Haber

Bebeklerin Anne Karnındayken Gelişen 5 Duyu Organı

Bebeklerin Anne Karnındayken Gelişen 5 Duyu Organı yazımızda anne adaylarının bebeklerinin gebelikteki duyu organlarının gelişim sırasını yazdık.

Bebeklerin Anne Karnındayken Gelişimi

İnsan, doğduğu andan itibaren etrafını, çevreyi, dünyayı keşfetmek için oldukça istekli ve heyecanlıdır. Bu yolculukta en büyük destekçimiz duyu organlarımızdır. Dünyayı duyu organlarımızla tanırız. Anlama yolculuğumuz, keşfetme maceramız çok daha önce başlar ve biz farkında olmadan bilinçaltımıza yerleşir. Yolculuğun ilk adımları bebeklik döneminde, hatta anne karnında atılır. Önce apalamayı öğrenir, sonra koşmayı; önce evini tanır, sonra dünyasını tanır. Bebeklerin anne karnında duyu organlarının gelişimine bakalım:

Perinatoloji Bilim Dalı

Dokunma, Hissetme

Bebeklerde anne karnında ilk gelişen duyu dokunmadır. Hamileliğin 8. haftasından itibaren gelişmeye başlayan bu duyu, anne karnındaki amniyon sıvısının desteğiyle gerçekleşir. Bebeğin öncelikle ağız ve yanakları, sonra elleri ve ayakları hassaslaşır. Gelişen beyin hücreleri ve sinirler sayesinde gebeliğin 17. haftasında artık daha gelişmiş olan beyin hücreleri ve sinirler, dokunma duyusu, bebeğin karın bölgesi ve kalçalarına doğru yayılır. Gebeliğin 32. haftasında ise baş hariç tüm vücudunda dokunma duyusu gelişir. Anne bu sıralarda karnına her dokunduğunda, bebek içeriden bunları hisseder ve tepki verir.

Bebek doğduğunda ise kucağa alınmak onun en önemli ihtiyaçlarındandır. Çünkü birden fazla duyuyu harekete geçiren dokunmak, bebeğin kendisini güvende hissetmesini sağlar. Yeni doğan bebeğin hassasiyeti kol ve bacaklarda azdır, el içi ve ayak altında ise fazladır. Ekstra hassas bir ciltle doğan bebekler, dokunulmaktan çok hoşlanırlar. Bebekler masajdan sonra bu nedenle rahatlarlar.

Hamilelerde Şeker Yükleme

Koku Alma

Bebeklerde gelişen ikinci his koku almadır. Gebeliğin 9-13. haftaları arasında oluşmaya başlayan burun ve burun sinirleri sayesinde koku hissi oluşmaya başlar. Burun delikleri ise 28. haftada açılır. Bebekler anne karnındayken annenin yediği besinlerin kokularını bile ayırt edebilirler. Doğumdan sonra emme refleksinin oluşmasında en önemli sebep güçlü koku hissidir. Hatta bir bebek, koklayarak annesinin sütünü başka sütlerden ayırt edebilmektedir. Bebeğin emerken sakinleşmesinin sebepleri arasında doymanın yanı sıra tanıdık bir kokunun verdiği güven hisside etkilidir.

Hamilelikte Beslenmede Dikkat

Tat Alma

Tat alma hissi, en az koku kadar gelişmiştir. Hamileliğin 12-15. haftasında bebeklerde gelişmiş tat alma duyusu gelişir. Anne adaylarının tatlı bir şeyler yediklerinde, bebeklerinin anne karnında hareketlenmesi bunun en büyük göstergesidir. Bebekler, dillerinde yaklaşık 10.000 tat tomurcuğu ile dünyaya gelirler. Dildeki bu tat tomurcukları sayesinde bebek, annesinin yediklerinin tatlarını anne karnında yüzdüğü amniyotik sıvıdan alır. Tatlı besinlerde bebekler daha duyarlı hale gelir. Acı, tuzlu, ekşi gibi tatlar her ne kadar ilk dönemlerde farklı gelse de zamanla alışmaya başlarlar.

Bebek ve Çocuk Bakımı-Anne-baba

Duyma

Bebekler ilk olarak annesinin kalp atış sesini duyarlar. Bebeklerde iç kulak, kulak kanalı ve dış kulak, hamileliğin 3. haftasından itibaren oluşmaya başlar. Fakat işitme için geçmesi gereken haftalar vardır. Bebek, annenin kan basıncısını, kalp atışını duyar, çevreden gelen sesleri algılar. Doğumdan sonra elektrik süpürgesi, saç kurutma makinesi gibi seslere duyarlı olmasının sebebi, anne karnındaki seslere benzetiyor olmasıdır. Bebekler, anne karnındayken duymuş olduğu sesleri tekrar duyduğunda rahatlarlar.

Bebek Beslenmesinde Faydalı Besinler

Bebeklerin Son Gelişen Duyusu Görme

Bebeğin en sonra görme duyusu gelişmektedir. Hamileliğin 26. haftasına kadar bebeğin göz kapakları kapalı vaziyette durur. Bu haftadan sonra göz kapakları açılır, yavaş yavaş göz kırpma hareketlerine başlar. Doğumdan sonra, 10-15 cm uzaklıktaki cisimleri gözü ile takip edebilirler. Birinci aylık gelişimin neticesinde, 30-40 cm uzaklıktaki cisimlere odaklanabilirler. Canlı ve hareketli renkler bebeklerin çok daha fazla dikkatini çeker. Renkleri birbirine karıştırabileceği için bebeklere birbirine zıt renkli oyuncaklar almak çok daha iyi olacaktır.

Bebeklerin Anne Karnındayken Gelişen 5 Duyu Organı-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir