Avrupa’da enflasyon Yüzde 2,2’ye düştü ve bu durum Avrupa Merkez Bankası’nın Eylül ayında faiz indirimine gitmesinin önünü açtı

Avrupa Birliği'ne Üye Ülkeler Haritası

Avrupa‘da enflasyon Yüzde 2,2’ye düştü ve bu durum Avrupa Merkez Bankası’nın Eylül ayında faiz indirimine gitmesinin önünü açtı

Avrupa’da enflasyon Yüzde 2,2’ye düştü ve bu durum Avrupa Merkez Bankası’nın Eylül ayında faiz indirimine gitmesinin önünü açtı

Almanya’nın Frankfurt kentinde (AP) – Euro kullanan 20 Avrupa Birliği ülkesinde enflasyon Ağustos ayında sert bir düşüşle %2,2’ye geriledi. Bu durum, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) büyümeyi ve istihdamı desteklemek için borçlanma maliyetlerini düşürmeye hazırlanmasıyla birlikte faiz oranlarını düşürmesinin önünü açtı.

Avrupa Birliği istatistik ajansı Eurostat’ın Cuma günkü rakamlarına göre, Ağustos rakamı Temmuz ayındaki %2,6’dan düştü. Enerji fiyatları Ağustos ayında %3 düşerek genel rakamın düşmesine yardımcı oldu, enflasyon ise avro bölgesinin en büyük ekonomisi olan Almanya’da %2’ye geriledi.

Aylık rakam artık ECB’nin %2’lik hedefine yakın, bu da ekonomi için en iyi seviye olarak kabul ediliyor. Merkez bankası, Avrupa Birliği’ni kuran anlaşma kapsamında istikrarlı fiyatları korumakla görevlidir. AB’nin 27 ülkesinin hepsi avro kullanmıyor.

Ekonomistler, ECB’nin 12 Eylül toplantısında temel faiz oranını %3,75’ten çeyrek puan düşürmesini beklerken, Fed’in 17-18 Eylül’deki politika toplantısında faiz oranlarını %5,25-%5,5 ile 23 yıllık zirveden düşürmesi bekleniyor.

ING bankasının küresel makro şefi Carsten Brzeski, düşük Alman enflasyon rakamının “dengeyi Eylül ayında bir faiz indirimine doğru eğdiğini” söyledi. “Azalan enflasyonist baskı ile azalan büyüme ivmesinin bir araya gelmesiyle başka bir faiz indirimi için neredeyse mükemmel bir makro zemin oluşturuyor.”

Ekonomistler, %2’ye doğru olan yolun hala engebeli olabileceği konusunda uyarıyor. ECB, enflasyonun bundan sonra dalgalanacağını ancak gelecek yılın sonuna kadar hedefine düşeceğini beklediğini söyledi.

Merkez bankaları, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından enerji fiyatlarında yaşanan artış ve küresel ekonominin COVID-19 salgınından toparlanmasıyla parça ve hammadde tedarik zincirlerinin tıkanması sonucu yaşanan enflasyon patlamasını dengelemek için faiz oranlarını sert bir şekilde artırdı.

Daha yüksek oranlar, borçlanmayı ve bir şeyler satın almayı daha pahalı hale getirerek, mallara olan talebi azaltarak ve böylece fiyatlar üzerindeki baskıyı azaltarak enflasyonu bastırabilir. Avrupa’nın enflasyonu, Ekim 2022’de ulaştığı %10,6’dan bu yana çok geriledi.

Ancak daha yüksek oranlar büyümeyi de etkileyebilir ve bu endişeler hem Avrupa’da hem de ABD’de ön plana çıkmıştır İşsizlik oranları her iki ekonomide de düşük kalırken, merkez bankacıları oranları çok uzun süre çok yüksek tutmaktan ve insanların işlerini kaybetmelerinden veya ekonominin durgunluğa sürüklenmesinden çekinmeye başlıyor. Oran hareketlerinin etkisi ancak aylarca gecikmeyle ortaya çıktığı için bu zor bir denge.

Avro bölgesi ikinci çeyrekte yalnızca mütevazı bir %0,3 büyüdü. Yüksek faiz oranları Avrupa konut fiyatlarında yıllardır süren yükselişi öldürdü ve tüketicilere ve işletmelere verilen kredileri azalttı, faiz oranına karşı oldukça hassas olan yeni yenilenebilir enerji projelerinin finansman kararlarını karmaşıklaştırdı.

ECB’nin Frankfurt merkezinde merkez bankasını günlük olarak yöneten altı üyeli yönetim kurulu üyesi Philip Lane, Cumartesi günü Wyoming, Jackson Hole’da düzenlenen Fed konferansında, “çok uzun süre çok yüksek” faiz oranlarının ekonomi faaliyetleri ve işler üzerindeki yan etkileri en aza indirmede başarısız olacağını ve bunun da “kronik olarak hedefin altında enflasyona” yol açabileceğini söyledi.

Ancak Lane, ECB’nin Eylül ayı seçeneklerini açık tuttu ve %2 hedefine dönüşün “henüz güvenli olmadığını” söyledi. ECB Başkanı Christine Lagarde, bankanın o dönemde ekonomiyle ilgili gelen verilere dayanarak toplantı toplantı faiz oranlarına karar vereceğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Haziran ayında ilk faiz indirimini yapmış, Temmuz ayında ise ara vermiş ve o zamandan bu yana daha fazla faiz indirimi yapmak için yolun açık olduğuna dair teyidi beklemektedir.

Kaynak: apnews.com

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir