Ekonomistlerin Neredeyse Üçte İkisi Fed’in Eylül Ayında Faiz İndirimine Gideceğini Söylüyor

Fed'in Oranları Tekrar 75 Baz Puan Artırması

Ekonomistlerin Neredeyse Üçte İkisi Fed’in Eylül Ayında Faiz İndirimine Gideceğini Söylüyor

Ekonomistlerin Neredeyse Üçte İkisi Fed’in Eylül Ayında Faiz İndirimine Gideceğini Söylüyor

Reuters anketine katılan ve enflasyon tahminlerini art arda ikinci ay boyunca geniş ölçüde yükselten ekonomistlerin daha güçlü bir çoğunluğuna göre, ABD Merkez Bankası Eylül ayından itibaren bu yıl temel faiz oranını iki kez düşürecek.

Her ne kadar Fed yetkilileri piyasalara bir sonraki hamlenin faiz indirimi olacağı konusunda güvence verse de, artan fiyat beklentileriyle birlikte enflasyonu daha da aşağı çeken ilerlemenin yetersiz olması, Fed’in bu yıl herhangi bir adım atıp atmayacağına dair bazı şüpheleri artırdı.

Hem federal fon vadeli işlem sözleşmeleri hem de ekonomistler, faiz oranlarının yıl sonuna kadar değişmeden kalması ihtimalini çok düşük görürken, ekonomistler artık Fed’in yaklaşık bir ay öncesine göre Eylül ayına kadar bekleyeceği konusunda daha ikna olmuş durumda.

Ankete katılan ekonomistlerin neredeyse üçte ikisi, yani 108 kişiden 70’i, Fed fon faiz oranlarının Eylül ayında %5,00-%5,25 aralığına ilk düşüşünü öngörüyor. 7-13 Mayıs’ta yapılan anketin bu sonuçları, geçen ay ankete katılanların yarısından biraz fazlasının Eylül ayında kesinti beklediğini gösteriyor.

Nisan anketindeki 26 ve dört rakama kıyasla yalnızca 11 kişi Temmuz ayında bir kesinti öngörüyor ve hiçbiri Haziran ayından bahsetmedi.

Fed’in bunun iki katı faiz indirimi yapmasını bekleyen FHN Financial baş ekonomisti Chris Low, “İlk çeyrek boyunca enflasyon cephesinde sadece kötü haberler aldık… tüm bu enflasyon artışları faiz indirimlerine izin vermeyecek kadar büyüktü” dedi yıl Eylül ve Kasım aylarında.

“Fed’in faiz indirimi yapması için trendde bir değişiklik görmemiz gerekiyor. Bir aylık iyi haber, faiz indirimine izin vermek için yeterli olmayacak, birkaç aya ihtiyaçları var. İkiden az indirim yapma riski oldukça ciddi.”

Nisan ayı tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) rakamları Çarşamba günü açıklanacak. Reuters’in ayrı bir anketine göre, ABD tüketici fiyatlarının Nisan ayında aylık %0,4 artacağı tahmin ediliyor; bu da Mart ayındakiyle aynı. Ancak yukarı yönlü bir sürpriz, beklentilerin daha az kesintiye doğru değişmesine neden olabilir.

Fed’in %2 olarak hedeflediği kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksinin son birkaç ayda artması, faiz indirimi için çıtanın hala yüksek olduğunu gösteriyor

En son Reuters anketinde ekonomistler üst üste ikinci ay için 2024 enflasyon görünümlerini (TÜFE, çekirdek TÜFE, PCE ve çekirdek PCE) genel olarak yükselttiler.

Bu enflasyon ölçümlerinden hiçbirinin en az 2026 yılına kadar %2’ye ulaşması beklenmiyordu.

“Kesinti döngüsünün başlangıcının Kasım ayına kadar ertelenmesinin fazla bir zaman almayacağını kolaylıkla kabul ediyoruz. Dahası, bu çağrıya yönelik riskler, üç kesinti yerine 2024’te bir kesinti yapılması yönünde büyük ölçüde çarpık.” Wells Fargo’daki ekonomistler.

Son ankete katılanların yaklaşık %60’ı, yani 108 kişiden 65’i, bir ay önceki örneklemin yarısına göre bu yıl iki çeyrek puanlık kesinti öngörüyor.

Ancak şu anda sadece 17’si ikiden fazla faiz indirimi görüyor; bu oran Nisan’daki 34’ün sadece yarısı. 25’i yalnızca bir azalma görürken, biri hiçbir azalma olmadığını söyledi.

Ek bir soruya yanıt veren ekonomistlerin %60’tan fazla çoğunluğu (41 kişiden 26’sı), Fed’in yılın geri kalanında faiz oranlarını sabit tutma ihtimalinin düşük veya çok düşük olduğunu söyledi.

Fed’in ekonomik faaliyeti ne teşvik eden ne de kısıtlayan nötr faiz oranıyla ilgili tahminler sorulduğunda, 29 yanıtın ortalaması birkaç ay önce tahmin edilenden daha yüksek, %3,00-%3,25 oldu.

Geçen çeyrekte yıllık bazda yüzde 1,6 ile beklenenden daha yavaş büyüyen ABD ekonomisinin, bu yıl yüzde 2,4 büyüyeceği tahmin ediliyor; bu oran, Fed yetkililerinin şu anda enflasyonist olmayan büyüme oranı olan yüzde 1,8’den daha hızlı.

Uyarı: Yatırım tavsiyesi değildir.

Kaynak: reuters.com

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir