Sakız Adası Turu

Sakız Adası Gezi Turu

Sakız Adası Turu yazımızda sakız adasının genel özelliklerini, ülkemize yakınlığını, sakız adası plajını, tarihi yerlerini, mastikanın önemini, damla sakızı üretimini ve müzesini yazdık.

Sakız Adası

Sakız Adası, İzmir’in Çeşme İlçesinin tam karşısında Yunanistan‘da bulunmaktadır. Ege Denizi’nde, Karaburun Yarımadası’nın karşısında yer alan bir adanın; Yunanistan’ın Kuzey Ege Periferisinde bu adayı ve yakınındaki birkaç küçük adayı içeren ve yine Khios adını taşıyan ilin; ve adanın en büyük yerleşimidir. Ada 842,5 km²’lik bir alana sahiptir. 66 tane köy bulunmaktadır. Vize almak için, Yunanistan’dan kapı vizesi alarak gidilebilmektedir. Çeşme‘den feribot ile 45 dakika uzaklıktadır. Adaya Yunanlılar Chios, Avrupalılar ise Hora ismi ile adayı tanımlamaktadır. Ada Yunanistan’ın en büyük 5.adasıdır. Kendine özgü orta çağ evleri ve taş evleri adada göze çarpmaktadır. Sakız adası plajları ve sakız ağaçları ile sakız adası ünlenmiştir. Sakız adasının oldukça geniş bir tarihi bulunmaktadır. Deniz ticareti ile halkın nüfusu artmıştır. Ünlü denizci ve kaşif Kristof Kolomb bu adada doğmuştur. O zamanlar ada Osmanlı İmparatorluğunun altındaydı. Tarih içerisinde sakız adasında bulunan halk sürekli refah içerisinde yaşamıştır.

Sakız Adası Ağaçlar

Mastika

Mastikanın ana vatanıdır. Damla sakızı üretimi adanın en büyük ekonomik gücüdür. Osmanlı zamanında 1 kilo damla sakızının değeri 1 kilo altına eşitmiş. Damla sakızını o zamanlar Osmanlı Sarayı çok tüketmekteydi. Bu yönden Osmanlı İmparatorluğu için gözde adalar arasındaydı. Damla sakızını üreten ağaç ise mastikadır. Gıda sanayinin yanında tıp ve kozmetik sektörlerinde damla sakızı çokça kullanılmaktadır. Şeker üretiminin yanında daha bir çok alanda kullanılmaktadır. Zeytin, incir ticareti de diğer ekonomik gelir kaynaklarıdır. Son yıllarda sakız adasının tanınması ile turizmde önemli gelir kaynakları arasına girmiştir. Gezi yerleri limandan başlanıp sahil boyunca gezildikten sonra adanın içlerine doğru gidilmelidir.

Sakız Adası Limanı
Liman

Sakız Adası Bilgi

Ada limanına indiğinizde limana demirlemiş irili ufaklı bir çok gemi görürsünüz. Adaya çıktığınızda ise yol kenarlarında lokanta ve restoranlar siz karşılar. Oteller ve marketlerde her yerde bulunmaktadır. Sakız adasında öğleden akşama kadar sokaklar tenhadır. Bu vakitlerde dükkanlar kapalıdır. Öğle saatinde dükkanlar kapatılıp gün batarken dükkanlar tekrar açılır. Sakız adasının merkezi Vunaki Meydanı‘dır. Vunaki meydanında çok sayıda önemli eser yer almaktadır. Osmanlı zamanından kalan Melekpaşa ve Hamidiye çeşmeleri de bu meydanda yer almaktadır. Liman bölgesinde Mecidiye cami bulunmaktadır. Adada 1694 yılında Cenevizliler tarafından inşa edilen kale bulunmaktadır. Bu kaleden manzarayı izlemek ayrı bir güzelliktir. İoustiniani Sarayı‘da Cenevizliler’in idare merkezi olarak kullanılmıştır. Kalenin etrafında Osmanlı eserleri de bulunmaktadır. Osmanlı hamamı ve Osmanlı cami de bu alanda yer almaktadır.

Yel değirmenleri Yunanistan
Yel değirmeni

Sakız adasında bolca yel değirmeni bulunmaktadır. Sakız adasının sembolleri arasında el değirmeni önemli yer tutmaktadır.

Karfas Plajı Turistik
Karfas Plajı

Plajlar

Sakız adasının en turistik plajı Karfas plajıdır. Adanın güney doğu kısmında yer almaktadır. Şehir merkezine 5,5 km uzaklıkta bulunmaktadır. Sakız adasına gelen turistler deniz ve plaj keyfi yaşamak için mutlaka Karfas plajına uğrarlar. Karfas plajının çevresinde bolca kafe ve restoran bulunurken, denizde bir çok su sporları yapılmaktadır. Sakız adasının en büyük kum plajı olarak bilinmektedir. Suyu çok sığ olan Karfas plajını çocuklu ailelerde sıklıkla tercih etmektedir.

Mavra Volia Plajı

Karfas plajı gibi Mavra Volia plajı da oldukça popülerdir. Siyah çakıl taşlı plaj olarak bilinmektedir. Volkanik patlamalar nedeniyle plajda siyah çakıl taşları oluşmuştur. Adanın güneyinde yer almaktadır. Mavra volia plajı, adanın merkezine 30 kilometre uzaklıktadır.

Citrus Narenciye Müzesi

Citrus Narenciye Müzesi adanın narenciyeye verdiği önemi anlatmaktadır. Sakız adasındaki narenciye ticaretini anlatmaktadır. Bu müze büyük bir taş konağın içerisinde yer almaktadır. Etrafında bir sürü ağaç bulunmaktadır. Müzenin dış kısmında da eskiden kullanılmış araçlar sergilenmektedir. İçerisinde de bir çok araç ve ürün sergilenmektedir. Eski zamanlarda kullanılan tarımsal faaliyetlerde sergilenmektedir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir