Srebrenitsa Soykırımının 22.Yılı

Srebrenitsa Soykırımının

Srebrenitsa Soykırımının 22.Yılı yazımızda eski Yugoslavya’da Sırpların Bosna halkı üzerinde uygulamış olduğu savaş suçunu ve Srebrenitsa Katliamını yazdık.

Srebrenitsa Soykırımının 22.Yılı Sayısal Görünüm

Srebrenitsa Soykırımında hayatını kaybedenlerin sayısı 8372’dir. Bu kişilerin 6930’unun kimliği belirlenebilmiştir. Toprağa verilen kişi sayısı ise 6438’dir. O yıllarda Srebrenitsa‘nın nüfusu 5000 idi. Savaş sırasında güvenli bölge ilan edilen bu yerde toplam 20000 kişi bulunmaktaydı. Kimliği tespit edilen kişi sayısı hala tamamlanamamıştır. Sırpların katliam yaptıktan sonra Bosnalıları toplu olarak mezarlara koyduğu bilinmektedir. İlk yıllarda bu mezarlar keşfedilir diye Sırplar korkmuş ve dozerler ile cesetler farklı yerlere taşınmıştır. Ölülerin vücut parçaları bir çok yerde gömülmüştür. Vücut parçaları farklı bölgelerde kilometrelerce uzaklıkta bulunabilmektedir. Günümüze gelindiğinde ise hala toplanan vücutlar toprağa gömülmektedir.

Üzerinden 22 yıl geçmesine rağmen 2000’e yakın insan hala bulunmamıştır. Her yıl bulunabilen ölü kişiler, düzenlenen cenaze ile toprağa verilmektedir. Kayıpların etnik kökeninin %88’i Boşnak, %9’u Sırp ve %1’i Hırvattır. Soykırım olduğunu bu oranlar göstermektedir. Bosnalıların dışında Sırp ve Hırvat kökenli insanların bulunmasının nedeni eski Yugoslavya’da karma evlilikler çoktu. Herkes kardeş gibi yaşadığı için birbirleriyle evlenip yuva kurmaktaydı. Bu yüzdende Boşnakların içerisinde Sırp ve Hırvat kökenli insanlar mevcuttu. Genel olarak ailesinde Boşnak olanlar öldürülmüştür. Boşnaklar üzerinde kapsamlı bir soykırım uygulanmıştır.

Srebrenitsa Soykırımının
Radovan Karadzic

Srebrenitsa Soykırımının Baş Sorumluları

Radovan Karadzic, Bosnalı Sırpların siyasi lideri olarak görev almıştır. Sırp kasabı olarak adlandırılmıştır. Ratko Mladic, Bosnalı Sırpların Komutanı olarak emirleri vermiştir. Bosnalı Sırplardan kaçan Bosnalılara güven vererek bir şey yapmayacaklarının sözünü vererek Bosnalıları kandırmış ve Srebrenitsa’da katliamı gerçekleştirmiştir. Srebrenitsa Birleşmiş Milletler tarafından güvenli bölge ilan edilip Hollandalıların güvencesi altına bırakılmıştır. Hollandalılar ise bu güveni boşa çıkartıp Sırpların katliam yapmasına göz yummuştur. Slobodan Milosesevic, Sırbistan Devlet Başkanıdır. Slobodan, işin Sırp tarafındaydı ve diğer ikisi emirleri bundan almaktaydı.

Srebrenitsa Soykırımının 22.Yılı 2017
Srebrenitsa Katliamı

Soykırım Yargılamaları

Bu 3 kişi Bosna üzerinde soykırım yapanların başlarıdır. Radovan Karadzic,2016 yılında “Srebrenitsa’da soykırım yapmak” ve “insanlığa karşı suç işlemekten” 40 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır. Ratko Mladic, davası sürmektedir. Mahkemeyi tanımadığını söyleyerek, işledikleri soykırım hakkında pek bir şey söylememektedir. Emir alan kısımda yer aldığı için söyleyecekleri çok önemliydi. Slobodan Milosesevic, hüküm giymeden ceza evinde ölmüştür. Toplamda 9879 savaş suçlusu bulunmaktadır. Çoğununda hala yargılanması başlamamıştır. Savaş suçu işledikleri kesindir fakat 22 yıl geçmesine rağmen hala suçları kesinlik kazanıp cezaları verilmemiştir. Avrupa’nın iki yüzlülüğünün bir diğer göstergesi olmuştur.

Srebrenitsa Soykırımının

Srebrenitsa Soykırımını Acı Bir Şekilde Anma

Bu yıl yapılacak anmada, 71 kişi törenle toprağa verilecektir. Ölülerin sadece asker olmadığı, her yaştan ve cinsiyetten oldukları bilinmektedir. 11 Temmuz günü Srebrenitsa anma günü olarak düzenlenmiştir. Potoçari’de ki toplu mezara defnedilmektedirler. 12 Temmuz günü ise Sırplar kendi kayıplarını anmaktadır. Boşnaklara göre ölü sayıları çok azdır ve Soykırımı yapan kendileridir. Şuanda Srebrenitsa, Sırbistan toprakları içindedir.

Srebrenitsa Soykırımının 22.Yılı.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir