Organik Gübre Nasıl Yapılır? yazımızda kimyasal gübre kullanmak istemeyen insanların nasıl doğal ve tabii gübre yapabileceklerini, organik gübre kullanmanın faydalarını, solucan gübre kullanımının yararlarını ve toprak ölümlerini yazdık.
Organik Gübre Yapımı
Organik gübre yapmak yani tabii gübre hazırlamak için toprağın alt kısmından, derindeki toprak çıkarılır. Toprak uygun bir yere dökülür. Toprağın üzerine torf serpilir. Torf: Ağaçların altından özel olarak hazırlanmış tabii yapraklardan oluşmuş gübreli bir toprak türüdür. Daha sonra ikinci katman olarak keçi veya koyun gübresi serpilir. Keçi ve koyun gübresi bulamayanlar köy tavuklarının gübresini kullanabilir. Endüstriyel tavukların gübrelerini sakın kullanmayın. 1 metre yüksekliğinde toprağın üzerine 50 cm kadar keçi gübresi, koyun gübresi ve orman torfu koyularak güzelce kürek ile karıştırılır. Bunları kattıktan sonra üzerine yanmamış kireç atılır. Daha sora su ile ıslatılarak suyun aşağıya gitmesi sağlanır. Birkaç kere suladıktan sonra hazırlamış olduğunuz organik gübrenin üzeri naylon ile kaplanır. Bu işlem ile yanma olayı meydana gelir. Daha sonra ise organik gübreniz hazır olmuş olur. İçine kil de katabilirsiniz.
Solucan Gübresinin Faydası
Kimyasal gübrenin yerine bu doğal gübreyi yapmanız veya almanız bahçenizin verimli ve sağlıklı ürünler vermesini sağlayacaktır. Evinizdeki çiçeklerde ve bitkilerde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Daha verimli olması için ekstra olarak gübrelere solucan gübresi de koyarsanız ürünlerinizin inanılmaz büyüdüğünü ve kaliteli olduğunu göreceksiniz. En önemlisi bu işlemlerde asla kimyasal maddeler kullanılmamaktadır. Sağlıklı bir şekilde doğal sebze ve meyvelerinizi yetiştirerek güvenle tüketebilirsiniz. Solucan gübresi kullanarak ürünlerinizin nasıl hızlı ve verimli geliştiğini göreceksiniz. Tatlarının da diğerlerine göre bariz bir şekilde iyi olduğunu fark edeceksiniz.
Toprak Ölümleri ve Toprak Kaybı
Toprağın kimyasal maddeler ile bakımının yapılmaması gerekir. Bu tür gübreleme işlemleri toprağı öldürür ve insanların bu topraklardan yedikleri de insanların sağlığını bozar. Toprağın ölmesi ile de tarım yapılamaz hale gelir. Anadolu topraklarını verimsiz hale getiren zirai ilaçlarını kullanmayalım. Bunun yanı sıra her yıl erozyonlar nedeniyle bir Kıbrıs büyüklüğünde toprak denize karışmaktadır. Yanlış politikalar yüzünden topraklarımız yok olmaktadır. Anadolu’nun verimli topraklarına sahip çıkılmalıdır. Para kazanacağım diye toprakları yok eden kişilere karşı önlem alınmalıdır. Toprak giderse yiyecek bir şey kalmaz.