Fermente Gıdaların Yararları ve Fabrika Ürünlerinin Fermantasyonu Bozması

Fermente Gıdaların Yararları-Probiyotik

Fermente Gıdaların Yararları ve Fabrika Ürünlerinin Fermentasyonu Bozması yazımızda fermente gıdaların vücut sağlığı için önemini ve fermente olmayan fabrikasyon ürünlerinin değerinin ne olduğunu yazdık.

Fermente Gıdaların Yararları

Fermente gıdaların hayatımızdaki yeri çok büyüktür. Yoğurt, kefir, turşu ve sirke fermente gıdaların en başta gelenleridir. Fermente gıdalar probiyotik ve prebiyotik bakımdan çok zengindir. Bu gıdaların insanların sağlığını korumada büyük önemi bulunmaktadır. Mutluluk hormonu olan Serotoninin %90’ı, bağırsaklarda bulunan probiyotik bakteriler sayesinde salgılandığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bağırsak sağlığı düzgün olmayan kişilerin bağışıklık sistemi güçsüz kalır, mutlu olma olasılığı azalmaktadır ve sağlıklı bir yaşam geçirememektedir. Bu durumun düzeltilmesi için hayatımıza olabildiğince fermente gıdaları sokmalıyız. Yoğurt, peynir, sirke, turşu, boza, ekşi mayalı ekmek, tarhana, tereyağı, kefir ve sucuk gibi yiyecekler fermente gıdalara girmektedir.

Yoğurt Tarifi

Fermente Olmayan Fabrikasyon ürünleri

Fakat dikkat edilmesi gereken durum, fabrikasyon ürünlerinin fermente özelliklerinin olmadığıdır. Endüstriyel maya ile mayalanmış bir peynir tüketiyorsanız, bu peynirde fermente özelliğinden arındırılmıştır. Aynı şekilde endüstriyel maya ile mayalanmış bir ekmek aldığınızda da sağlıklı bir fermente ürün almamış olursunuz. Eğer sentetik asetik asitli bir sirke alıyorsanız (24 saatte fermente edilmiş sirke), bu sirkede aynı şekilde sağlıklı bir probiyotik ürün değildir. Fabrikasyon turşularda aynı şekilde sağlıklı değildir. Fermente içerikli gıdalar alırken sorgulamak gerekir. Sağlığına önem veren kişiler mutlaka fermente içeriği gerçekten olan gıdalar almalıdır.

Önlem olarak herkes tüketmiş olduğu yoğurdu evde yapabilir. Doğal olarak aldığınız sütleri mayalayarak, evde doğal yoğurdu tüketerek, fermente gıdanın tüm yararlarından faydalanabilirsiniz. Gerçek ve doğal maya ile mayalanmış yoğurdu marketlerde bulmanız çok zordur. Az olması nedeniyle doğal yoğurdu mutlaka evde yapmalısınız.

Peynir de de şirden mayası kullanıldığı zaman doğal peynir tüketmiş olursunuz. Diğer peynirlerde fermente özelliği yoktur. Peynir alırken içeriğinde şirden maya olmasına dikkat edin.

Ekmekler de çoğunlukla cüce buğdaydan üretilmektedir. Ekmeklik unlara birçok koruyucu katkı maddesi koyulmaktadır. Ayrıca ekmekler endüstriyel mayalar ile mayalanmaktadır. Ekşi mayalı ekmekler piyasada bulunmaktadır. İsterseniz evde kendi ekmeğinizi ekşi maya ile yapabilir ve sağlıklı ekmek tüketebilirsiniz. Fermente ürünleri yaparken cam ve ahşap malzemeler kullanılmalıdır. Plastik kaplardan uzak durulmalıdır.

Fermente Gıdaların Yararları ve Fabrika Ürünlerinin Fermantasyonu Bozması-Sirke Uzmanı ve Sağlık Editörü Nihal Doğan’ın videosundan yardım alınmıştır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir