Mesleklere Göre Kahvaltı Yapmanın Değişkenliği yazımızda öğrencilerin, zihin gücünü yoğun kullanan kişilerin, beden gücünü daha fazla kullananların ve ev hanımlarının kahvaltıda dikkat etmesi gerekenler ve sağlıklı kahvaltı yapmayı yazdık.
Mesleklere Göre Kahvaltı-Öğrenciler
Öğrencilerin işi ders çalışmak ve yeni bilgiler edinmek olduğundan, ders çalışılan süre önemli değildir. Önemli olan ders çalışılan sürede alınan verimdir. Açık bir zihin ile 1 saatte öğrenilen bilgi, bulanık bir zihinle bütün gün boyunca çalışılsa bile öğrenilemeyebilir. Sabah güne kahvaltıyla başlamak zihnin açılmasını sağlayacaktır.
Zihin Gücü İle Çalışanların Omega-3’lü Kahvaltısı
Beynimizin temel enerji kaynağı glikozdur. Kahvaltı yapmak, beynin gece boyu süren açlığının ardından ihtiyaç duyduğu enerjiyi ve fonksiyonu sağlar. Kahvaltıda omega-3 içeren besinler almak beyin için gerekli olan yağ asidini sağlayacaktır. Kahvaltıda zeytin, zeytinyağı, ceviz ve semizotu besinlerini tüketmek omega-3 alımını sağlayacaktır.
Beden Gücü İle Çalışanların Kahvaltısı
Beslendikten sonra alınan enerjinin harcanması gerekir. Bazı ağır işler yapanlar normal insanlardan daha fazla yemek tüketirler. İnşaat işçisi, maden işçisi veya tarlada çalışan çiftçilerin ihtiyaç duyduğu enerji ortalamadan daha fazladır. Yağ ve karbonhidratı belli oranın üzerine çıkarmayıp, protein alımını da %15’in altına düşürmemek kasları koruyacaktır. Kahvaltıda süt, yumurta ve peynir gibi temel protein kaynakları mutlaka bulunmalıdır.
Mesleklere Göre Kahvaltı-Ev Hanımları
Türkiye’de ev hanımlarının kahvaltı yapmama oranı %20 civarındadır. Çalışan kadınların kahvaltı yapmama oranı ise çok daha yüksektir. Kahvaltı yapmayan kadınlar, yüksek oranda vitamin ve mineral eksikliği çekerler. Özellikle hamile bayanlar bebeklerinin ihtiyaç duyduğu besinleri sağlayamayabilirler. Kahvaltıda vücut için gerekli olan tüm besinler bulundurulmalıdır ve kahvaltı sağlıklı bir şekilde yapılmalıdır.
Mesleklere Göre Kahvaltı Yapmanın Değişkenliği-İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.