Bebeğe Uyku Alışkanlığı Nasıl kazandırılır?

Bebeğe Uyku Alışkanlığı 0-5 Aylık

Bebeğe Uyku Alışkanlığı Nasıl kazandırılır? yazımızda yeni doğan bebeklerde 5.aydan sonra verilecek uyku eğitimini ve kucakta uyumanın nasıl engelleneceğini yazdık.

Bebeğe Uyku Alışkanlığı Kazandırma 0-5 Aylık Uyku Eğitimi

Bebekler doğduktan sonra annesi tarafından emzirip, gazını çıkardıktan sonra hemen uykuya dalmayabiliyor. Yeni doğan bebeklerin 18-22 saat kadar uykuya ihtiyacı vardır ve mutlaka uyutulmaları gerekir. Bebeklere 5.aya kadar uyku eğitimi verilmesi söz konusu değildir. Bunun yanı sıra uyku için adımlar atılabilir. Bebeği hep farklı yerlerde uyutmak yerine sürekli aynı yerde uyutmayı deneyin. Bebek ortamın farkında olacaktır. Bebeğin kendine özel bir uyku ortamı olsun. Özellikle ilk 3 ay bebeğiniz yakınınızda olsun ve gözünüzü ondan ayırmayın. Nefessiz kalmalar ve boğulmaların yaşandığı bu dönemde annenin dikkatli olması gerekiyor. Bu dönemde battaniye ve yastık kullanmayın.

5.aydan sonra bebekle odalarınızı ayırdığınızdan itibaren uyku eğitimi vermeye başlayabilirsiniz. Bebek süt emerken uyuya kaldığında kucağınızda uyumasına izin vermeyin. Bu şekilde kucakta uyumaya alışacaktır. Kucağınızda uyuya kaldığında yavaşça yatağına yatırın fakat bunu yaparken bebeğinizi hafif dürterek gözlerinin açılmasını ve kapanmasını sağlayın. Bu şekilde kucağınızda uyumaya alışmayacaktır.

Tüp Bebek Tedavisi

5.Aydan Sonra Desteksiz Uykuya Geçmek

Bebeğin desteksiz bir şekilde uyumasında asıl hazır olması gereken kişi annedir. Kimi anne bebek 2 yaşına geldiğinde memeden tık diye kesebiliyorken, kimi annelerde 30 aylık olmuş hala emzirerek bebeğini uyutabiliyor. Burada annelerin çocuğu memeden kesememesinin nedeni büyük ihtimalle annedir. Annenin ve babanın bu işe hazır olması gerekiyor. Annenin çocuğuna bağımsız uykuyu öğretmesi gerekir. Bebekle olan güven ilişkisi iyi kurulmalıdır. Burada babalar devreye girerek bebeğin desteksiz uyumasını sağlamalıdır. Babada bulamadığı emzirme nedeniyle bebek daha çabuk desteksiz uykuya geçebilmektedir. Genel olarak bebeğin uyku problemine göre yaklaşmak gerekir. Bu süreçte annenin çok kararlı olması gerekiyor.

Çocuk Doğduğunda Çiftler-Mutlu aile

Bebeğin Emmeden Uyutulması

İlk emmeden uyutma isteğinize bebek tepki gösterecektir. Bunu ağlamalar takip edecektir. Siz bebeğe uyku arkadaşı verdiğinizde atıyorsa hemen tepki vermeyin. Size gelmek için kalkıyorsa birkaç kez yatırın, hala kalkıyorsa biraz bekleyin. Çocukla inatlaşmaktan sakının. Anne bebeğinin yanında durarak ona güven vermelidir. Emmeden uyuyabileceği duygusunu ona vermelidir. Bebek yatağından kalktıktan sonra size gelmeye çalıştığında, sırtı sıvazlanır ve bebeğe güven verici sözler söylenir. Daha sonra yatırıp başını ve karnını okşayın. Sustuğunda kabullenme dönemine girmiştir. Bebeğin gözleri bir noktaya bakılı kaldığında bu uyuyacağı anlamına gelir. Devamlı olarak pış pış gibi sözler söylemeyin. Bu seferde bu sözler için uyuyacaktır.

Bebeğe Uyku Alışkanlığı Nasıl kazandırılır?-Bebek Uyku Danışmanı Sinem Gerger Akınal’ın videosundan yardım alınmıştır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir