Duruş Bozukluğu yazımızda duruş bozukluğuna neden olan yanlışlar, düzgün duruş şeklinin nasıl olduğu, tartı testi ile duruş bozukluğunu öğrenme, ofis çalışanlarının duruş bozuklukları ve sırt kaslarını gevşeten egzersizi yazdık.
Düzgün Duruş Şekli
Düzgün duruşta ayakta durmamızı sağlayan ayakların ikisine de aynı oranda yük binmesi gerekir. Bir tarafa fazla yük bindiğinde eklemlere de fazla yük biner ve duruş bozukluklarının yanında ağrılar da başlar. Vücut orta hat üzerinde durur. Eklemlere binen yüklerde ortadadır. Öne arkaya olan eğriliklerin yanında sağa sola doğru yapılan eğilmelerde düzgün duruşu bozmaktadır. İnsanlarda ağırlık merkezi göbek deliğinin hemen altında bulunmaktadır. Uzun boylu insanlar düzgün durmada daha fazla zorlanmaktadır. Kişinin boyu uzadıkça dengede durmak için daha fazla kuvvet harcar. Uzun boyluların kasları ve kemikleri güçlü değil ise daha fazla duruş bozukluğu yaşarlar.
Duruş bozukluğu yaşayan kişiler sadece bir taraflarında ağrı hissediyorsa dik durmaya özen göstermelidir. Ağrıyan tarafa doğru baskı yapıldığı için duruş bozukluğu oluşmuştur. Duruş bozukluğunuzun olup olmadığını öğrenmek için iki tane tartının üstüne çıkarak duruş kontrolünüzü yapabilirsiniz. Hangi tarafta bozukluğunuz var ise o taraf ağır gelecektir. Bu tartı testine göre düzgün duruşunuzu ayarlamanız gerekecektir.
Duruş Bozukluğu Nedenleri
İnsanlar genellikle yürürken topuklarını kullanarak yürümektedir. Aslında vücut yükünün parmaklara da yansıtılması gerekir. Arka gruptaki kaslar genellikle herkesin kısadır. Bağdaş kurarak oturma ve bacağı dümdüz kaldırmak arka kasları kısaltmaktadır. Bir tarafta ağrılar oluştuğunda diğer tarafa yüklenme daha fazla olmaktadır. Bu seferde duruş bozukluğu ilerlemektedir. Vücut ağrıları zamanla duruş bozukluklarına neden olmaktadır.
Ofis Çalışanlarının Duruş Bozukluğu
Ofis çalışanları da tüm güm boyunca bilgisayar karşısında oturmaktadır ve bu durum duruş bozukluklarına neden olmaktadır. Kişinin oturduğu sandalyenin ve bilgisayar ekranının ayarlanması gerekir. Günde 8 saat boyunca belinizi desteklemeyen ve açıları uymayan bir pozisyon da oturmak ağrılara neden olacaktır. Ekran aşağıda olduğu zaman ise boyun sürekli aşağıya doğru yönelmektedir, bu durumda da kemik yapısı dengeyi sağlamak için ayarlamalar yapmak zorunda kalır. Bu durumda kalanlar arada bir gerilerek kollarını ve omuzlarını açmalıdır.
Sırt Kaslarını Gevşeten Egzersiz
Bir havluyu rulo şeklinde sarın. Yüksek havlu koymaktan sakının. Düz bir masa üzerine yatın ve sırtınızda bulunan kürek kemiklerinizin tam ortasına havluyu koyun. Her iki kolunuzu da iki yana bırakın ve rahatlayın. 5 dakika boyunca bu şekilde yatın. Bu hareket ile sırttaki kaslar gevşetilir öndeki kaslar gerilir. Bu hareket ile rahatlama hissedersiniz. Sık yapılması ile ağrılarınızdan kurtulursunuz.
Dik durmak için mutlaka kaslarınızı kuvvetlendirmelisiniz. Sırt kaslarının ve omuz kaslarının güçlendirilmesi ile dik durmaya başlayacaksınız. Kaslar kuvvetsiz ise ister istemez dik duramazsınız.
Fizyoterapist Yrd. Doç. Dr. Gamze ŞENBURSA’nın videosundan yardım alınmıştır.