ABD’deki Kiracıların Yarısı Kiralarını Ödeyemiyor

ABD'deki Kiracıların Yarısı

ABD‘deki Kiracıların Yarısı Kiralarını Ödeyemiyor

ABD’deki Kiracıların Yarısı Kiralarını Ödeyemiyor

Amerika Birleşik Devletleri‘ndeki kiracıların yarısı, yıllardır artan kiraların ardından kendilerini karşılayabileceklerinden daha fazlasını öderken buldu. Ancak çok üniteli binaların inşaatındaki artış daire arzını artırdı ve bu da yavaş yavaş kontrolden çıkan kiraları dizginlemeye başlıyor.

Realtor.com’un aylık raporuna göre, ülke genelinde kiralar Aralık ayında art arda sekizinci ayda da düşüş gösterdi. Talep edilen ortalama kira rakamı 1.713 dolardı; bu rakam Kasım ayına göre 4 dolar, Temmuz 2022’deki zirveye göre ise 63 dolar düşüş gösterdi.

Ancak ortalama kira, 2019’un pandemi öncesindeki aynı dönemine göre hâlâ 309 dolar daha yüksek. Bu %22’lik bir artış.

Ve insanlar bunu hissediyor. Bazı yerlerde kiralar hiç düşmüyor. Kiralar daha yavaş bir hızla artıyor.

Yine de kiralar çok düşmese bile bu yıl aynı şekilde hızla artması beklenmiyor.

Bu, Harvard Üniversitesi Ortak Konut Araştırmaları Merkezi’ne göre gelirlerinin üçte birinden fazlasını kira olarak ödeyen 22,4 milyon hane için bir miktar rahatlama sağlayabilir.

Standart %30 eşiğinin üzerinde ödeme yapmak genellikle bir maliyet yükü olarak kabul edilir.

Dahası, bu kiracıların 12 milyonu ciddi maliyet yükü altında, bu da gelirlerinin yarısından fazlasını konut için harcadıkları anlamına geliyor.

Harvard Ortak Konut Çalışmaları Merkezi genel müdürü Chris Herbert, raporun, karşılayamayacakları konutlarda rekor sayıda kiracı ve rekor sayıda evsiz insan da dahil olmak üzere birçok rahatsız edici kaydı ortaya çıkardığını söyledi.

Ayrıca rapor, pandemik korumaların sona ermesi nedeniyle tahliyelerin arttığını ve gelir durumu uygun olan rekor sayıda kiracının kira desteği yetersiz kaldığı için yardım alamadığını ortaya çıkardı.

Kiralar azalıyor ancak karşılanabilirlik savunulamaz durumda

Raporun bulgularından bazılarını sunan Harvard merkezinde kıdemli araştırma görevlisi Whitney Airgood-Obrycki, “Kira koşulları yumuşatılıyor, ancak satın alınabilirlik koşulları her zamankinden daha kötü” dedi.

Rapor, pandemi sırasında konut ihtiyaçlarındaki değişikliklerin ve bazı pazarlarda zaten düşük olan çok aileli konut arzının ardından, kiraların 2021 ve 2022’de arttığını gösterdi. Ancak rapor, artan arz sayesinde 2023’te bunun değiştiğini gösterdi.

Kira artışı, yavaşlamaya başlamadan önce 2022’nin ilk çeyreğinde yıllık %15 ile rekor kırarak zirveye ulaştı. 2023 yılı sonu itibarıyla kiralar yıllık yalnızca %0,4 oranında artıyordu.

Kiraların en zorlu olduğu şehirlerde bile bir miktar soğuma görülüyor.

Kasım’da Manhattan’da kiralar düştü. 27 ay sonra ilk kez. Aracı kurum Douglas Elliman ve Miller Samuel Real Estate Appraisers and Consultants’ın raporuna göre ortalama kira, Ekim ayına göre %4,6 ve önceki yıla göre %2,3 düşüşle 4.000 dolara düştü.

Çevrimiçi kiralama pazarı Zumper’ın CEO’su Anthemos Georgiades, “Arz ve talebin gerçek zamanlı olarak yer değiştirdiğini görüyoruz” dedi. “Pek çok pazarda yeni çok aileli binalar çevrimiçi hale gelirken, salgının tetiklediği göçler yavaşladı.”

Kışın kiracıların taşınmasının yavaş bir dönem olduğunu ve bunun da talebi şu anda daha da düşürdüğünü ekledi.

Georgiades, “Kiracılar şu anda son zamanlarda olduğundan daha fazla güce sahip” dedi.

Yeni tedarik yardımcı oluyor ancak uzun sürmeyebilir

Çok aileli yapılaşma onlarca yıldır görülmemiş bir hızla artıyor.

Harvard raporuna göre, mevsimsellikten arındırılmış bazda, geçen yılın üçüncü çeyreğinde yaklaşık 436.000 çok aileli ünite tamamlandı; bu, 1988’den bu yana en yüksek seviye ve pandemi öncesi seviyelere göre yaklaşık üçte bir artış.

Ve daha fazlası da yolda.

ABD Nüfus Sayım Bürosu’na göre, inşaat halindeki çok aileli birimlerin sayısı Temmuz ayında 1 milyonun üzerine çıkarak rekor seviyeye ulaştı. Sayı o zamandan bu yana tarihsel olarak yüksek bir seviyede kalsa da, mevsimsellikten arındırılmış yıllık bazda düşüş gösteriyor.

İnşaatçılar kredilerdeki faiz oranları, malzeme maliyetleri ve arazi maliyetleri nedeniyle daha yüksek maliyetlerle karşı karşıya ve şimdiden inşaattan vazgeçiyorlar. Sonuç olarak, Ulusal Ev İnşaatçıları Birliği, çok aileli inşaatların gelecek yıl yaklaşık %20 oranında azalacağını tahmin ediyor.

Yeni inşaatlardaki ve mevcut dairelerdeki artış pazar için bir nimet olsa da gelecekte yeni üniteler aynı hızda gelmeyebilir. Bu, Baby Boomers ve Y kuşağından gelen büyük talebe ve aynı zamanda Z kuşağının daire kiralamaya yönelmesine rağmen.

Harvard raporu, artan kira desteğine ek olarak yeni arzın devam etmemesi halinde, birçok kiracı için uygun fiyatın kritik bir endişe kaynağı olmaya devam edeceği sonucuna varıyor.

ABD’deki Kiracıların Yarısı Kiralarını Ödeyemiyor-Kaynak: edition.cnn

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir