Boyun Ağrısının Nedenleri yazımızda boyun ağrısının ne olduğu, hangi durumlarda oluştuğu, kafamızı öne eğmenin yaşattığı olumsuzluklar, yastık seçiminin önemi ve boyun çıtlatmanın zararını yazdık.
Boyun Ağrısının Nedenleri Nelerdir?
Boyun ağrıları zamanımızın en yaygın görülen ağrıları arasına girmeye başlamıştır. Kas iskelet sisteminde en çok görülen 2.rahatsızlıktır. Bel ağrısından sonra en çok görülen ağrı boyun ağrısıdır. Boyun ağrısı başın arka kısmından, sırt ve omuz bölgesine yansıyan bir ağrı çeşididir. Boyun ağrısı bazı zamanlarda kola kadar ulaşır ve parmak uçlarında hissizlik ile kendisini gösterebilir. Kollarda ve ellerde uyuşma, yürümede zorluk, ellerde güçsüzlük olarak kendisini gösterebilmektedir. Boyun ağrısının sebebi çoğunlukla mekaniktir.
Yanlış pozisyonda uyumak, ani hareketlerde bulunmak, bilgisayar kullanımı, tablet kullanımı, cep telefonu kullanımı, yanlış yastık seçimi, duruş bozuklukları, ıslak saç ile dışarı çıkmak boyun ağrılarına neden olmaktadır.
Kafayı Öne Eğmenin Olumsuzlukları
Cep telefonuna bakarken kafamız istemsizce sürekli olarak aşağıya doğru eğilmektedir. Bu durum sürekli olunca iskelet sistemi ayarları bozulmaktadır. Omurgaya binen yük bu duruş nedeniyle değişmektedir. Bu durum zamanla boyunda fıtığa ve kireçlenmeye neden olmaktadır. Bu bölgedeki kaslarda spazmın oluşmasına ve ağrının oluşmasına neden olmaktadır. Sürekli öne eğilme ve yatarken ki duruş bozukluğu omurganın sistemini bozarak, normal duruş yapısını bozmaktadır. Omurganın dik olması ve gözlerin nötr bir şekilde bakması gerekir.
Yatarken Doğru Yastık Kullanımı
Yan şekilde yatıldığı zaman boyun ile omuzun arasındaki boşluğun dolması gerekir. Sırtüstü yatışlarda boynun kavisi doğrultusunda destekleyici bir yastığın kullanılması gerekir. Yüzüstü yatanlarda 5-6 cm’lik yastıklarda yatması gerekir. Yatma şeklinize göre kişiliğinizi yazımızdan öğrenebilirsiniz. Gençlerin yarı sert yataklarda yatması gerekirken, yaşlılıkla birlikte vücudun şeklini alacak yatak seçimi yapılması gerekir.
Boyun Ağrısının Süreçleri
Boyun ağrıları kimi zaman aniden kimi zamdan zamanın getirmiş olduğunu hatalar yapılarak gelişebilmektedir. Ani şekilde oluşan boyun ağrılarına akut ağrılar denilmektedir. Uzun süre kişiyi rahatsız eden ağrıya da kronik ağrı denilmektedir. Mekanik ağrılar, boyun fıtığı, boyunda kireçlenme ve daralma, enfeksiyona bağlı ağrılar, romatolojik hastalıklara bağlı, nörolojik hastalıklara bağlı, akciğer ve çevresinde yaşanan hastalıkların etkisine bağlı olarak boyun ağrıları görülebilir.
Boynu Çıtlatmak
Boynu çıtlatmak bir rahatlama işlemi olarak yapılmaktadır, fakat boynu çıtlatırken eklem kayması ve felç geçirme riski artmaktadır. Boyundan geçen damarların zarar görmesi neticesinde ölümler veya sakatlıklar meydana gelebilir. Boynun çıtlatılması işleminden uzak durulması gerekir.
Boyun Ağrısının Nedenleri-Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Güçlühan Güçlü’nün videosundan yardım alınmıştır.