Akdeniz Toros Etlerinin Üretim Yolculuğu

Akdeniz Toros Etlerinin Üretim Yolculuğu yazımızda Helal ve sağlıklı et ürünleri üreten Akdeniz Toros’un üretim süreçlerini ve işlenmiş etler hakkında kısa bilgileri yazdık.

Akdeniz Toros Helal ve Sağlıklı Et Ürünleri

Akdeniz Toros, 1997 yılında kurulmuştur. 2007 yılında ise İstanbul Kurtköy’de modern tesislerini kurarak üretime hız vermiştir. İstanbul dışında Adapazarı Kaynarca’da 73 bin metrekare açık, 5 bin 400 metrekare kapalı alan entegre tesislerinde kanatlı beyaz et üretimi yapılmaktadır. Türkiye genelinde yaygın satış ağı bulunmaktadır. Et ürünlerinde helal ve sağlıklı ürünler tercih eden müşterilerine hizmet vermeye devam ediyor. Akdeniz Toros Tavuk üretim aşamalarını da inceleyebilirsiniz.

Akdeniz Toros Et Ürünleri

Akdeniz Toros İşleyiş ve Üretim Süreçleri

Akdeniz Toros’ta kesimler kendi kasapları tarafından İslami usullere uygun olarak yapılır. Haftalık kesimler planlanarak kasaplar hazırlıklarını yapar. Kasapların yanlarında Akdeniz Toros’un mührü bulunan kelepçeler işlem bittikten sonra takılır. Hayvan olarak 2 yaşını doldurmuş erkek danalar tercih edilir. Kesilen hayvanların dişi ve yaşlı olmamasına dikkat edilir. Hayvanların sağlık kontrollerinin iyi olması ve fizik anlamda iyi oluşları kriterlerin başında gelir. Hayvan üreticilerinden alınan hayvanların kontrolleri uzmanlar tarafından kontrol edilir. Kalite kontrollerinden geçemeyenler sistemden geçemez. Kesilen hayvanların hepsi yerli üretimdir. Hiçbir ithal hayvan alınmamaktadır.

Akdeniz Toros Et Ürünleri

Etin Paketlenme Aşamaları

Etler kontrole geldikten sonra sıcaklık, resmi mühür ve Akdeniz Toros’un mühürleri incelenir. Herhangi bir problem yoksa kabul gerçekleşir. Sonrasında etler kemiksiz hale getirilir. Kemikten ayrılan etler sınıflara ayrılır. Yağ oranına göre etler sınıflandırılıyor. R1, R2 ve R3 sınıflandırılması yapılır. O anda kullanılmayacak etler -40 derecede şoklanıyor. Şoklu etin 1 yıllık ömrü vardır. İhtiyaç olunan işlenmiş etler yapılarak sevkiyat başlar.

Akdeniz Toros Kalitesi

R1, R2 ve R3 Sınıflandırması

Hayvanlarda 3 çeşit değerli et sınıfı bulunmaktadır. Bunlar R1, R2 ve R3. But eti daha çok R1 sınıfıdır. Bonfile, antrikot ve kontrofile satışta kullanılıyor. Pastırmada da bu et çeşidi kullanılır. Ayrıca kuşbaşı ve dönerde bu et türü kullanılır. R2 ve R3 sınıfı etler yağlı ve orta yağlı etlerdir. Sucuk, salam ve köfte yapımında kullanılır. Kıyma yapımında da kullanılır.

Pastırma Üretimi

Akdeniz Toros’ta pastırma tamamen antrikottan yapılır. Özel pastırma sınıfında yer almaktadır. Diğer pastırmalara göre fiyatı biraz daha yüksektir. Pastırma kürlenerek üretiliyor. 60-65 derecede pişiriliyor. Bunun nedeni ise insan sağlığı açısından pastırmanın belirli derecede pişmesi gerekiyor.

Sucuk Üretimi

Yağlı ve orta yağlı etler dondurulur. Sıfır derecede kademeli olarak çözülür. Baharatla harmanlanır ve fırınlanır. Fırınlandıktan sonra tekrar kurutmaya gider. Fermente ve ısıl işlem yapılır, nemini attıktan sonra kurutulur ve paketlenerek dağıtıma gönderilir.

Paketlenmiş Ürünlerin Raf Ömrü Ne Kadar?

Soğuk zincir kırılmadığında, rafa girdiği zaman 6 ay içinde tüketilmesi gerekiyor.

Kavurma Neden Etten Çok Daha Pahalı?

Et tesislere ilk geldiğinde kemiklerinden sıyrıldıktan sonra %20’si çıkartılmış oluyor. Bu etlerden değerli olanları kavurma için ayrıldığında %25 trim yapılıyor. Yani etin yağlı kısımları alınıyor. Et kavurma yapılırken %40 fire oluşuyor. Daha sonra blok şekilde dilimlenerek %10-15 kadar fire daha oluşuyor. Ambalaj, işçilik ve diğer maliyetlerle birlikte fiyatlar ciddi oranda artıyor.

İnsan ve Hayat Dergisi‘nden yardım alınmıştır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir