Çin ‘Doymak Bilmez’ Bir Altın Satın Alma Çılgınlığına Öncülük Ediyor

Altın Yatırımı

Çin ‘Doymak Bilmez’ Bir Altın Satın Alma Çılgınlığına Öncülük Ediyor

Çin ‘Doymak Bilmez’ Bir Altın Satın Alma Çılgınlığına Öncülük Ediyor

  • Dünya Altın Konseyi, merkez bankalarının çok miktarda altın satın aldığını ve Çin’in bu alanda başı çektiğini söyledi.
  • Hareket, dolar rezervlerinden geniş çaplı uzaklaşmanın bir parçası ama aynı zamanda enflasyon ve ekonomik belirsizlikten de kaynaklanıyor.
  • Konsey, merkezin yıllık toplam altın alımlarının geçen yıl belirlenen rekoru geçebileceğini söyledi.

Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları altın satın alma çılgınlığı içinde ve Çin hepsini geride bırakıyor.

Külçe altın patlaması, rezervlerini dolardan uzaklaştırmaya çalışan ülkelerin bu yılki geniş çabalarının yanı sıra bazı ülkelerin yerel para birimlerinde işlemler yaparak ticari ilişkileri dolardan arındırma girişimlerinin bir parçası olarak gerçekleşti.

Dünya Altın Konseyi üçüncü çeyrek raporunda, “Merkez bankası talebinin yavaşlayan ikinci çeyrekten sonra doymak bilmez hızına devam etmesiyle, yıllık toplamın geçen yılın rekoruna yaklaşmasını bekliyoruz ve değerli metal piyasası dışarıdan bu rakamı aşma ihtimali var” diye yazdı.

Konseye göre merkez bankaları bu yıl şu ana kadar 800 ton altın satın aldı; bu rakam geçen yıla göre %14 artış gösterdi. Bu toplamın 181 tonu yalnızca Çin’den geliyor. Ülkenin merkez bankasının elinde toplam 2.192 ton bulunuyor.

Merkez bankalarının geçen çeyrekte satın aldığı toplam miktar, altın alımında zaten patlama yaşanan bir yılda 2023’ün en yüksek seviyesine ulaştı

Merkez bankalarının rezervlerini ABD dolarından uzaklaştırmaya çalışmaları nedeniyle sarı metale olan talep artıyor. Bu eğilim, bazı ülkelerin ticari ilişkilerini dolardan arındırmaya çalışmasıyla birlikte, 2023’te dolardan geniş bir uzaklaşmayla sonuçlandı.

ABD, Rusya’yı yaptırımlarla vurmak, bankalarını SWIFT sisteminin dışında tutmak ve ülkenin Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra milyarlarca dolarlık döviz rezervini dondurmak için doların gücünden yararlandığından, birçok ülke bunu fark etti ve ekonomilerini ABD para biriminde bağımlılıktan uzaklaştırmaya çalıştı.

Çin, diğer ülkelerle para birimi takaslarını ve dolar dışı anlaşmaları artırarak doların ortadan kaldırılmasının bir savunucusu oldu. Pekin aynı zamanda ABD Hazine tahvillerindeki varlıklarını da azaltıyor.

Ancak altına olan iştah, doları tahtından indirmeye yönelik jeopolitik manevraların ötesine geçiyor. Külçe altın genellikle güvenli liman varlığı olarak görülüyor çünkü uzun vadede değerini koruyor. Bu nedenle yatırımcılar, kendilerini enflasyona veya değer kaybeden para birimlerine karşı korumak için, durgunluk veya savaş gibi belirsizlik zamanlarında altın stokluyorlar.

Altına yönelik hamlesi aynı zamanda yuan, yani emlak sektörü gibi yurt içi çalkantılardan da etkilenen Çin’i ele alalım. Borsa yavaşlayan ekonomi yüzünden hepsi zarar görüyor.

Bu yıl ise birçok para birimi, hızla artan küresel enflasyon karşısında değer kaybetti ve bu da altına olan talebi artırdı.

Daha yakın zamanlarda, Orta Doğu’daki çatışma, altın fiyatlarını iki haftadan biraz fazla bir sürede %10 oranında artırdı. Spot altın fiyatları Cuma günü anlık olarak ons ​​başına 2.000 doları aşarak Mayıs ortasından bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Kaynak: businessinsider

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir