Huawei‘nin Çin’deki Amiral Gemisi Mağazalarındaki Artış, Apple ile Hesaplaşmanın Sinyalini Veriyor
Huawei’nin Çin’deki Amiral Gemisi Mağazalarındaki Artış, Apple ile Hesaplaşmanın Sinyalini Veriyor
Huawei, dünyanın en büyük akıllı telefon pazarında birinci sınıf elektronik tahtını yeniden ele geçirmeye çalışırken, perakende stratejisini yeniliyor ve Çin’de, bazıları Apple mağazalarından sadece bir taş atımı uzakta olmak üzere agresif bir şekilde amiral mağazaları açıyor.
Apple’ın Şangay amiral mağazasının hemen karşısında yer alan Huawei’nin yakın zamanda yenilenen mağazası, finans merkezinin hareketli alışveriş bölgesindeki ünlü miras mimarisine sahip bir binanın üç katına yayılıyor ve bir kafe ile spor salonu içeriyor.
Huawei, Aralık ve Şubat ayları arasında Çin’in büyük şehirlerinde bu tür dört mağaza açtı; bu, büyük ölçüde lisanslı distribütörlere güvenen ve akıllı telefon işini kaynak bulana kadar dört yıl boyunca sekteye uğratan 2019’da uygulanan ABD yaptırımlarından toparlanan bir şirket tarafından agresif bir pazarlama saldırısıydı. yerli yedek parçalar.
Huawei’nin üst düzey Pura mağazasına geçmek için bu hafta Şangay mağazasını ziyaret eden 27 yaşındaki fizyoterapist Amy Chen, “Huawei amiral gemisi mağazası çok güzel. Caddenin karşısındaki Apple Store’a kıyasla içerisi çok daha parlak görünüyor” dedi. Daha iyi mobil sinyal alımı umuduyla iPhone 15 Pro’dan 70 Ultra.
Apple’ın Çin’de 47 mağazası bulunuyor. 2019 yılına kadar amiral gemisi mağazası açmayan Huawei’nin şu anda 11 adet amiral gemisi mağazası bulunuyor.
Araştırma firması Counterpoint’in direktör yardımcısı Ethan Qi, “Sanırım 20’den fazlasını açacaklar. Daha sonra eninde sonunda Apple’a yetişecekler” dedi.
Bu, şirketin lisanslı mağazalarının ABD yaptırımlarının neden olduğu ürün kıtlığı nedeniyle Çin genelinde kapatıldığı 2021 yılıyla keskin bir tezat oluşturuyor.
Huawei o zamandan beri kendi çiplerini geliştirdi, son derece popüler 5G özellikli ürünleri piyasaya sürdü ve kaynaklara göre son aylarda agresif bir şekilde bayi toplamaya başladı.
Qi, “Huawei artık büyük miktarlarda sevkiyat yapmayı başardığı için, sağlayabilecekleri iyi kar marjı göz önüne alındığında, (distribütörler) Huawei cihazlarını tekrar satın almaya istekli hale geldiler” dedi. “Daha önce çoğu kişi stok alamıyordu ve 4G cihazları iyi satmıyordu.”
Sektörden iki kaynağa göre Huawei, telefonlarının sektör ortalamasının üzerindeki kar marjlarını öne sürerek ve bazen onları özel ortaklarına dönüştürmek için dışlayıcı hükümler talep ederek distribütörlerle aktif olarak pazarlık yapıyor.
Pazar araştırma firması GeoQ’ya göre, 2023’ün ilk 10 ayında Huawei ürünlerini satma lisanslı 5.200’den fazla mağaza açıldı ve bunların yarısından fazlası üçüncü ve dördüncü kademe şehirlerde gerçekleşti ve bu, Huawei’nin ülke çapında dağıtım ortakları ordusunu genişletmesine yardımcı oldu.
IDC verilerine göre, yenilenen pazarlama hamlesi, Çin’deki iPhone satışlarında ilk çeyrekte %6,6 düşüşle 10,8 milyona gerileyen Apple için büyük bir zorluk teşkil ediyor. Buna karşılık Huawei, akıllı telefon sevkiyatlarını ilk çeyrekte %110 artırarak 11,7 milyona çıkardı ve Çin’deki 2 numaralı akıllı telefon satıcısı olarak Apple’ı geride bıraktı.
Huawei ve Apple yorum taleplerine yanıt vermedi.
PREMIUM İTME
Araştırma firması Canalys analistlerinden Lucas Zhong, Huawei’nin 2020’den bu yana amiral gemisi mağazalarını inşa etmeyi planladığını ancak bu ilerlemenin ABD yaptırımları nedeniyle yavaşladığını ve bunun da üst düzey ürünlerinin çok daha yavaş yinelenmesine yol açtığını söyledi.
Belirli modellerde eksikliklere yol açan tedarik zinciri sorunları hâlâ mevcut ancak bunlar çok daha iyi kontrol altında ve yeni telefonlar iyi değerlendirmeler alıyor. Analistlere göre bu, Huawei’nin artık doğrudan Apple ile rekabet eden premium ürünleri satmaya odaklandığı anlamına geliyor.
Örneğin en yeni Pura 70 Ultra akıllı telefonunun fiyatı 9.999 yuan’dan (1.300 $) başlıyor ve bu fiyat etiketi iPhone 15 Pro Max ile eşleşiyor. Samsung ve Xiaomi, zayıf pazar talebi nedeniyle premium modellerinin fiyatlarını düşük tutuyor.
Huawei’nin lüks amiral mağazaları, akıllı telefonlardan tabletlere, akıllı saatlere, televizyonlara ve hatta Çinli otomobil üreticileriyle ortaklaşa üretilen elektrikli araçlara kadar uzanan birinci sınıf ürünleri sergiliyor.
Qi, “Huawei’nin artık uzun bir ürün yelpazesi var” dedi. “Büyük demo alanlarına ihtiyaçları var… Distribütörlerinin bu kadar büyük bir alanı kiralama kapasitesi olmadığı için bunu kendileri yapmak zorunda kalacaklar.”
Kendi mağazalarından daha fazlasını inşa etme çabası aynı zamanda Huawei’nin çevrimdışı satışlara olan büyük bağımlılığının da altını çiziyor. Canalys’teki bir diğer analist Toby Zhu’ya göre, Huawei’nin satışlarının yüzde 70 ila yüzde 80’i fiziksel mağazalardan gelirken, Apple satışlarının yaklaşık yüzde 40’ının internetten geldiğini düşünüyor.
Zhu, diğer Çinli akıllı telefon üreticilerine atıfta bulunarak, “Xiaomi, Oppo ve Vivo’nun tümü (Huawei’nin geri dönüşünden) etkileniyor” dedi. “Fakat şimdilik en büyük etki Apple üzerinde oldu.”
Ve etki Çin anakarasının ötesinde de hissedilmeye başlıyor.
Hong Kong’da Trinity Electronics adlı popüler bir akıllı telefon mağazasının sahibi Simon Lam, son aylarda daha fazla bağımsız akıllı telefon mağazasının Huawei cihazları satmaya başladığını söyledi.
“Şu anda herkes biraz Huawei stokluyor. Biraz daha fazla, biraz daha az” dedi. “İnsanlar üst düzey Huawei için çok fazla para ödemeye hazır; bu, diğer markaların gerçekten kıyaslayamayacağı bir şey.”
Kaynak: reuters.com