Yıkıcı Depremin Ardından Binlerce Suriyeli Evlerine, Savaş Bölgesine Döndü

Yıkıcı Depremin Ardından Binlerce Suriyeli

Yıkıcı Depremin Ardından Binlerce Suriyeli Evlerine, Savaş Bölgesine Döndü

Yıkıcı Depremin Ardından Binlerce Suriyeli Evlerine, Savaş Bölgesine Döndü

Youssef Qramo, komşu Türkiye‘de güvenlik için Suriye‘deki çatışmadan kaçtı, ancak her iki ülkenin de bazı bölgelerini harap eden ölümcül depremin ardından, o ve binlerce Suriyeli, savaş bölgesindeki evlerine dönüyor – en azından şimdilik.

Türk yetkililerin, Türkiye’ye dönme şansını kaybetmeden isyancıların kontrolündeki kuzeybatı Suriye’de altı aya kadar kalma teklifinden yararlanan pek çok kişi, 6 Şubat depreminde de zarar gören akrabalarını kontrol etmek için aceleyle geri dönüyor.

Qramo, Suriye’ye geçtikten sonra “Türkiye’de yalnız yaşadığım için ailemi dört yıldır görmedim” dedi. Türkiye’de depremin vurduğu bölgelerde durum içler acısı” dedi.

Yetkililer, Bab Hamam kapısından girenlerin sayısı hakkında bir rakam vermediler, ancak başka bir kapı olan Bab al Hawa’da, girişimin Çarşamba günü duyurulmasından bu yana 4.600 Suriyelinin karşıya geçtiğini söylediler.

Gaziantep’te yaşayan Qramo, insanların soğukta ve yağmurda çadırlarda kaldığını söyledi. Kışın sert geçmesinin yanı sıra Suriyelilerin husumetle karşı karşıya kaldığını söyledi

Depremden önce bile, Türkiye’deki 3,6 milyon Suriyeli mülteci, artan yaşam maliyetiyle mücadele eden ve bazen ekonomik sıkıntılarından Suriye’den gelen akını sorumlu tutan Türklerin artan kızgınlığıyla karşılaşmıştı.

Gaziantep’te Qramo, polisin Suriyelileri Türk ailelere yer açmak için sığındıkları camiden çıkardığını söyledi. Depremin vurduğu diğer kasaba ve şehirlerdeki çok sayıda Türk, Suriyelileri hasarlı dükkanları ve evleri soymakla suçladı.

Suriyeliler için durum çok zor” dedi.

Türkiye’nin liman kenti İskenderun’da yaşayan Mansur Hamud, evi yıkıldıktan sonra bir parkta uyuduğunu söyledi.

“Geri dönüp ülkemde yaşamaya karar verdim. Ölü ya da diri ailemle birlikte olmayı tercih ederim” dedi.

Türkiye’nin desteklediği ve Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetine karşı çıkan savaşçıların kontrolünde yaklaşık 4 milyon insan yaşıyor. Birleşmiş Milletler, çoğunun son felaketten önce bile yardıma muhtaç olduğunu söylüyor.

11 gün önce şafaktan önce meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremde Türkiye’de 38 binden, Suriye’de 5 bin 800’den fazla kişi öldü. Milyonları evsiz bıraktı ve yardımın Suriye’ye ulaşması daha yavaş olmasına rağmen büyük bir yardım çabasını ateşledi.

Deprem meydana geldiğinde Türkiye’nin Antakya kentinde bulunan Anas Haj Qadro, şehre bir miktar normallik dönene kadar Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib vilayetinde ailesiyle birlikte yaşamaya karar verdiğini söyledi.

Antakya’da yıkım çok ve durum çok zor” dedi. “Yaklaşık bir saat boyunca kıyamet günü gibi geldi.”

Kaynak: reuters

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir