Tropikal Meyve Üretiminin Yaygınlaşması yazımızda ülkemizde özellikle Alanya ilçesinde yetiştirilen tropikal meyvelerin giderek artması ve çeşitlenmesi, ülke dışından gelen meyvelerin ülkemize adaptasyonu ve insanların merakları sayesinde farklı lezzetleri ülkemize getirmesini yazdık.
Ülkemizde Tropikal Meyve Pazarı Genişledi
Akdeniz Bölgesi’nde insanlar yeni tropikal lezzetler tatmaya başlamıştır. Günümüzde Alanya’da toplamda 36 çeşit tropikal meyve yetiştirilmektedir. Genede ülkemizde tüketilen tropikal meyvelerin çoğu ithal edilerek sağlanmaktadır. Lüks semtlerdeki manavlarda rastlanan tropikal meyveler, artık market raflarında ve pazarlarda bolca görülmektedir. Üretimlerinin az olması nedeniyle tropikal meyvelerin fiyatları pahalıdır, fakat tropikal meyvelerin toprağımıza uyum göstermesiyle birlikte üretimlerinin artacağı ve insanların daha ucuza birbirinden farklı meyve yiyebileceği görülmektedir.
Tropikal meyve yetiştiriciliği yapan çiftçilerinde dilinde üretim ve fiyatın bağlantısı vardır. Ne kadar çok üretim artarsa o kadar fiyatlar aşağıya inecektir ve insanlar bolca tropikal meyve tüketebilecektir. Tropikal meyve pazarı da üretimin artmasıyla genişleyecektir. Sofralarda en çok yer alan muz, kivi, ananas ve avokadonun da tropikal meyve olduğu unutulmamalıdır. Özellikle muzun yerli olanını bile çıkarmışızdır. Zamanla diğer tropikal meyvelerde ülke topraklarına uyum sağlayacaktır ve üretimleri bolca yapılacaktır. Şuanda tropikal meyvelerin pazar şansı en yüksek olanları pepino, papaya, avokado, ananas ve mangodur. Bu ürünlerin yetiştirilmesi diğer tropikal meyvelere göre daha kolaydır ve pazar oluşturma şansları daha yüksektir.
Adaptasyonun Önemi
Tropikal meyvelerin yetiştirilmesinde, adaptasyon çalışmaları çok önemlidir. Tropikal ikliminden ve toprağından alınan meyvelerin ülkemizin Akdeniz Bölgesi’ne adaptasyonu içinde çalışmalar gerekir. Adaptasyon çalışmalarında meyvenin genetiğine dokunulmamaktadır. Uygun bitkiler seçilerek onların çevreye uyum sağlayarak güçlenmesi sağlanmaktadır. Yapılan çalışmalarda verim, albeni ve fiyat noktasında pitahaya ön plana çıkmaktadır. Mango ve liçi damak tadına uygun olarak görülmektedir. Mango meyvesi ise soğuklara en hassas tür olarak göze çarpmaktadır. Meyve yetiştirirken ilk önce meyvelerin dayanabilecekleri en az sıcaklık öğrenilmelidir. Örtü altında yetiştirilme şansı olan meyvelerin ise ekonomik olarak uygun olup olmadığı bilimsel çalışmalar ile belirlenmelidir.
Merak İle Gelen Yeni Tatlar
Tropikal meyvelerin ülkemize gelmesinde maceracı ve meraklı insanların büyük etkisi bulunmaktadır. Karadeniz’de çay 1900’lü yıllardan sonra yetiştirilmeye başlanmıştır. Isparta’da yetiştirilen gülde aynı şekilde yetiştirilmeye başlanmıştır. Bu tür ülkemizde çokça yetiştirilen bitkiler yurt dışından getirtilmiştir. Muzda ülkemize merakla getirildi ve daha sonra yerli muzumuz bile oldu. Yeni tropikal meyvelerinde ülkemizde tanınırlığı ve popülerliği bu örnekler gibi olabilir. Ülkemizin topraklarının verimliliği bu şekilde bir kez daha anlaşılmaktadır. Ülkemizin petrol kaynakları yeteri kadar olmayabilir ama zengin topraklarımız mevcuttur.
İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.