Toyota Dünyanın 1 Numarası Olmaya Devam Ediyor Ancak Sorun Listesi Büyüyor
Toyota Dünyanın 1 Numarası Olmaya Devam Ediyor Ancak Sorun Listesi Büyüyor
Toyota, satışlarda dünyanın en büyük otomobil üreticisi olarak liderliğini korudu ve Alman rakibi Volkswagen‘i üst üste dördüncü kez mağlup etti.
Toyota ( TM ) için iyi haberlere rağmen, bazı arabalarının denetimlere nasıl tabi tutulduğuna ilişkin skandallarla çıkmaza girme ve hava yastıklarının patlamasıyla ilgili on yıllardır süren bir sorunun devam etmesi riskiyle karşı karşıya.
Japon üretici Salı günü yaptığı açıklamada, Daihatsu ve Hino serileri de dahil olmak üzere 2023 yılında dünya çapında 11,2 milyon araç satarak rekor seviyeye ulaştığını söyledi. Bu, bir önceki yıla göre %7,2 oranında bir artışı temsil ediyordu.
Karşılaştırıldığında, Volkswagen Grubu bu ayın başlarında geçen yıl 9,2 milyon araç teslim ettiğini açıklamıştı; bu, 2022’ye kıyasla %12 artış demekti.
İkili yıllardır şampiyonluk için mücadele ediyor. 2012 yılında Toyota, satışlarda General Motors’u geride bırakarak dünyanın en büyük otomobil üreticisi oldu. Volkswagen daha sonra Japon şirkete üstünlük sağladı ve 2017’de Toyota’yı koltuğundan etti.
Salı günü yaptığı açıklamada Toyota, büyümesini “yarı iletken kıtlığının azalmasına ek olarak her bölgedeki güçlü talebe” bağladı.
Japonya’nın ana pazarındaki satışlar %20,9 artarken, yurt dışındaki satışlar %4,1 arttı.
Toyota’daki sorunlar
Ancak Japon devi, bazı araçlarının sertifikaları konusunda artan endişelerle boğuştuğu için bu yıl çetin bir mücadeleyle karşı karşıya kalabilir.
Pazartesi günü Toyota, bağlı kuruluşu Toyota Industries tarafından geliştirilen dizel motorlara yönelik sertifikasyon testlerinde usulsüzlükler tespit ettikten sonra belirli modellerin sevkiyatını askıya alacağını duyurdu.
Toyota’ya göre Land Cruiser 300 SUV ve Hiace van da dahil olmak üzere genel olarak 10 model, etkilenen motorları dünya çapında kullanıyor.
Şirket, artık gerektiğinde düzenleyicilerin huzurunda yeni motor sertifikasyon testleri yapmak da dahil olmak üzere güveni yeniden kazanmak için önlemler alacağını açıkladı.
Açıklamalar, Toyota’nın sahibi olduğu Japon küçük otomobil üreticisi Daihatsu’nun, 30 yılı aşkın bir süredir güvenlik testlerinin sonuçlarını taklit ettiğini kabul ettikten sonra yerli üretimi durdurmasından sadece bir ay sonra geldi.
Her iki skandal da bir bütün olarak Toyota açısından ciddi soruları gündeme getirdi.
Toyota Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Daihatsu’dakilerin ardından [Toyota Industries]’de tekrarlanan sertifika düzensizliklerinin, bir otomobil üreticisi olarak şirketin temellerini sarstığı gerçeğinin ciddiyetinin farkındayız” dedi.
Grup ayrıca insanları ABD’de bazı arabalarını kullanmayı bırakıp derhal tamir ettirmeye çağırdı. Toyota’da geçen hafta uyardı. 2003 yılından kalma bazı Corolla ve RAV4 modelleri de dahil olmak üzere yaklaşık 50.000 araç sahibinde, hava yastıklarının bazı kısımları patlayarak ciddi yaralanma veya ölüme neden olabilir.
Toyota’nın sahip olduğu geri çağrıldı. Son yıllarda hatalı Takata hava yastıkları nedeniyle on milyonlarca araba. Aralık ayında Toyota da geri çağrıldı. Yolcu hava yastığının bir çarpışma sırasında açılmamasına neden olabilecek olası bir kusur nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 1 milyon otomobil ve SUV.
Büyüyen rekabet
Volkswagen de geçen yıl başta Avrupa ve Kuzey Amerika olmak üzere tüm bölgelerde büyüme kaydetti. İki pazardaki teslimatlar sırasıyla %19,7 ve %17,9 arttı.
Şirketin en büyük pazarı olan Çin, yönetimin “zorlu” bir ortama işaret etmesiyle sadece %1,6 büyüdü.
Dünyanın en büyüğü olan Çin otomobil pazarında, yerli üreticilerin pay kazanması ve talebin yavaşlaması nedeniyle rekabet daha da sertleşti. Geçen yıl Tesla (TSLA) müşteri çekmek ve yavaşlayan büyümeyi durdurmak için Çin’de fiyatları düşürdü. Fiyat savaşı düzinelerce otomobil üreticisinin ilgisini çekti.
Savaş satışları artırdı, ancak endüstri çapında karlılığı tehdit etti.
BYD, kârlılığının etkilendiğini gören bir şirketin en son örneği oldu. Pazartesi günü, Çinli elektrikli otomobil üreticisi borsada şunları söyledi: dosyalama net gelirinin 2023 yılında bir önceki yıla göre %86,5’e kadar artması muhtemel.
Bu oldukça büyük bir artış olmasına rağmen, muazzam bir artışla karşılaştırıldığında bir yavaşlamayı temsil ediyordu. Kârda %446 artış 2022’de kaydedildi.
Haber, BYD hisselerinin Salı günü Hong Kong’da %4,4 oranında düştüğünü gösterdi.
Warren Buffett destekli BYD, son zamanlarda çok fazla ses getirdi aşıldı. Tesla, geçen yılın sonunda dünyanın en büyük elektrikli araç (EV) satıcısı oldu.
Eski otomobil üreticileri de elektrikli araç satışlarını artırmak için yarışıyor. Volkswagen, 2023 yılında tamamen elektrikli araç satışlarında yaklaşık %35 artış kaydederek 771.100 adet sattı.
Bu, Toyota’nın uzun süredir sattığı 104.000 pille çalışan araçla karşılaştırıldığında geride kaldı. Küresel EV yarışında. Hibrit otomobillerin lideri olan şirket, 2023 yılında hibritler de dahil olmak üzere toplam 3,7 milyon elektrikli araç satışı gerçekleştirdi.
Kaynak: edition.cnn