Goldman Sachs, Ekonominin ve Yatırım Ortamının 2008 Öncesi Ortama Geri Döndüğünü Söyledi

Goldman Sachs 2075 Yılına Kadar

Goldman Sachs, Ekonominin ve Yatırım Ortamının 2008 Öncesi Ortama Geri Döndüğünü Söyledi

Goldman Sachs, Ekonominin ve Yatırım Ortamının 2008 Öncesi Ortama Geri Döndüğünü Söyledi

  • Stratejistler, küresel ekonominin 2023’te beklentilerin üzerinde performans gösterdiğini ve enflasyondaki düşüşün devam etmesi gerektiğini söyledi.
  • Aşırı düşük oranlar dönemi sona ererken koşullar normalleşiyor.

Goldman Sachs önümüzdeki yıl için %15’lik bir durgunluk olasılığı görüyor ve banka, makro manzara 2008 öncesi koşullara dönerken küresel büyümeyi ve yatırımları destekleyecek bir miktar ters rüzgarın olmasını bekliyor.

Bu hafta müşterilere gönderilen “Zor Kısım Bitti” başlıklı bir notta, Jan Hatzius liderliğindeki Goldman stratejistleri, dünya genelindeki ekonomilerin 2023 yılına kadar iyimser beklentileri bile geride bıraktığını vurguladı.

Hatzius, “2024, küresel ekonominin GFC sonrası düşük enflasyon, sıfır politika faizi ve negatif reel getiri ortamından kurtulduğu fikrini güçlendirmelidir” dedi. “GFC’den bu yana geçen dönem, genellikle daha düşük küresel getirilere ve düşük enflasyona doğru amansız bir hareket gibi geldi; ‘likidite tuzağı’ ve ‘uzun süreli durgunluk’ on yılın moda sözcükleriydi.”

Politika yapıcılar kolay para çağına son verdi ve hisse senedi piyasasındaki yüksek oynaklığın, finansal koşulların hızla sıkılaşmasının ve “zombi” şirketlerin sayısının artmasının da gösterdiği gibi, daha yüksek faiz oranlarına geçiş şu ana kadar zorlu oldu.

Stratejistlere göre “Asıl soru, GFC öncesi faiz ortamına dönüşün bir denge olup olmadığıdır.” “Cevap ABD’de, özellikle de egemenlik stresinin yeniden ortaya çıkabileceği Avrupa’da, başka yerlere göre evet olma ihtimali daha yüksek.”

Fed, Büyük Mali Krizin ardından faiz oranlarını sıfıra yakın bir seviyeye çekti ancak yüksek faiz ortamına dönüş, ağır borçlu firmalar ve daha geniş iş koşulları için sorun yaratabilir.

Diğer Wall Street tahmincileri de, sıkılaşan mali koşullar nedeniyle sıkıntılı bir borç dalgasının ve sorunlu bilançoların önümüzdeki aylarda yüzeye çıkacağı konusunda uyarıda bulundu. Charles Schwab, temerrütlerin şu an ile 2024’ün ilk çeyreği arasında zirveye ulaşacağını tahmin ediyor.

Piyasalar için yukarı yönlü hareket

Goldman, 2024’te faiz oranları, kredi, hisse senetleri ve emtia getirilerinin nakdi aşmasını bekliyor.

“Kolay para çağından geçiş inişli çıkışlı oldu, ancak bu ‘Büyük Kaçışın’ iyi tarafı, yatırım ortamının artık GFC öncesi dönemden bu yana herhangi bir noktada olduğundan daha normal görünmesi ve gerçek beklenen getirilerin artık olması. Kesinlikle olumlu görünüyorsun” dedi Hatzius.

Inflation şirketine görüşüne göre, 2024’te düşmeye devam etmeli, gerçek hane halkı gelir artışı artmalı, imalat faaliyetleri yeniden toparlanmalı ve Federal Reserve liderliğindeki merkez bankaları faiz oranlarını düşürme konusunda giderek daha istekli hale gelmeli.

Hatzius, “Enflasyonun düşürülmesinin son aşamasının özellikle zor olacağını düşünmüyoruz” dedi. “Öncelikle, mal sektöründeki arz-talep dengesindeki iyileşme (örneğin tedarikçilerin teslimatındaki gecikmelerle ölçülen) şu anda büyük ölçüde tamamlanmış olsa da, temel mallarda enflasyonun düşürülmesi üzerindeki etki hala ortaya çıkıyor ve muhtemelen 2024’ün büyük bölümünde de devam edecek.”

Göreli iyimserliklerine rağmen Goldman stratejistleri 2024 için “normalden yüksek riskler” gördüklerini söyledi.

Enflasyondaki düşüş istikrarlı bir hızla devam etse bile Fed ve diğer merkez bankalarının faiz oranlarını beklenenden daha uzun süre yüksek tutması mümkün.

Banka, büyüme etrafında aşağı yönlü risklerin de bulunduğunu belirtti. Özellikle yüksek oranların şirketleri 2019 seviyelerinin altındaki satışlara göre stok seviyelerini normalleştirmeye itmesi durumunda, küresel üretimdeki toparlanma gecikebilir.

Kaynak: businessinsider

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir