HaberSağlıkYaşam

Gıdalarda Taklit ve Tağşiş Her Geçen Gün Artıyor

Gıdalarda Taklit ve Tağşiş Her Geçen Gün Artıyor yazımızda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın her dönem yaptığı denetimlerle ortaya çıkan gıdalarda taklit ve tağşiş raporunu inceledik.

Gıdalarda Taklit ve Tağşiş Yapanların Haberi

Hileli gıdalarla ilgili haber yayınlandı. Haber metni biraz ürkütücü; hileli gıda ve tüketiciyi kandıran üretici sayısında korkunç artış yaşanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı gıdada taklit ve tağşiş yapan işletmeleri her dönem yayınlıyor. Bu habere göre kandıran artmış, peki kandırılan hep aynı mı kalmış; onu düşünen var mı acaba?

Habere bakacak olursak; “Taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen, aralarında et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, bitkisel yağ, bal, takviye edici gıdalar, çikolata ve enerji içeceğinin yer aldığı 618 firmaya ait, 1211 parti ürünle ilgili hile yapıldığı kamuoyuna ilan edildi. (2019)”

Arkasından tüketici dernekleri çıktı; “Hileli ürün üretimlerinde korkunç artış gördük. Gıdada hile ve tağşiş yapan firmaların açıklanması ve ağır para cezaları verilmesi caydırıcı olmayabiliyor. Bu ürünleri üreten ve satanlara mutlaka hapis cezası verilmeli. Çünkü firmalardan bazılarının sahtekarlığı ileri boyutlara ulaşmış ve bir o kadar da yüzsüzler… 21 kez yakalanıp yine aynı suçu işleyen kişilere bile rastlayabiliyoruz.” dedi.

Gıdalarda Taklit ve Tağşiş Yapan Firmalar
Gıda Kontrolleri

Taklit ve Tağşiş Yapılan Ürünler

İçecekler, arıcılık ürünleri, baharat, bitki, çay ve kahve ürünleri, bitkisel yağ ve margarin, çikolata ve kakao ürünleri, enerji içecekleri, et ve et ürünleri ile takviye edici gıdalarda olmak üzere toplam 2816 kalem üründe taklit ve tağşiş yapıldı. (2019) Enerji içeceklerinde ve çikolatalarda ilaç etken maddesi bulunurken, ballarda taklit ve tağşiş yapıldı. Baharatlarda gıda boyası bulundu. Bitki, çay ve kahve ürününde de ilaç etken maddesi ve gıda boyası tespit edildi. Bitkisel yağlara farklı tohum yağları katıldığı anlaşıldı. Süt ve süt ürünlerine ise jelatin ve nişasta katıldı. Denetim sonucunda kavurma, sucuk, kebap ve kırmızı et gibi ürünlerde tek tırnaklı eti ve hınzır (domuz) eti olduğuna rastlandı.

Alacağınız gıdaları elinizi her uzatışınızda radarınızdan yeniden geçirin. Yoksa 22.kez aynı hileyi yapma fırsatı bulacak kişi sizi de oltasına düşürebilir. Sahtekarların azalmadığını da aklınızdan çıkarmayın.

Kaynak: İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir