Putin ve Xi Yeni Bir Dönem Sözü Verdi ve ABD’yi Kınadı

Putin ve Xi Yeni Bir Dönem

Putin ve Xi Yeni Bir Dönem Sözü Verdi ve ABD’yi Kınadı

Putin ve Xi Yeni Bir Dönem Sözü Verdi ve ABD’yi Kınadı

Çin’den Xi Jinping ve Rusya’dan Vladimir Putin Perşembe günü, ABD’nin dünya çapında kaos eken saldırgan bir Soğuk Savaş hegemonu olarak gösterdikleri en güçlü iki rakibi arasında “yeni bir dönem” ortaklığı sözü verdiler.

Xi, Putin’i Pekin’deki Büyük Halk Salonunun dışında kırmızı halıda selamladı; burada yürüyen Halk Kurtuluş Ordusu askerleri, Tiananmen Meydanı’nda 21 silahlı selamlama ve Çin ve Rusya bayraklarını sallayan çocuklar tarafından karşılandılar.

Çin ve Rusya, Şubat 2022’de Putin’in Ukrayna’ya onbinlerce asker göndermesinden sadece birkaç gün önce Pekin’i ziyaret etmesiyle “sınırsız” bir ortaklık ilan etti ve bu, Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en ölümcül kara savaşını tetikledi.

70 yaşındaki Xi ve 71 yaşındaki Putin Perşembe günü, bir dizi güvenlik meselesinde ABD’ye karşıtlığı ve Tayvan’dan Ukrayna’ya, Kuzey Kore’ye ve yeni güvenlik konularında işbirliğine kadar her konuda ortak bir görüşe sahip olduklarını ilan eden “yeni dönem” hakkında ortak bir bildiri imzaladılar. barışçıl nükleer teknolojiler ve finans.

Xi, Putin’e “Bugün Çin-Rusya ilişkileri zor kazanılmış bir ilişki ve her iki tarafın da buna değer vermesi ve geliştirmesi gerekiyor.” dedi.

“Çin, ilgili ülkelerimizin kalkınmasını ve gençleşmesini ortaklaşa sağlamaya ve dünyada adaleti ve adaleti sürdürmek için birlikte çalışmaya isteklidir.”

NATO tarafından sağlanan Ukrayna kuvvetlerine karşı savaş yürüten Rusya ve artan askeri ve ekonomik gücüne karşı ABD’nin ortak çabalarının baskısı altındaki Çin, giderek daha fazla ortak jeopolitik amaç buluyor.

Xi, Putin’e ikilinin dünyanın bir yüzyılda görmediği değişiklikleri gerçekleştirme şansına sahip olduğunu söyledi; birçok analist bunu ABD öncülüğündeki küresel düzene meydan okuma girişimi olarak görüyor.

Hükümetleri, 1991 Sovyeti’nin çöküşü ve Avrupa’nın Çin üzerindeki yüzyıllardır süren sömürge hakimiyetinin algılanan aşağılamalarına karşı geri adım atarak, Çin’in kuantum bilgisayar ve sentetik biyolojiden casusluğa ve casusluğa kadar her alanda ABD üstünlüğüne meydan okuduğu bir dönemde Batı’yı yozlaşmış ve gerileyen bir ülke olarak tasvir etmeye çalıştı. sert askeri güç.

Ancak Çin ve Rusya, Çin ekonomisinin yavaşlaması ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından güçlenen ve genişleyen NATO gibi kendi sorunlarıyla karşı karşıya.

Washington, Çin’i en büyük rakibi, Rusya’yı ise en büyük ulus devlet tehdidi olarak görüyor.

ABD, her ikisini de ifade özgürlüğünü ortadan kaldıran ve ülke içinde medya ve mahkemeler üzerinde sıkı kontrol uygulayan otoriter yöneticiler olarak görüyor. Biden, Xi’den “diktatör” olarak bahsetti ve Putin’in “katil” ve hatta “çılgın bir DB” olduğunu söyledi. Pekin ve Moskova, Biden’ı bu yorumlarından dolayı azarladı.

BATI, XI VE PUTİN’E KARŞI MI?

Putin’in ziyareti, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Çin’in Rusya ordusuna verdiği destekle ilgili endişelerini dile getirmek için Çin’e gitmesinden haftalar sonra gerçekleşti.

Bu gezinin Xi’nin Putin’le derinleşen ilişkisine pek fazla zarar vermediği görülüyor.

Putin, bu ay altı yıllık bir dönem için yemin etmesinden bu yana ilk yurt dışı gezisi için Çin’i seçerek, dünyaya öncelikleri ve Xi ile kişisel bağlarının gücü hakkında bir mesaj gönderiyor.

Ortak açıklamada stratejik ilişkinin derinleştirilmesi olarak nitelendirildi ve askeri bağların ilerletilmesine yönelik planlardan ve iki ülke arasındaki savunma sektörü işbirliğinin bölgesel ve küresel güvenliği nasıl geliştirdiğinden bahsedildi.

Eleştiri için ABD’yi seçti.

“ABD hâlâ Soğuk Savaş çerçevesinde düşünüyor ve blok çatışması mantığıyla hareket ediyor, ‘dar grupların’ güvenliğini bölgesel güvenlik ve istikrarın üstüne koyuyor, bu da bölgedeki tüm ülkeler için bir güvenlik tehdidi oluşturuyor.” açıklamada söyledi. “ABD bu davranışından vazgeçmeli.”

Aynı zamanda yabancı devletlerin varlıklarına ve mülklerine el koyma girişimlerini de kınadı; bu, Batı’nın dondurulmuş Rus varlıklarından veya varlıkların kendisinden elde edilen karları Ukrayna’ya yardım etmek için yönlendirme yönündeki hamlelerine açık bir göndermedir.

Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı Vedant Patel, günlük bir haber brifinginde Çin’in Moskova’yı destekleme konusunda “pastasını yiyip yiyemeyeceğini” söyledi.

Patel, Rusya’nın savunma sanayii üssünün yeniden inşası için Pekin’e yardım çağrısında bulunarak, “Avrupa ve diğer ülkelerle iyi, daha ileri, daha güçlü, derin ilişkiler kurarken aynı zamanda Avrupa’nın güvenliğine yönelik uzun zamandır en büyük tehdidi körüklemeye devam etmek istemezsiniz” dedi. “derinden sorunlu”.

UKRAYNA

Batı’nın Ukrayna’daki savaş nedeniyle Moskova’ya modern tarihin en ağır yaptırımlarını uygulamasının ardından Putin, Rusya’yı Çin’e çevirdi.

Bir zamanlar Moskova’nın küçük ortağı olan Pekin, hâlâ Rusya’nın dostları arasında en güçlüsü ve en büyük ham petrol alıcısı olmaya devam ediyor.

Bu yakınlık, Rusya’nın, 1969’da sınır anlaşmazlığı nedeniyle Sovyetler Birliği’nin savaşın eşiğine geldiği Çin’e artık fazlasıyla bağımlı olmasından korkan Rus seçkinleri arasında bazı kişileri rahatsız etti.

Xi, her iki tarafın da Ukrayna krizine siyasi çözümün “doğru yön” olduğu konusunda hemfikir olduğunu ve ortak açıklamada her iki ülkenin de uzun süreli bir çatışmaya karşı olduğunun belirtildiğini söyledi.

Perşembe günü iki günlük bir ziyaret için gelen Putin, Ukrayna krizini çözmeye çalıştığı için Çin’e minnettar olduğunu belirterek, Rus kuvvetlerinin birçok cephede ilerlediği bölgedeki durum hakkında Xi’ye bilgi vereceğini de sözlerine ekledi.

XI ile ilk görüşmelerini “sıcak ve yoldaş” olarak nitelendirerek, iki ülkenin nükleer ve enerji işbirliğinden gıda malzemelerine ve Rusya’daki Çin otomobil üretimine kadar bağları güçlendirdiği sektörleri özetledi.

Putin’in heyetinde bulunmayan dikkate değer isimlerden biri, İranlı yetkililerle görüşmelerde bulunan Gazprom CEO’su Alexei Miller’dı.

Putin ve Xi, Mao Zedong’un 1949’da ilan ettiği Çin Halk Cumhuriyeti’nin Sovyetler Birliği tarafından tanınmasının 75. yıl dönümü kutlamalarına katılacak.

Putin’in Asya’da daha fazla durup durmayacağı henüz belli değil.

Putin ve Xi Yeni Bir Dönem Sözü Verdi ve ABD’yi Kınadı-Kaynak: reuters.com

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir