Tükenmişlik Sendromu Belirtileri ve Tedavisi yazımızda iş hayatında en sık karşılaşılan problem olan tükenmiş sendromunun belirtileri, tükenmişlik sendromu tanısını koymak, iş hayatında hayır diyememe, iş hayatını çok ciddiye alma ve tükenmişliğe karşı neler yapılabileceğini yazdık.
Tükenmişlik Sendromu
Günümüz eğitim sisteminde çocuklar küçük yaşlardan itibaren eğitim hayatına başlıyor ve üniversite hayatı bitene kadar sürekli bir eğitim ve sınava tabi tutuluyorlar. Tüm bunlar bittikten sonra staj yapıyorsun, daha sonra da başarabilirsen iş hayatına başlıyorsun. İşe giderken insana bir rahatlık ve ferahlık gelir başlarda, daha sonra ise insanın içini bir karamsarlık kaplar. İşe giderken artık ayaklar geri geri gitmeye başlar. İnsan artık düşünmeye başlar. Ben bunun için mi bu kadar çapa sarf ettim. Kişinin ruhu bu noktadan itibaren sıkılmaya başlar. Tükenmişlik sendromu da bu zamanlarda ortaya çıkar. Günümüzde iş hayatında en sık karşılaşılan problem tükenmişlik sendromudur. Tükenmişlik sendromu iş kaynaklı bir depresyon çeşididir.
Tükenmişlik Sendromu Tanısı Koymak
Tükenmişlik sendromu kişiden kişiye değişmektedir. Kişinin bu durumun üstesinden gelmesinde problemin neyden kaynaklandığını bulması çok önemlidir. Bazı kişiler işi basit geldiği için tükenir, bazı kişiler beraber çalıştığı insanlarla zorlandığı için tükenir. Bazıları iş arkadaşları tarafından mobbinge (Mobbing ya da bezdiri, bir grup insanın, bir kimseye veya başka bir gruba sosyal kabadayılık yapması) uğradığı için tükenir. Bazı kişiler kendilerinden üstte olanların, iş isteklerini başaramayacağından korktuğu için tükenir. Bazıları ailevi sebeplerden dolayı iş hayatında tükenir. Kişinin tükenmişliğini hangi durumlarda, hangi saatlerde ekstra olarak hissettiğini bulması gerekir. Farkında olmak tükenmişliğin arkasındaki sebebin anlaşılmasında çok büyük yararı olacaktır.
İş Hayatında Hayır Diyememek
İş hayatında hayır diyemeyen çalışanlardansanız çok kolay tükenebiliyorsunuz. İş hayatında herkes herkesten bir şeyler ister. Tüm istekleri yapanlara da çoğunlukla daha fazla istekte bulunurlar. Sonuçta da normal işini yapmaya çalışan kişi, bunun yanında bir sürü daha angarya iş yapmak zorunda kalır. Bu durum kişiyi aşırı zorlar. Bu küçük işler zihinde küçük lekeler oluşturmaya başlar. Eve enerjisi bitmiş bir şekilde gitmek zorunda kalacaktır ayrıca evde de aranma ve rahatsız edilme durumları da olacaktır. Hayır diyemeyen insan olarak tükenmek kaçınılmaz son gibi gözükmektedir. Bunun çözümü gayet basittir. Hayır demeyi öğrenmek ve diğerleriyle bir sınır çizebilmektir. Her istenilen yapılmamalıdır. Gereken durumlar yapılmalı ve bir sıralama listesi hazırlanmalıdır. Önemli olanlar yapılması, gereksiz işler ayrılmalıdır.
İş Hayatını Çok Ciddiye Almanın Sonucu
İnsanlar iş hayatını çok ciddiye aldıkları ve patronlarının isteklerini en iyi şekilde yerine getirmek için çalıştıkları zaman, en ufak bir aksilikte buhrana uğrayabilmektedir. Kutsal bir işmiş gibi çalışma hayatı görülmektedir. Kişinin iş yaparken para kazandığını bilmesi ve çok da bir şey yapmadığını görmesi gerekir. Sen para kazanıyorsun, patronunda senden para kazanıyor. Herkes ekmek parasını kazanıyor. Kimse dünyayı değiştirmiyor. İş hayatını din gibi algılamamak gerekir. Aksi halde hata yapma korkusu ciddi depresyonlara ve buhranlara neden olabilir.
Tükenmişliğe Son Vermek İçin Ruhu Beslemek
İnsan tükenmişliğe girdiği zaman kendini daha fazla içe kapatıyor ve eve gittiği zaman hemen dinlenme moduna giriyor. Dinlenme safasında sürekli televizyon izleme, dizi ve film izleme, sürekli uyuma isteği, telefonla uğraşma gibi durumlar yer almaktadır. Kişi dinlendiğini zanneder ama ruhu iş hayatında nasılda aynen devam eder. Kişinin farklı şeyler yapması ve ruhunu yenilemesi gerekir. Aşırı dinlenme moduna kendini kaptırmamak gerekir. Aktif dinlenme yapmak daha iyi olacaktır. Hoşuna gidecek ativiteler yapmak bunu sağlayacaktır. Kitap okumak, gezmek, geliştirici şeylerle uğraşmak gibi. Ruha yeni şeylerin girmesi gerekir.
İnsanın yeni heyecanlar bulması ve rutininden sıyrılması gerekir. Farklı işle meşgul olmak da zihni temizleyecektir. İş yaşamı müsait olanlar, iş aralarında 20 dakikalık molalar vermesi çok faydalı olacaktır. Bu arada dinlendirici ve rahatlatıcı şeylerle meşgul olmak tükenmişliği sizden uzaklaştıracaktır. Son olarak işinde sürekli sıkılan ve buhranlar yaşayanlar işinden ayrılmalıdır. İşinden ayrılmadan önce mutlaka yeni işini bulmalısın.
Klinik Psikolog Beyhan Budak‘ın videosundan yardım alınmıştır.