Türkiye Depremi 190 Mil Uzunluğunda Çatlak Açtı

Türkiye Depremi 190 Mil Uzunluğunda Çatlak

Türkiye Depremi 190 Mil Uzunluğunda Çatlak Açtı

Türkiye Depremi 190 Mil Uzunluğunda Çatlak

Türkiye Depremi 190 Mil Uzunluğunda Çatlak Açtı

6 Şubat 2023 Pazartesi günü bölgeyi sallayan ve 20.000’den fazla insanı öldüren iki güçlü depremin ardından, Türkiye-Suriye sınırı yakınlarında yer kabuğunda iki devasa çatlak açıldı.

Birleşik Krallık Deprem, Volkan ve Tektonik Gözlem ve Modelleme Merkezi’nden (COMET) araştırmacılar, yırtılmaları, Avrupa Dünya gözlem uydusu Sentinel-1 tarafından yıkıcı depremlerden önce ve sonra Akdeniz kıyısına yakın bölgenin görüntülerini karşılaştırarak buldular.

İki kırılmadan daha uzun olanı, Akdeniz’in kuzeydoğu ucundan kuzeydoğu yönünde 190 mil (300 kilometre) uzanır. Çatlak, Pazartesi günü bölgeyi vuran iki büyük sarsıntıdan ilki, yerel saatle sabah 4:17‘de (5 Şubat 20:17 EST) meydana gelen daha güçlü 7,8 büyüklüğündeki deprem tarafından oluşturuldu. COMET 10 Şubat Cuma günü bir tweet’te, 80 mil uzunluğundaki (125 km) ikinci çatlağın, yaklaşık dokuz saat sonra biraz daha hafif olan 7,5 büyüklüğündeki ikinci sarsıntı sırasında açıldığını söyledi.

COMET ekibine liderlik eden Profesör Tim Wright, Space.com’a bir e-posta ile bu tür kırılmaların genellikle güçlü depremlerden sonra ortaya çıktığını söyledi. Bununla birlikte, bu iki yarık alışılmadık derecede uzundur ve depremlerin saldığı muazzam miktardaki enerjinin bir kanıtıdır.

Wright, “Deprem ne kadar büyükse, fay o kadar büyük ve o kadar çok kayıyor” diye yazdı. “Bu deprem fayı, kıtalarda kaydedilen en uzun faylardan biridir. Ayrıca, birbirinden birkaç saat içinde bu kadar büyük iki depremin olması da çok sıra dışıdır.”

Depremlere neden olan tektonik plakaların hareketi öyleydi ki, çatlaklar yüzeyde açıkça görülebiliyor, kasabalardan ve bazı durumlarda doğrudan binalardan geçiyor.

COMET araştırmacısı Milan Lazecky, Space.com’a bir e-posta ile “Muhtemelen nadiren 5 metreye [16 fit] kadar olan yatay yer değiştirmeleri tahmin ediyoruz” dedi. “Aslında, arazide bu kadar büyük yer değiştirmeler, o bölgelerde yaşayan insanlar tarafından gözden kaçırılamaz.”

Yerel bilim adamları, uyduların uzaydan gözlemlediklerini doğrulayan yüzey çatlaklarının fotoğraflarını Twitter’da paylaştı.

Kıbrıs’ın kuzeyindeki bu bölge, güçlü depremlere eğilimlidir, çünkü üç tektonik levha – Anadolu, Arap ve Afrika levhaları – burada buluşarak birbirlerine çarparak basınç oluştururlar

Ancak uzmanlara göre, Pazartesi depremleri vahşetleri ve yıkıcı etkileriyle öne çıktı.

20.000’den fazla insanın öldüğü bildirildi ve kurtarma operasyonları, özellikle de yıllardır silahlı çatışmaların harap ettiği Suriye tarafında yavaş ilerlerken, birçok kurban muhtemelen hâlâ enkaz altında.

Depremler meydana geldiğinden beri, devlet kurumlarının yanı sıra özel şirketler tarafından işletilen uydular hasar tespitinde bulunuyor. NASA’ya göre, depremler yüzeyin 11 mil (18 km) altındaki bir fay hattı boyunca patlak verdi. NASA’nın yaptığı açıklamada, bu sığ derinliğin, merkez üssünden yüzlerce mil uzağa yayılan, şiddetli bir güçle yayılan sarsıntılar anlamına geldiğini söyledi.

Kaynak: space

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir