JPMorgan, Yatırımcıların 2012’den Bu Yana En Büyük Oranda Altına Yöneldiğini Söylüyor!

Dünyanın En Zengin 15 Ülkesi 2022

JPMorgan, Yatırımcıların 2012’den Bu Yana En Büyük Oranda Altına Yöneldiğini Söylüyor!

JPMorgan, Yatırımcıların 2012’den Bu Yana En Büyük Oranda Altına Yöneldiğini Söylüyor!

  • JPMorgan’ın raporuna göre, merkez bankaları altın rezervlerini biriktirirken yatırımcılar da değerli metal biriktiriyor.
  • Banka, altın birikiminin 2012’den bu yana en yüksek seviyede olacağını tahmin ediyor.
  • Ancak alımların geçen çeyrekte normalleşmesi nedeniyle merkez bankası ivmesinin süreceği belirsiz.

JPMorgan Perşembe günü yayınladığı bir notta, merkez bankalarının 2022’den bu yana altın rezervlerini artırma konusundaki kararlılığının yatırımcıları daha fazla güvenli liman varlığı tahsis etmeye yönelttiğini söyledi.

Banka, küresel trader’ların geçen yıl altın dışı emtia tahsislerinde büyük ölçüde düşük ağırlıkta olduklarını tespit etse de, sarı metale olan tahmini riskleri 2012’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

“Başka bir deyişle, yatırımcıların altına tahsisi şu anda tarihi standartlara göre oldukça yüksek görünüyor ve merkez bankası talebinde tarihsel normların ötesinde (yaptırım korkusu veya G7 devlet tahvillerinden genel çeşitlendirme nedeniyle) yapısal bir artış varsayılması gerekiyor. JPMorgan, “altın konusunda iyimser olun” diye yazdı.

Rusya’nın 2022 başında Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana yabancı merkez bankaları, ABD dolarına daha az bağımlı olmak amacıyla altın rezervlerini artırdı. Dünyanın temel rezerv para birimi olmasına rağmen doların Rusya’ya karşı silah haline getirilmesi, ABD para birimine büyük ölçüde maruz kalan diğer ülkeler için bir uyarı görevi gördü.

Ancak merkez bankaları ilk çeyrekte bir önceki yıla göre %176 artışla 228,4 ton altın eklerken, JPMorgan devam eden ivmenin belirsiz olduğunu söyledi. Notta, net alımların 100 ton civarında normalleştiği ikinci çeyrekteki yavaşlamadan bahsedildi.

Ancak bunun nedeni, Türkiye’nin yerel altın piyasasında yaşanan ve merkez bankasının satışlarını artırmasına neden olan çalkantı olabilir.

Bu normalleşme eğilimi geçici olsa da, altın fiyatları seviyeleri ile reel tahvil getirileri arasında daha geleneksel bir dengenin yeniden kurulmasına yardımcı olacaktır. Merkez bankası talebi, emtianın fiyatını gerçek 10 yıllık Hazine getirilerinin önerdiği seviyenin üzerine çıkardı.

JPMorgan şunları ekledi:

“Pandemiden önce altın ETF akışları, altın fiyatlarıyla en yüksek korelasyonu sergileyen ve dolayısıyla izlenmesi gereken en önemli akış olan talep bileşeni iken, pandemiden sonra altınla en yüksek korelasyonu gösteren merkez bankası akışları oldu.”

Dünya Altın Konseyi’nin Çarşamba günü yayınladığı bir rapor, uzun vadeli Hazine tahvil getirilerinin artmaya devam etmesiyle altının düşük performans göstermeye başlayabileceği konusunda uyardı; bu da genellikle altın için kötü bir işarettir. Bu nedenle Ağustos ayında marjinal %1’lik bir düşüş yaşadı. Bu aynı zamanda o ay küresel altın ETF çıkışında 3 milyar dolarlık bir artışa da katkıda bulundu.

JPMorgan, Yatırımcıların 2012’den Bu Yana En Büyük Oranda Altına Yöneldiğini Söylüyor!-Kaynak: businessinsider

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir