorsunuz? Her ikisi de ortada.

Algı Nedir?
Yaşlı ve Genç Kadın

Alttaki şekil hareket ediyor mu? Aslında, hareket etmiyor. Zihniniz size böyle düşündürüyor. Bu görsel bir illüzyon.

Algı Nedir?
İllüzyon

Benzer durumlar kelimeler ile de olur. Kelimelerin de birer şekil olduğunu unutmayalım. Beyninizdeki kör noktalara bağlıdır. İşte size ispatı:

Grei kaaln ksıım tmamaen kaırşık oalbilir ve siz ynie de okyubilsnz. Çüknü inasn zinhi her bri hfri tek kte okaumz.

Çok enteresan değil mi? Beyniniz düzgün okudu; ama gerçekte okuduğunuz bozuk bir yazı.

Algı Nedir? Ne Değildir?-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir