Sağlık

Fıtık Tedavi Süreci

Fıtık Tedavi Süreci yazımızda boyun, sırt ve bel ağrılarının şiddetine göre önlem alma, boynun sürekli eğik durmasının fıtığı oluşturması, kulunçun ne olduğu ve fizyoterapi yöntemlerinin sırasını yazdık.

Fıtık Tedavi Süreci-Ağrının Durumuna Göre Önlem Alma

Boyun, sırt ve bel ağrısı oldukça sık görülmektedir. Kişide bu ağrılar görüldüğü zaman ilaç tedavisi ile geçiştirmeye çalışmaktadır. Belirli bir süre bekledikten sonra geçmeyen ağrılar, hayat kalitesini oldukça düşürmektedir. Eğer oluşan ağrı şiddeti fazla ise hemen doktora başvurmanız gerekir. Kas ağrıları ve uzun süreli iş yapmadan dolayı oluşan ağrılarda, ağrıyan bölgenin rahat ettirilmesi ve dinlendirilmesi ağrıyı geçirecektir. Kas gevşetici kremler bu tür kas ağrılarını rahatlatır ve ağrının azalmasını sağlar.

Boyun Ağrısının Nedenleri ve Tedavisi

Boynun Sürekli Eğik Durması

Cep telefonları nedeniyle insanların boyunları öne eğik durar pozisyonda uzun süreler kalmaktadır. İnsan fizyolojisine aykırı olan bu duruşun sürekli olması anatomiyi bozmaktadır. Boyundaki disklerde aşırı yüklenmeler nedeniyle zamanla boyun fıtığı oluşmasına sebebiyet vermektedir. Sürekli oturmakta kemiklere zarar vermektedir. 45 dakika veya 1 saat aralar şeklinde oturulan pozisyonun değiştirilmesi ve hareket edilmesi zararı engelleyecektir. Fazla yüklenmiş kaslar ve diskler hareket etme sayesinde rahatlayacaktır.

Fıtık Tedavi

Fıtık Tedavi-Fizyoterapi Yöntemleri

Elektro terapi ile elektrikli cihaz kullanılarak yapılan fizik tedaviler fıtığın geçmesinde önemli rol oynamaktadır. Isıtıcı yöntem ile yüzeydeki kasların esnetilmesi ve gevşetilmesini sağlamaktadır. Bu tedavilerin fıtıklarda uygulanması genelde iyi sonuçlar sağlamaktadır. Bu tedavilerinde yanında egzersizler de fıtığın geçmesi için çok önemlidir. Fıtıklarda cerrahi yöntem en son çare olarak uygulanmaktadır. Kişide fıtık olması ameliyat olacağı anlamını taşımamaktadır. Fizyoterapi yöntemler ile fıtıklar başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir. Fıtık tedavisinde yapılan egzersizlerin sonucu hemen alınmamaktadır. 6-8 hafta süren uzun bir egzersiz programı hastayı beklemektedir. Bu egzersizlere kişilerin mutlaka devam etmesi gerekir. Doktorun tavsiyesi ile fizik tedavi bırakılmalıdır.

Kulunç Nedir ?

Kulunç, bir kas ağrısını tanımlamak için kullanılmıştır. Kasın içinde bir iltihap veya kötü bir durum yoktur. Patolojik olarak kas liflerinin yoğunlaştığı alanlardır. Bazı kişilerde kulunç görülme olasıdır. Çalışma şekli, kaslara fazla yüklenilmesi, stres nedeniyle bazı kasların fazla kasılması nedeniyle kas sertlikleri olabilmektedir. Aşırı kasılma bölgelerinden doğan ağrılı bir kas problemidir. Hasta kaslarının üzerinde bir sertlik tabakası görebilmektedir. O noktaya dokunduğunuzda kişi ciddi ağrı duymaktadır. Ağrı odak nokta etrafında yayılabilmektedir. Çalışma pozisyonu, adaleyi fazla kullanma ve yanlış yatış nedeniyle oluşabilmektedir. Kasların yumuşaması sağlanarak ağrı odakları kulunçlar yok edilebilir.

Fıtık Tedavi Süreci-Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Nurdan Paker’in videosundan yardım alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir