Kurban Bayramında Beslenme Düzeni yazımızda kurban etinin tüketilmesi, fazla kırmızı et tüketiminin zararları ve kurban etini saklama hakkında yazdık.
Kurban Bayramında Beslenme-Kurban Etinin Tüketilmesi
Kurban Bayramında yenilecek fazla etin vücuda hiç bir zararı olmaz. Yanında yenecek tatlıların oranı zararlılık seviyesini belirleyecektir. Aile sofralarının kurulması ve yenecek keyifli yemekler sağlık açısından oldukça faydalıdır. Geleneksel olarak kesilen kurbanın eti pişirilerek hemen tüketilir. Kahvaltılarda da kavurma olarak tüketilir. Dünya üzerinde kırmızı et tüketiminde belirgin bir artış vardır. Türkiye’de et tüketimi ortalama olarak 18-20 kg arasındadır. Bu oran bazı ülkelerde 100 kg’ı geçmektedir. Ülkemizdeki et tüketim adaletsizliği kurban bayramı sayesinde zenginlerin fakirlere etleri vermesiyle birlikte adalet sağlanabilmektedir. Kırmızı et protein ihtiyacı kurban bayramı sayesinde fakirlerde azda olsa giderilmektedir.
Fazla Kırmızı Et Tüketiminin Zararları
Günümüz sanayisi, hayvanların hızlı gelişmesi için hormonlar ve antibiyotikler vermektedir. Vücuda bol etin girmesi bu yüzden bir takım sorunlara neden olabilmektedir. Kırmızı etin fazla tüketilmesi hem protein fazlalığı hemde yapısındaki maddeler nedeniyle bazı sorunlara neden olmaktadır. Kırmızı eti çok tüketenlerde doymuş yağ fazlalığı olduğu için kalp damar rahatsızlıkları daha çok görülmektedir. Eti fazla tüketmek kanserojen etki yaptığı için kanser oluşmasına da neden olmaktadır. Kalın bağırsak kanserine yakalanma sıklıkla yaşanmaktadır. Bunun yanında etin pişirilme yöntemi de sağlık açısından önemlidir. Et fazla tüketildiğinde, etin barbekü ve mangal ile pişirilmesi sırasında et ateşle yanmaktadır. Etin yanan kısımlarında kanserojen maddeler oluşmaktadır. Lezzetli olmasına karşın bu maddeler vücut için sıkıntı oluşturmaktadır. Yanan etlerin yağları ve kokuları da akciğer kanserine neden olmaktadır. Etin kemikle tencere içinde pişirilmesi en sağlıklı et pişirme yöntemidir. Tencere yemeğinden sonra haşlanan ve fırında pişirilen et daha sağlıklıdır.
Kurban Etinin Saklanması
Kurbanlık etin temiz bir alanda kesilmesi önemli bir mevzudur. Etin yıkanmaması için temiz bir yerde kesilmesi gerekir. Eti yıkamak lezzetini ve besin değerlerini değiştirmektedir. Etin serin bir yerde saklanması gerekir. Sıcak bir ortamda etler hızlı bir şekilde bakteri üretmektedir. Uzun süreli saklamada derin dondurucu, kısa süreli saklamada buzdolabı kullanılması gerekir.
Normal etin lezzeti dinlendikçe artmaktadır. Eti pişirme yöntemi yeme zamanından önce gelmektedir. Kurban etini hemen yemek ona ayrı bir lezzet katacaktır.
Kurban Bayramında Beslenme Düzeni.